Έλληνες και ξένοι ερευνητές εξετάζουν το ρόλο του κυβερνοχώρου στα λαϊκά δρώμενα
Μια πρωτότυπη μελέτη 17 Ελλήνων και ξένων ερευνητών, που εξετάζουν το ρόλο του κυβερνοχώρου στα λαϊκά δρώμενα, είναι το βιβλίο «Πολιτισμοί του Διαδικτύου», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πεδίο με επιστημονική επιμέλεια του Ευάγγελου Αυδίκου, καθηγητή της Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Ο καθηγητής, έχοντας ως ερευνητικά ενδιαφέροντα τις τελετουργίες, το υπερφυσικό, τον αστικό χώρο και τις πολιτισμικές ταυτότητες, στο δικό του κεφάλαιο με τίτλο «Like it. Συλλογικότητες στο διαδικτυακό χωριό του Facebook» αναφέρεται στην πρώτη του γνωριμία με το επικοινωνιακό παγκόσμιο χώρο ( όταν άρχισε να καταγράφει ανέκδοτα ) και θέτει τα εξής ερωτήματα:
Έχει σχέση ο ψηφιακός πολιτισμός με αυτό που ορίζεται ως λαϊκός πολιτισμός;
Ανταποκρίνεται ο κυβερνοχώρος στα όσα γνωρίζουμε για τη διαπροσωπική σχέση στο επικοινωνιακό γεγονός της παραγωγής και μετάδοσης του λαϊκού πολιτισμού;
Έχει θέση η λαογραφία στο νέο πεδίο;
Το Facebook- υπογραμμίζει o πανεπιστημιακός- ανασυγκροτεί τον συμβολικό τόπο των συμβολικών σχέσεων, λειτουργεί ως αχαρτογράφητος και αναδιατυπώνει τον φαντασιακό χώρο των εθνικοτοπικών συλλόγων που για πολλά χρόνια χρησιμοποιούσαν τις τοπικές εφημερίδες για να επικοινωνήσουν για τους συντοπίτες τους. Θεωρώντας αυτόν τον χώρο κοινωνικής δικτύωσης διατράνωση της νεωτερικής κοινωνίας, σημειώνει ότι ναι μεν είναι αφετηρία ενός λαϊκού προβληματισμού αλλά έχει ως βασικό στόχο την προβολή του εαυτού. Ενός εαυτού ο οποίος είναι «τμηματικός» στον αχανή χώρο των ψηφιακών εταίρων.
Ενδιαφέροντα και τα άλλα κείμενα των μελετητών:
- Εικονική διαφορά και ομογενοποιητική λογική των δικτυακών κοινοτήτων, Ιρίνα Αριστάρκοβα.
- Η νέα κανονικότητα του ψηφιακού δικτυακού υβριδισμού, Ρόμπερτ Γκλεν Χάουαρντ.
- Οι λαϊκές πολιτισμικές πρακτικές ως ψηφιακές αναπαραστάσεις, Δημήτρης Παπαγεωργίου, Θωμάς Μαυροφίδης, Αντώνης Λως.
- Τα ομότιμα δίκτυα ως ετεροτοπικές - οικονομικές νησίδες, Πέτρος Πετρίδης.
- Διερευνώντας τη μετάδοση των αστικών θρύλων. Τρέβορ Μπλανκ.
- Ιστορίες για φαντάσματα, Τσάρλι Γκιρ
- Η εκδρομή στο φεγγάρι και άλλες περιπέτειες, Πηνελόπη Παπαηλία.
- Δυνητική Πρέσπα: Έθνη-κράτη και συνοριακότητα στο διαδίκτυο, Ασπασία Θεοδοσίου, Ελένη Μυριβήλη
- Διαδικτυακοί τόποι και τρόποι παρουσίασης των βλάχικων συλλόγων της Θεσσαλίας, Γιώργος Κατσαδώρος, Ρέα Κακάμπουρα, Ελένη Ταστεμίρογλου.
- Λαϊκός πολιτισμός και ψηφιακά εμπλουτισμένα βιβλία, Αλέξανδρος Καπανιάρης, Μαρία Γκασούκα.
Οι μελετητές αποδεικνύουν ότι η εμπλοκή των ανθρωπιστικών επιστημών (Ανθρωπολογία, Κοινωνιολογία, Ψυχολογία, Λαογραφία κ.λπ.) με τον κόσμο της πληροφορικής ανοίγει νέες δυνατότητες- εύκολες και ανέξοδες σε σχέση με τις παλαιότερες μεθόδους- για καταγραφή, καταχώρηση και αρχειοθέτηση υπό εξέταση υλικού, καθώς και ανάκλησή του για απεριόριστες ευκαιρίες μετάδοσης, ακόμα και στις πιο απόμακρες περιοχές του πλανήτη.
Χαρακτηριστικό αποτέλεσμα είναι ο πολιτισμός των Ελλήνων Βλάχων στην Θεσσαλία, οι οποίοι με αδελφότητες, συλλόγους και σωματεία, δραστηριοποιούνται για περισσότερο από 100 χρόνια, μπορούν να προβάλουν σήμερα την άλλοτε ημινομαδική ζωή μέσω του ίντερνετ και του παγκόσμιου ιστού. Ενδεικτικό του ερευνητικού πλούτου είναι ότι από την αναζήτηση της φράσης «Σύλλογος Βλάχων» στη μηχανή αναζήτησης της Google προέκυψαν 467.000 εγγραφές, ενώ ο αγγλικός όρος «Αssociation of Vlachs» έδωσε 1.570.000 αναφορές!