Την περασμένη Κυριακή, το πανεπιστήμιο Massachusetts Institute of Technologhy (MIT), ανακοίνωσε την διεξαγωγή έρευνας για την υπόθεση του πρόωρου θανάτου του ηλεκτρονικού ακτιβιστή Aaron Swartz, εκφράζοντας ταυτόχρονα, τα συλλυπητήρια του στους συγγενείς και φίλους του αδικοχαμένου νέου.
Ο πρόεδρος του πανεπιστημίου, L. Rafael Reif, δήλωσε πως “δε θα προσπαθήσω να συνοψίσω τα περίπλοκα γεγονότα των τελευταίων δύο ετών. Τώρα, ήρθε η ώρα, ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του, αυτό περιλαμβάνει και όλους εμάς εδώ στο MIT”.
Η έρευνα διεξάγεται από τον ιδρυτή των Creative Common και Free Software Foundation, Hal Abelson, που είναι επίσης καθηγητής στο γνωστό πανεπιστήμιο, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην “ενδελεχή ανάλυση της ανάμειξης του MIT στην υπόθεση, από την πρώτη κιόλας στιγμή που αντιληφθήκαμε ασυνήθιστη δραστηριότητα στο δίκτυο μας το φθινόπωρο του 2010”.
Σε συνεντεύξεις τους στο περιοδικό Wall Street Journal, ο δικηγόρος του Swartz, Elliot Peters και η κοπέλα του, Taren Stinebrickner-Kauffman, δήλωσαν πως την εβδομάδα του θανάτου του, ο νεαρός έχασε κάθε ελπίδα για συμβιβασμό της ποινής του με τις αμερικανικές αρχές.
Η Taren μάλιστα τόνισε το γεγονός πως “ήταν πολύ δύσκολο για τον χαρακτήρα του Aaron να δημοσιοποιήσει την κατάσταση και να ζητήσει βοήθεια. Ένα από τα πράγματα που ήταν πιο δύσκολο να συμβιβαστεί, ήταν να ζητήσει χρήματα από άλλους”.
Παρά το γεγονός, πως το διάστημα μετά την σύλληψη του από την αστυνομία του Cambridge, ο Swartz ήρθε σε συμβιβασμό με το MIT, το πανεπιστήμιο παρέδωσε στις Μυστικές Υπηρεσίες των Ηνωμένων πολιτειών, στοιχεία που είχε συλλέξει και είχαν να κάνουν με τη δράση του Swartz. Το γεγονός αυτό, έκανε του δικηγόρους του νεαρού να χαρακτηρίσουν το ίδιο το MIT, “μυστικό πράκτορα” των Ηνωμένων Πολιτειών για το εκείνο το διαστήμα.
Σε δηλώσεις τους το περασμένο Σάββατο, οι συγγενείς και ο συνεργάτης στου Swartz τόνισαν πως “οι αποφάσεις του MIT και οι δικαστικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον πρόωρο χαμό του Aaron. Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν, από τις δικαστικές αρχές ήταν τουλάχιστον υπερβολικές, τιμωρώντας τον με 30 χρόνια φυλάκιση για ένα φημολογούμενο έγκλημα χωρίς θύματα. Ταυτόχρονα, σε αντίθεση με το JSTOR, το MITαρνήθηκε να υπερασπιστεί τον Aaron και τις αρχές του”.
Ο ερευνητής της Microsoft, Danah Boynd, τόνισε μάλιστα πως “ο λόγος που η ποινή ήταν τόσο βαριά, δεν είχε να κάνει με το πάρει ένα μάθημα ο Swartz, ήταν καθαρά για λόγους επίδειξης δύναμης στους φιλόδοξους Hackersτης κοινότητας του Cambridge”.