Εκρηκτική αύξηση της εγκληματικότητας, της τάξης του 780% μέσα σε τέσσερα χρόνια, διαπιστώνουν οι βρετανικές αρχές.
Τα στοιχεία προκαλούν τρόμο και η περαιτέρω εξήγησή τους προκαλεί σκεπτικισμό: σύμφωνα με τα στοιχεία, η άνοδος των εγκληματικών ενεργειών σχετίζεται με τη δραστηριότητα σε κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook και το Twitter.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που είδαν το φως της δημοσιότητας, το συγκεκριμένο φαινόμενο, το οποίο χαρακτηριζόταν ως μικρής έκτασης το 2008, έχει εκτοξευθεί. Έχουν καταγγελθεί 4.908 περιπτώσεις περιστατικών στην Αστυνομία, τη στιγμή που το 2008 οι αντίστοιχες καταγγελίες ήταν μόλις 556.
Ένα από τα προβλήματα της βρετανικής Αστυνομίας στο χειρισμό της νέας αυτής τάσης είναι η εξακρίβωση των περιπτώσεων που πραγματικά πρόκειται για εγκλήματα που σχετίζονται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να μην τίθεται θέμα μείωσης της ελευθερίας της έκφρασης.
Ο αστυνομικός διευθυντής Αντι Τρότερ ανέφερε σχετικά ότι πρόκειται για έναν "καινούριο κόσμο για όλους", και ότι "θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε σημείο κάθε τμήμα να χρειάζεται μία εξειδικευμένη μονάδα για το Twitter".
Ο κ. Τρότερ επεσήμανε ακόμη πως είναι καθήκον των αστυνομικών να εξακριβώσουν ποιες περιπτώσεις εγκυμονούν πραγματικά κινδύνους και ποιες είναι απλά περιπτώσεις παρενόχλησης. Τα πιο κοινά αδικήματα αφορούν απειλητικά ή χυδαία μηνύματα, ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις απειλών φόνου, σεξουαλικών αδικημάτων, προσέγγισης ανηλίκων, ρατσιστικής αντιμετώπισης και απάτης. Επίσης, έχουν υπάρξει και πολλές περιπτώσεις βίαιων επιθέσεων στον "πραγματικό κόσμο", οι οποίες προκλήθηκαν μετά από αλληλεπίδραση κι επικοινωνία στα social media.
Μέσα στο 2012, απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον 653 ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, από τις 4.908 περιπτώσεις καταγγελιών. Συγκριτικά, το 2008, από τις 556 αναφορές απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε 46 άτομα.
Όπως ανέφερε ωστόσο ο Τρότερ, κάποια από τα αδικήματα θα είχαν διαπραχθεί ούτως ή άλλως, με ή χωρίς την ύπαρξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και αυτό σημαίνει ότι η Αστυνομία οφείλει να σεβαστεί την ελευθερία του λόγου, και δεν μπορεί να απαντά σε κάθε έκκληση που σχετίζεται με τα social media.
Η βρετανική εισαγγελία εξέδωσε πρόσφατα οδηγίες σχετικά με το ποιος πρέπει να είναι ο χειρισμός των περιπτώσεων ατόμων που δημοσιεύουν προσβλητικά μηνύματα στο Facebook και το Twitter.