Μόνον τα φορτισμένα κινητά και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές θα μπορούν πλέον να παίρνουν μαζί οι επιβάτες των αεροπλάνων αλλιώς, αν οι συσκευές είναι αφόρτιστες θα απαγορεύονται.
Το μέτρο εφαρμόζει η Βρετανία και η Γερμανία, μετά από σχετικά μέτρα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και αναμένονται και άλλες χώρες. Προς το παρόν η απαγόρευση αφορά μόνον στις πτήσεις προς τις ΗΠΑ.
Οι φύλακες των αεροδρομίων θα πραγματοποιούν ελέγχους για το αν είναι φορτισμένες οι συσκευές. Οι συσκευές θα πρέπει να έχουν αρκετή μπαταρία για να μπορούν να ανοίξουν σε περίπτωση ελέγχου.
Επίσης το μέτρο θα αφορά και σε συσκευές που αγοράζονται από τα καταστήματα των αεροδρομίων.
Για την ώρα στη χώρα μας δεν έχει ισχύσει το μέτρο, όμως ενδεικτικό είναι ότι ένας από τους μεγαλύτερους αερομεταφορείς της Ευρώπης, η British Airways έχει συστήσει σε όλους ανεξαιρέτως τους επιβάτες, από όλες τις χώρες, να ακολουθήσουν την σύσταση.
Το μέτρο αυτό εντάσσεται στα ολοένα και πιο σφιχτά μέτρα για την πρόληψη και την πάταξη της τρομοκρατίας, που υιοθετούν πολλές χώρες με "πρωτοστάτη" τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την 11 Σεπτεμβρίου.
Οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν εξηγήσει ακριβώς γιατί θα πρέπει οι συσκευές να είναι φορτισμένες, συχνά όμως σε επιθέσεις έχουν χρησιμοποιηθεί τα κινητά ως πυροδοτητές σε τρομοκρατικές επιθέσεις.
Εκτός πάντως από τα κινητά και τα tablets, φορτισμένες θα πρέπει να είναι επίσης και άλλες συσκευές όπως οι βιντεοκάμερες, τα MP3 players ακόμη και οι ξυριστικές μηχανές.
Οι επιβάτες που δεν έχουν μεριμνήσει για να είναι επαρκώς φορτισμένες οι συσκευές τους θα πρέπει είτε να τις φορτίσουν στο αεροδρόμιο (ακόμη και αν αναγκαστούν να αλλάξουν πτήση γιατί δεν θα προλαβαίνουν να τις φορτίσουν!), είτε να τις αφήνουν στις αποθήκες του αερομεταφορέα με τον οποίο ταξιδεύουν, με δική τους χρέωση και για διάρκεια έως και 42 ημέρες, είτε να απευθύνονται σε ειδικά γραφεία και να ζητούν να τους αποσταλούν οι συσκευές σε διεύθυνση που οι ίδιοι θα υποδείξουν και πάλι με δικά τους έξοδα.