Έρχεται το πιο δίκαιο smartphone στον κόσμο

Το FairPhone είναι ένα Android κινητό τηλέφωνο που στηρίζεται σε δύο βασικές αξίες: την αποφυγή της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και την, όσο το δυνατόν, μικρότερη επιβάρυνση του πλανήτη.

Σύμφωνα με το thegang.gr,οι πρώτες του ύλες προέρχονται από τη Δημοκρατία του Κονγκό, όχι όμως, από τα ορυχεία, όπου άνθρωποι δουλεύουν 20 ώρες την ημέρα υπό την απειλή όπλων. Ο κασσίτερος και το ταντάλιο εξορύσσονται από εγκαταστάσεις στις οποίες εφαρμόζονται τόσο τα εργασιακά, όσο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το ίδιο ισχύει και για το εργοστάσιο στο οποίο θα κατασκευάζονται τα τηλέφωνα, στην Κίνα. Η ολλανδική μη κυβερνητική οργάνωση FairPhone, που βρίσκεται πίσω από το project εγγυάται ότι οι μισθοί και οι συνθήκες εργασίας είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο.

Όσον αφορά στα specs, το FairPhone διαθέτει: Σασί από γυαλί Dragontrail, Mediatek 6589 chipset με τετραπύρηνο επεξεργαστή, χωρητικότητα 16GB, qHD οθόνη αφής 4,3 ιντσών και κάμερα στο πίσω μέρος 8MP και εμπρόσθια στα 1,3MP. Ακόμα, έχει λειτουργικό Android Jelly Bean με έξτρα interface σχεδιασμένο από την Kwame Corporation και το κόστος του είναι 325 ευρώ.

Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά όμως, είναι σε στάδιο σχεδιασμού γιατί το FairPhone δεν έχει μπει ακόμα στην παραγωγή. Για να ξεκινήσει η διαδικασία, πρέπει να πουληθούν 5.000 συσκευές ως τις 14 Ιουνίου. Μέχρι τώρα έχουν πουληθεί 4.414 συσκευές και ο στόχος δεν είναι πλέον μακριά.