Την εφαρμογή cyberkid, ή αλλιώς τον "διαδικτυακό προστάτη" των παιδιών που σερφάρουν στο Διαδίκτυο,παρουσίασαν από κοινού οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας.
Η νέα εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά, σε περίπτωση κινδύνου ή απειλής, να επικοινωνούν άμεσα με τις αρμόδιες αστυνομικές Αρχές, ενεργοποιώντας έτσι τις ομάδες δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος να παρεμβαίνουν μέσα σε ελάχιστα λεπτά.
Η πρωτοποριακή και συνάμα σωτήρια εφαρμογή για γονείς και παιδιά, παρουσιάστηκε από τον διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ταξίαρχο Μανώλη Σφακιανάκη, παρουσία των υπουργών Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια, και Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέα Λοβέρδου.
Η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι για έξυπνα κινητά τηλέφωνα και παρέχει στους ανηλίκους τη δυνατότητα να επικοινωνούν σε πραγματικό χρόνο με αξιωματικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μέσω κλήσης ή και μέσω αποστολής ηλεκτρονικού μηνύματος.
Οι υποδοχείς από την πλευρά τους, θα διαχειρίζονται τον κίνδυνο ή την απειλή -η οποία προέρχεται μέσω διαδικτύου- μέσα από το Κέντρο Διαχείρισης Διαδικτυακών Απειλών (CYBER ALERT), που θα έχει έδρα στη διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ο Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε: "Ξεκινάμε μία πολύ σημαντική δράση με συμπαίκτη μας το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η προστασία των ανηλίκων είναι πρώτη μας προτεραιότητα. Η ασφάλεια των παιδιών στο δρόμο, στο σπίτι, στο σχολείο, στο διαδίκτυο είναι αδιαπραγμάτευτη. Οι κίνδυνοι είναι πολλοί και εμείς οφείλουμε να βρισκόμαστε μπροστά για να προλαμβάνουμε και να αποτρέπουμε.
Με αυτή την εφαρμογή που θέτουμε από σήμερα στην υπηρεσία των παιδιών τούς προσφέρουμε έναν "ηλεκτρονικό άγγελο" για να τα προστατεύει και προειδοποιεί".
Ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων τόνισε ότι το υπουργείο διέθεσε στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος 450 σχολεία και θα διαθέσει και τα 12.000 σχολεία σήμερα στην υπηρεσία αυτής της πραγματικά αξιέπαινης δράσης που οραματίστηκε και εκτελεί ο κ. Σφακιανάκης.
Όπως έκανε γνωστό ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μέσα στους επόμενους δύο μήνες η εφαρμογή θα έχει "κατέβει"από 500.000 χρήστες κινητών τηλεφώνων, ενώ με τη συμπλήρωση ενός έτους λειτουργίας αναμένεται να φθάσει τους 3.500.000 χρήστες.
Η επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου θα επιτρέψει στην Ελληνική Αστυνομία να διαθέτει τη διασημότερη εφαρμογή (application) κινητού τηλεφώνου σε παγκόσμιο επίπεδο.