Δεν έχει φτάσει ακόμη, όπως όλα δείχνουν, στην Ελλάδα το επικίνδυνο διαδικτυακό παιχνίδι NekNomination, που στηρίζεται στη μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ σε συνδυασμό με μια άλλη παράτολμη δραστηριότητα.
Οι παραπάνω αναφορές που μεταδόθηκαν από το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων δείχνουν πόσο πολλούς κινδύνους κρύβει το διαδίκτυο και πόσο σημαντική είναι η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου!
Συγκεκριμένα, οι νέοι καλούνται αφού καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ να προχωρήσουν στην επίτευξη ενός παράτολμου εγχειρήματος, όπως για παράδειγμα να πηδήξουν από μία γέφυρα στα παγωμένα νερά ενός ποταμού.
Για να αποδείξουν το πόσο "θαρραλέοι" είναι, βιντεοσκοπούν τον εαυτό τους να καταναλώνει υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ αρχικά, και στη συνέχεια σε κατάσταση βαθιάς μέθης, βιντεοσκοπούν και το επικίνδυνο εγχείρημά τους. Ακολούθως ανεβάζουν στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης το βίντεο και δίνουν το χρίσμα (nominate) σε κάποιον άλλον νέο για να τους μιμηθεί.
Οι επιστήμονες παρακολουθούν την εξέλιξή του νέου αυτού "παιχνιδιού", καθώς εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα μέσω των social media και έχουν αναφερθεί θάνατοι νέων σε Ιρλανδία και Βρετανία.
"Με ιδιαίτερη προσοχή το Τμήμα Προβληματικής Χρήσης του Διαδικτύου της Μονάδας Απεξάρτησης 18 Άνω του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθηνών, παρακολουθεί το νέο τρόπο διασκέδασης των νέων, το λεγόμενο neknomination το οποίο μεταδίδεται και διαφημίζεται με μεγάλη ταχύτητα μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Στο τμήμα μας μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί περιστατικό ανάλογο του neknomination, αλλά έχουμε περιπτώσεις όπου ακραίες συμπεριφορές έχουν βιντεοσκοπηθεί και έχουν αναρτηθεί σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης με σκοπό την αυτοπροβολή, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η ανάρτηση γίνεται εν αγνοία του ενδιαφερόμενου με σκοπό τον εκφοβισμό του", δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Στέλλα Χρηστίδη, ψυχίατρος, επιστημονικά υπεύθυνη του Τμήματος Προβληματικής Χρήσης του Διαδικτύου 18 ΑΝΩ.
Αυτός ο "τρόπος διασκέδασης", ο οποίος σήμερα έχει πάρει αρκετά μεγάλες διαστάσεις στην Ευρώπη και έχει προκαλέσει ακόμη και το θάνατο, αποτελεί μια μόνο πτυχή του τρόπου ζωής της σημερινής νεολαίας. Όπως, λέει η κ. Χρηστίδη, «η στάση που κρατούν οι νέοι, και όχι μόνο, απέναντι στο αλκοόλ σε συνδυασμό με το διαδίκτυο, που σήμερα αποτελεί τον πιο σημαντικό τρόπο επικοινωνίας μεταξύ τους, αποτελεί τον τέλειο συνδυασμό για την εμφάνιση τέτοιων "τρελών" τρόπων διασκέδασης".
Πρόκειται, όπως εξηγεί για "ένα σύμπτωμα της επικίνδυνης και συχνά προβληματικής χρήσης αλκοόλ από τους νέους στην Ευρώπη, από τη μια, και της επικίνδυνης χρήσης του διαδικτύου από την άλλη. Αυτό σημαίνει ότι σήμερα ο κίνδυνος που λέγεται NekNomination, αύριο θα έχει κάποιο άλλο όνομα και ίσως να είναι πολύ μεγαλύτερος και θανατηφόρος. Φαινόμενα όπως το NekNomination φέρνουν στην επιφάνεια την πραγματικότητα την οποία ζουν οι νέοι, μια δύσκολη πραγματικότητα πολλές φορές γεμάτη αδιέξοδα, από τα οποία προκειμένου να ξεφύγουν καταφεύγουν σε επικίνδυνες δραστηριότητες, χρησιμοποιώντας ναρκωτικές ουσίες και ακραίες συμπεριφορές".
Αναφερόμενη στο διαδίκτυο η κυρία Χρηστίδη επισημαίνει ότι αποτελεί για τους νέους ένα μέσο κοινωνικοποίησης, που τους δίνει την ευκαιρία να επικοινωνούν, να ανταλλάσουν απόψεις, να λαμβάνουν πληροφορίες και να κάνουν σχέσεις με τρόπο συχνά αυθόρμητο, όπως προστάζει η ηλικία τους. Δυστυχώς όμως, μπορεί να γίνει επικίνδυνο γι αυτούς, καθώς αποτελεί ένα μέσο το οποίο προωθεί με μεγάλη ευκολία πρότυπα και συμπεριφορές οι οποίες μπορούν να γίνουν "συνήθεια" χωρίς καμία κριτική σκέψη.
Από την άλλη, συχνά υποτιμάται ο κίνδυνος του αλκοόλ. "Το αλκοόλ αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου των νέων στην Ευρώπη, οπότε συμπεριφορές όπως το NekNomination δε μας ξενίζουν. Οι νέοι και στην Ελλάδα βομβαρδίζονται από τις διαφημίσεις αλκοολούχων ποτών, ζουν σε μια κοινωνία με έντονη την κουλτούρα του αλκοόλ, ξεκινούν από τους πρώτους στην Ευρώπη να το καταναλώνουν και ακολουθώντας τους Ευρωπαίους τείνουν και αυτοί να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τα Σαββατοκύριακα προκειμένου να μεθύσουν (binge drinking)".
Η κ. Χρηστίδη καλεί τους νέους "να μην δοκιμάζουν τέτοιου είδους παιχνίδια, τα οποία έχουν συνέπειες στη σωματική και ψυχική τους υγεία. Να αρχίσουν να κάνουν υγιείς, πραγματικές σχέσεις και επιλογές και όχι να ακολουθούν και να μιμούνται μαζικές συμπεριφορές όπως αυτές προωθούνται ανεύθυνα πολλές φορές, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης".
"Λέμε "ναι" στο διαδίκτυο όταν αυτό χρησιμοποιείται προκειμένου να γίνουμε πιο δημιουργικοί, να αποκτήσουμε γνώση και εμπειρία, να γνωρίσουμε τον κόσμο. Λέμε όχι στο διαδίκτυο όταν μας στερεί την ελευθερία της σκέψης και της επιλογής, όταν μας οδηγεί σε συμπεριφορές που μπορούν ακόμη και να στοιχίσουν τη ζωή μας".