Το διαδίκτυο είναι σαν μια τεράστια βιβλιοθήκη που μπορεί να χωρέσει τα πάντα ακόμη και σε μια μικρή φορητή συσκευή, που κουβαλάτε στην τσέπη του παντελονιού σας.
Φυσικά, δεν είναι όσα περιέχει χρήσιμα, ούτε πολλές φορές πραγματικά. Όμως πολλά από αυτά είναι άκρως διασκεδαστικά.
Όπως αυτές οι πληροφορίες που θα βρείτε παρακάτω.
1) Πόσο στοιχίζει η κατασκευή ενός σπιτιού με κύβους του Rubik
Για να χτίσει κανείς ένα διώροφο σπίτι 230 τετραγωνικών μέτρων θα χρειαζόταν 514.731 κύβους του Rubik, ή 27.735 τούβλα από έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή συνολικής αξίας 332.820 δολαρίων.
Αν, μάλιστα, θέλατε να σηκώσετε το σπίτι σας στον αέρα με μπαλόνια, όπως στην ταινία κινουμένων σχεδίων της Pixar «Up», θα χρειαζόσασταν 64.705.000 μπαλόνια.
Ενώ, αν θέλετε να γνωρίζετε ποιες είναι οι πιθανότητες ένας αστεροειδής να συγκρουστεί με ένα σπίτι στη γη… αυτές είναι 1 στα 2.196.269.636.024 κάθε χρόνο.
2) Πόσοι εξωγήινοι πολιτισμοί υπάρχουν
Το BBC Future έχει σχεδιάσει ένα διαδραστικό γραφικό, που σας επιτρέπει να αλλάξετε τις μεταβλητές της εξίσωσης Drake –μια θεωρητική εκτίμηση του πόσοι άλλοι ανιχνεύσιμοι πολιτισμοί μπορεί να υπάρχουν στο γαλαξία μας, γράφει ο Mark Strauss για την ιστοσελίδα io9.com.
Ακόμη και ελάχιστες αλλαγές στις μεταβλητές, αλλάζουν δραματικά το αποτέλεσμα. Είναι μια ενδιαφέρουσα υπενθύμιση του πόσες πολλές μεταβλητές παραμένουν άγνωστες σε μας και πόσοι παράγοντες ήταν αναγκαίοι για να καταστεί δυνατή η εμφάνιση και η (μέχρι στιγμής) επιβίωση του homo sapiens.
3) Πόση καφεΐνη μπορεί να είναι… θανάσιμη;
Επιλέγετε το αγαπημένο σας καφεϊνούχο ρόφημα, πληκτρολογείτε το βάρος σας και αμέσως μπορείτε να μάθετε πόση ποσότητα πρέπει να πιείτε την ημέρα για να… πεθάνετε!
(http://www.caffeineinformer.com/death-by-caffeine)
4) Πού έχει φως και πού σκοτάδι στη Γη
Στην ιστοσελίδα του U.S. Naval Observatory μπορεί κανείς να βρει μια εικόνα της Γης, που απεικονίζει πού υπάρχει φως και πού σκοτάδι στον πλανήτη. Μπορείτε να επιλέξτε όποια χρονιά θέλετε, μήνα, μέρα, ώρα ακόμη και λεπτό από το 1700 μέχρι το 2030.
(http://aa.usno.navy.mil/data/docs/earthview.php)
5) Ποιο είναι το «αποτύπωμά» σας στον πλανήτη
Αυτό το διαδραστικό γραφικό σας δείχνει πόσοι πλανήτες χρειάζονται για να «αντέξουν» τον τρόπο ζωής σας.
(http://www.footprintnetwork.org/en/index.php/GFN/page/calculators/)
6) Συγκρούσεις στο ηλιακό σύστημα
Ο υπολογιστής που δημιουργήθηκε από το τμήμα αστρονομίας του πανεπιστημίου του Μέριλαντ σας δίνει τη δυνατότητα να σπείρετε τον όλεθρο σε ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα, στέλνοντας έναν αστεροειδή ή κομήτη να πέσει στον πλανήτη της επιλογής σας. Τέλος, σας ενημερώνει πόσο μεγάλο κρατήρα δημιουργήσατε και τι ποσά ενέργειας απελευθερώθηκαν κατά τη σύγκρουση.
(http://janus.astro.umd.edu/astro/impact/)
7) Υπολογιστής ταχύτητας δεινοσαύρων
Το πανεπιστήμιο του Sheffield δημιούργησε ένα διαδικτυακό εργαλείο για να υπολογίζετε την ταχύτητα και το διασκελισμό των δεινοσαύρων.
(http://www.sorbygeology.group.shef.ac.uk/DINOC01/dinocal1.html)