Κανείς δε μπορεί αν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό ιστοσελίδων που υπάρχουν στο διαδίκτυο, όμως αυτή τη στιγμή υπολογίζεται πως ξεπερνούν τα 14 δισεκατομμύρια. Ο Ούγγρος φυσικός Albert-Laszlo Barabasi ανακάλυψε κάτι αξιοσημείωτο για αυτό το τεράστιο πλήθος. Μπορεί κανείς να πλοηγηθεί από μία ιστοσελίδα σε μία οποιαδήποτε άλλη, μόλις με 19 κλικ του ποντικιού του ή και λιγότερα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας του Barabasi δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Philosophical Transactions of the Royal Society, και περιλαμβάνουν ένα μοντέλο, που βοηθάει στην καλύτερη κατανόηση της δομής του Διαδικτύου. Ανακάλυψε πως υπάρχουν περίπου 1 τρισεκατομμύριο ηλεκτρονικά έγγραφα, με την πλειοψηφία των σελίδων να μην συνδέονται με πολλές άλλες.
Όμως, μία μικρή ομάδα ιστοσελίδων όπως οι μηχανές αναζήτησης, τα ευρετήρια και οι συλλέκτες δεδομένων, που είναι πολύ καλά συνδεδεμένες με άλλες σελίδες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κινηθεί ο χρήστης από τη μία περιοχή του ιστού σε άλλη. Οι κόμβοι αυτοί επιτρέπουν στους χρήστες να πλοηγηθούν από μία περιοχή στις περισσότερες από τις άλλες σε λιγότερο από 19 κλικ.
Η έρευνα του Barabasi μάλιστα δείχνει πως όσο και να αναπτυχθεί το Internet, οι σελίδες του θα ακολουθούν τον παραπάνω “νόμο”, αφού πάντα θα υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες (κόμβοι) που θα βοηθούν στην πλοήγηση. Μάλιστα αποδίδει το συγκεκριμένο φαινόμενο στην τάση του ανθρώπου να δημιουργεί κοινότητες, μία τάση που μεταφέρεται και στον εικονικό κόσμο.
Μάλιστα ο φυσικός, προσπάθησε να αποδώσει την πολυπλοκότητα του συστήματος του Internet με το Opte Project, ένα σχέδιο που απεικονίζει με διαφορετικά χρώματα τις συνδέσεις μεταξύ των ιστοσελίδων που προέρχονται από διαφορετική ήπειρο.
Έτσι χρωμάτισε με κόκκινο χρώμα της σελίδες της Ασίας, με μπλε αυτές από τη Βόρεια Αμερική, με πράσινο την Ευρώπη τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, με κίτρινο την Λατινική Αμερική και με λευκό χρώμα αυτές που η IP τους είναι άγνωστης προέλευσης.