Ημέρα της Γης 2016: Πώς γεννήθηκε η μέρα που τιμά τον πλανήτη μας

Πώς γεννήθηκε η Ημέρα της Γης

Ημέρα ευαισθητοποίησης αποτελεί η σημερινή Ημέρα της Γης πάνω σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Γι' αυτό και γιορτάζεται ως 22 Απριλίου Ημέρα της Γης σε ολόκληρο τον πλανήτη και τιμάτε με doodle από τη Google.

Έτσι,  συντονίζεται παγκοσμίως από το Δίκτυο Ημέρας της Γης (Earth Day Network) και εορτάζεται σε περισσότερες από 175 χώρες κάθε χρόνο. To 2009, τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν τις 22 Απριλίου ως Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης. Η Ημέρα της Γης έχει προγραμματιστεί για τις 22 Απριλίου τουλάχιστον μέχρι το 2015.

Πώς γεννήθηκε η Ημέρα της Γης

Η έμπνευση του θεσμού αποδίδεται στον ακτιβιστή Τζον ΜακΚόννελλ το 1969 σε ένα Συνέδριο της UNESCO στο Σαν Φρανσίσκο. Εκδηλώσεις έλαβαν χώρα για πρώτη φορά στο Σαν Φρανσίσκο και άλλες πόλεις στις 21 Μαρτίου 1970, ημέρα της εαρινής ισημερίας στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Ημέρα της Γης 2016

Πώς καθιερώθηκε η Ημέρα της Γης

Αμερικανικής εμπνεύσεως, η Ημέρα της Γης, καθιερώθηκε στις ΗΠΑ, με πρωτοβουλία του γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον, ενός πολιτικού με περιβαλλοντικές ανησυχίες. Με τα χρόνια, η Μέρα της Γης ξεφεύγει από το αμερικάνικο πλαίσιο, όπου αποδεικνύεται αρκετά δημοφιλής, και εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

11 τρόποι για να κάνετε κάθε μέρα, Ημέρα της Γης

Η 22α Απριλίου ήταν η Ημέρα της Γης, μια μικρή ευκαιρία να θυμηθούμε να προσέξουμε το μεγάλο σπίτι μας, τον πλανήτη!

Όμως, η προστασία του πλανήτη είναι έργο καθημερινό και όχι μιας μόνο μέρας.

Και αλλάζοντας μερικές καθημερινές μας συνήθειες, μπορεί να κάνει πολύ μεγαλύτερη διαφορά από ό,τι φανταζόμαστε στην προστασία του περιβάλλοντος.

1. Σταματήστε τα διαφημιστικά φυλλάδια

Τόνοι χαρτιού δαπανώνται κάθε χρόνο σε διαφημιστικά φυλλάδια. Τα οποία μάλιστα συνήθως μας εκνευρίζουν και μας γεμίζουν το ταχυδρομικό κουτί και τις εισόδους των σπιτιών μας. Οι νόμοι για την προστασία του καταναλωτή προβλέπουν ότι με μια απλή αίτηση μπορεί κανείς να σταματήσει να λαμβάνει τέτοια διαφημιστικά. Αρκεί μια φορά για να απαλλαγείτε δια παντός και να προστατεύσετε το περιβάλλον.

2. Τρώτε λιγότερο κρέας

Γνωρίζετε ότι χρειάζονται περισσότερα από 700 λίτρα νερού για να παραχθεί ένα χάμπουργκερ; Η παραγωγή κρέατος είναι μια από τις πιο ενεργοβόρες βιομηχανικές διαδικασίες. Ελαττώστε λοιπόν το κρέας και κάντε τη διαφορά για το περιβάλλον αλλά και την υγεία σας.

3. Μονώστε το σπίτι σας

Η σπατάλη ενέργειας επειδή ένα σπίτι δεν είναι καλά μονωμένο στοιχίζει και στο περιβάλλον και στην τσέπη μας. Θα δείτε ότι η επένδυση αξίζει και με το παραπάνω...

4. Μην αγοράζετε εμφιαλωμένο νερό

Χρησιμοποιήστε ένα θερμός που θα σας κρατήσει και το νερό δροσερό. Η παραγωγή πλαστικών μπουκαλιών αλλά και η απόρριψή τους επιβαρύνουν τρομερά το περιβάλλον.

5. Αγοράστε πολύπριζα

Ακόμη και στο stand by, οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές καταναλώνουν ρεύμα. Αγοράστε πολύπριζο με διακόπτη και κλείνετε το όταν δεν χρησιμοποιείτε κάποια συσκευή.

6. Ζεσταθείτε από τον Ήλιο

Και δεν εννοούμε απαραίτητα τεχνολογίες αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας. Προστατεύστε με κουρτίνες το σπίτι σας τα καλοκαίρια, ανοίξτε να μπει φως και ζέστη το χειμώνα.

7. Φτιάξτε τα δικά σας απορρυπαντικά

Σόδα, ξύδι, λεμόνι, σαπούνι. Φτιάξτε τα δικά σας καθαριστικά και προστατεύστε την υγεία σας και το περιβάλλον από τις τοξικές ουσίες.

8. Σκεφτείτε πριν αγοράσετε

Προτού βγείτε για ψώνια, ό,τι και αν σκοπεύετε να πάρετε, φτιάξτε μια λίστα. Θα ξοδέψετε λιγότερα χρήματα και λιγότερα αντικείμενα θα καταλήξουν στα σκουπίδια.

9. Φαγητό... από τον τόπο σου

Τα φρούτα και λαχανικά που παράγονται στη χώρα που ζούμε και που είναι και εποχής είναι πιο νόστιμα, πιο θρεπτικά, πιο υγιεινά και καλύτερα για το περιβάλλον. Η κατάψυξη προϊόντων και η μεταφορά τους σε μακρινούς προορισμούς απαιτεί τεράστιες ποσότητες ενέργειας.

10. Κάντε μπάνιο έξυπνα

Αντικαταστήστε το μπάνιο με ένα σύντομο ντουσάκι και εξοικονομήστε νερό κι ενέργεια. Ακόμη και το να κάνετε το ντους σας λίγο πιο σύντομο μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.

11. Προσοχή στην οδήγηση

Ακόμη και αν το αυτοκίνητο σας είναι συμβατικό και όχι υβριδικό, αλλαγές στις οδηγητικές συνήθειες μπορούν να εξοικονομήσουν καύσιμα και να παράξουν λιγότερα καυσαέρια. Έχετε πάντα αέρα στα ελαστικά σας και προσπαθήστε στο μέτρο του δυνατού να περιορίσετε τα πολλά φρεναρίσματα.