Διπλασιάστηκε ο αριθμός των high-tech επιθέσεων εκβιασμού κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015, ενώ οι επιθέσεις στο λογισμικό Adobe Flash, που χρησιμοποιείται στην πλειονότητα των ιστοσελίδων, τετραπλασιάστηκε, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο σχετική έκθεση η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη.
Σύμφωνα με την έκθεση McAfee Labs Threats Report της εταιρείας Intel για τον μήνα Μάιο, τα περιστατικά επιθέσεων ransomware αυξήθηκαν 165% κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ανακάμπτοντας από μια μικρή μείωση που είχε σημειωθεί την ίδια περίοδο το 2014, όταν οι αστυνομικές υπηρεσίες είχαν οργανώσει μια παγκόσμιας κλίμακας επιχείρηση για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής.
Το ransomware είναι ένα κακόβουλο λογισμικό, το οποίο μόλις ενεργοποιηθεί σε κάποιον ηλεκτρονικό υπολογιστή κλειδώνει τα αρχεία με αποτέλεσμα ο χρήστης να μην έχει πρόσβαση σε αυτά. Οι εγκληματίες πίσω από αυτού του είδους τις επιθέσεις, στέλνουν στους χρήστες μία διεύθυνση email μέσω της οποίας επικοινωνούν τα αιτήματά τους.
Οι επιθέσεις αυτές, οι οποίες σύμφωνα με την έκθεση ξεκίνησαν από τη Ρωσία, έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο κατά τα τελευταία 4 χρόνια. Οι χάκερς ζητούν συνήθως από τα θύματά τους να τους καταβάλουν ποσά μεταξύ 150 και 500 δολαρίων (130 και 440 ευρώ αντίστοιχα), προκειμένου να επανακτήσουν πρόσβαση στα αρχεία τους.
Νέες εκδόσεις του συγκεκριμένου κακόβουλου λογισμικού επιτρέπουν στους χάκερς να καταλάβουν τον έλεγχο και να κρυπτογραφήσουν ολόκληρες μονάδες αποθήκευσης ακόμα και όταν έχουν δημιουργηθεί αντίγραφα ασφαλείας δεδομένων, δήλωσε ο Ραζ Σαμάνι, επικεφαλής τεχνολογίας της εταιρείας για τις περιοχές της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Intel ανακάλυψε τουλάχιστον 700.000 δείγματα ransomware σε υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και δίκτυα των πελατών της κατά το τελευταίο τρίμηνο.
Παράλληλα, αύξηση 317% παρατηρήθηκε επίσης στο κακόβουλο λογισμικό (malware) που προσβάλει το Adobe Flash κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015. Η Intel Security εντόπισε 200.000 δείγματα του Flash malware, το οποίο εκμεταλλεύεται μη ενημερωμένες εκδόσεις του Adobe.