Από τότε που κουράστηκα να ψάχνω, έμαθα να βρίσκω.
Κι από τότε που ο άνεμος μου εναντιώθηκε, έμαθα να σαλπάρω με όλους τους ανέμους.
Φρ. Νίτσε
Διακήρυττε ότι "ο Θεός είναι νεκρός". Εκείνος γεννήθηκε μια μέρα σαν σήμερα πριν από 169 χρόνια και σήμερα είναι το doodle της Google: μια ανθρώπινη φιγούρα με εγκέφαλο που υπερλειτουργεί και μεγάλο στόμα.
Ήταν ο Φρίντριχ Νίτσε και ήταν ο φιλόσοφος που θέλησε να πιστέψει όσο κανείς ίσως στην ανθρώπινη βούληση. Κάλεσε μάλιστα τους συνανθρώπους τους να απαρνηθούν θρησκευτικές ηθικές προσταγές και να γίνουν "Υπεράνθρωποι".
Γεννήθηκε το 1844 στο Ρέικεν κοντά στη Λειψία στην πρωσική επαρχία της Σαξονίας. Σπούδασε θεολογία και κλασική Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Βόννης και κατόπιν Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας.
Διορίστηκε καθηγητής πανεπιστημίου μόλις στα 24 του χρόνια (!) και παρ' ότι δεν ολοκλήρωσε ποτέ το διδακτορικό του.
Κεντρική ιδέα στο έργο του υπήρξε η "βούληση για δύναμη", μια ιδέα που χρησιμοποιήθηκε διαστρεβλωμένη από ναζί και φασίστες που θέλησαν πάνω στην πνευματική υπεροχή του Νίτσε να στηρίξουν σαθρές και καταπιεστικές ιδεολογίες περί αρείας υπεροχής. Ο ίδιος έλεγε ότι το χριστιανικό σύστημα της πίστης και η θρησκευτική λατρεία ήταν επιβλαβής για την κοινωνία γιατί επέτρεπε στους αδύναμους να καταδυναστεύουν τους δυνατούς και υποστήριζε ότι η βούληση για δύναμη ήταν η κινητήριος ενέργεια του ανθρώπινου χαρακτήρα.
Η θεωρία του ότι ο "Θεός είναι νεκρός" τον οδήγησε - ίσως νομοτελειακά- στην πίστη στην παντοκρατορία της βούλησης αφού χωρίς αυτή, απουσία Θεού, δεν έβλεπε άλλη επιλογή για την κοινωνία εκτός του να ρουφηχτεί από τη δίνη του μηδενισμού.
Τα θέματα αυτά πραγματεύεται στις κορωνίδες του έργου του: Τάδε έφη Ζαρατούστρα (1883-1892), Πέραν του Καλού και του Κακού (1886) και Η Γέννηση της Τραγωδίας (1872).
Το 1889, σε ηλικία 45 ετών κατέρρευσε. Μια σειρά εγκεφαλικών επεισοδίων του στοίχισαν την ικανότητα ομιλίας και τον καθήλωσαν στην αναπηρία αφού δεν μπορούσε πια να περπατήσει. Πέθανε τον Αύγουστο του 1900 σε ηλικία 55 ετών αφήνοντας μια τεράστια πνευματική παρακαταθήκη προς παραδειγματισμό, γνώση αλλά και αποφυγή για ολόκληρη την ανθρωπότητα.