Όταν το GPS αναλαμβάνει το πηδάλιο

Κατά καιρούς, η τεχνολογία GPS έχει χρησιμοποιηθεί σε πειραματικές και αβλαβείς ηλεκτρονικές επιθέσεις, από επίδοξους χάκερ μέχρι ευφάνταστους ερευνητές και φοιτητές. Το τελευταίο επίτευγμα είναι η χρήση ψευδών σημάτων GPS, προκειμένου να επιτυγχάνεται ο έλεγχος της πορείας των πλοίων.

Το πείραμα διεξήχθηκε τον Ιούνιο, με την επίγνωση και την άδεια των ιδιοκτητών, από μια ομάδα φοιτητών του τμήματος αεροναυπηγικής και μηχανικών του Πανεπιστημίου του Τέξας. Στα 30 ναυτικά μίλια από την ακτή, κάθε σκάφος στηρίζεται εξολοκλήρου στο δορυφορικό σύστημα GPS για τον υπολογισμό της πορείας του. Η ομάδα κατασκεύασε μια γεννήτρια ψευδών σημάτων GPS με ισχυρότερο σήμα από αυτό των δορυφόρων και κατεύθυνε εμμέσως το πλοίο προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Ενώ τα όργανα του πλοίου έδειξαν προς στιγμή απόκλιση από τη σχεδιασμένη πορεία, αυτομάτως πρότειναν να διορθώσουν την πορεία προς την αρχική επιθυμητή-πράγμα που το πλήρωμα δέχτηκε. Τα υπολογιστικά όργανα του πλοίου είχαν όμως ξεγελαστεί, θεωρώντας πως επιστρέφουν στην αρχική πορεία, ενώ βάδιζαν πιστά στο μονοπάτι που τους υποδείκνυαν οι μακρινοί χειριστές τους.

Από τον καιρό των πειρατών, που τοποθετούσαν παραπλανητική σήμανση σε διάφορα ακρωτήρια ή έσβηναν φάρους, προκειμένου να πέφτουν τα πλοία στα βράχια, περάσαμε στην πειρατεία εξ’ αποστάσεως. Όπως αναφέρει σχετικά ο υπεύθυνος του πειράματος καθηγητής, το εντυπωσιακό δεν είναι μόνο η δυνατότητα τηλεκατεύθυνσης του πλοίου, αλλά και το ότι η πράξη αυτή δεν έγινε στο ελάχιστο αντιληπτή από κανένα. Ωστόσο, τη στιγμή που το 90% των εμπορικών μεταφορών παγκοσμίως γίνεται μέσω θαλάσσης και ένα σημαντικό μέρος των ανθρώπινων μεταφορών μέσω αεροπλάνου, θα πρέπει να επανεκτιμηθεί η ασφάλεια που παρέχει το σύστημα GPS. Πέρα από τα αθώα πανεπιστημιακά πειράματα, οι επιπλοκές μπορεί να είναι ευρύτερες και πολύ πιο καίριες.

Το 2011, το Ιραν ισχυρίστηκε πως είχε καταφέρει να αποκτήσει τον έλεγχο ενός αμερικανικού αναγνωριστικού, μη επανδρωμένου τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους (drone). Οι τεχνικοί υποστήριξαν πως χρησιμοποιώντας μια ανάλογη στρατηγική, έπεισαν τα συστήματά του πως βρίσκεται σε φιλικό έδαφος, και έτσι το σκάφος προσγειώθηκε σε ιρανικό έδαφος οικειοθελώς.