Εκεί όπου αστροναύτες - επιστήμονες ερευνούν το πως θα μπορούσαν να χτιστούν χωριά στη Σελήνη
Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός ξεκίνησε με τον ρωσικό θάλαμο Ζαρίγια το 1998 και τώρα έχει επιστημονικά εργαστήρια από την Ιαπωνία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, μαζί με το Columbus του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού.
Το Columbus μπήκε σε τροχιά και συνδέθηκε με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό πριν από 10 χρόνια.
Ο αστροναύτης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, Λέοπολντ Έιχαρτς επιτήρησε την εγκατάσταση του θαλάμου που ζυγίζει 10 τόνους το 2008. «Ήμουν τυχερός που συμμετείχα σε αυτήν την αποστολή και που ήμουν ο πρώτος Ευρωπαίος αστροναύτης που πήγε στο Columbus και άναψε τα φώτα» δήλωσε στο Euronews
Τα... διαστημικά πειράματα
Αυτή την περίοδο, στον θάλαμο του Columbus γίνεται μία έρευνα για το πως αντιδρούν τα φυτά σε συνθήκες μικροβαρύτητας. Οι επιστήμονες πίσω από αυτήν την έρευνα θέλουν να αναπτύξουν συστήματα, ώστε να μπορούν να παράξουν φαγητό για τους αστροναύτες που είναι σε μεγάλες αποστολές.
Μια άλλη σειρά πειραμάτων έχει να κάνει με την έκθεση άλλων μορφών ζωής της Γης που εκτίθεται στο σύμπαν, έξω από το θάλαμο.
Δημιουργήθηκαν σε ειδικές θήκες στις ίδιες συνθήκες που επικρατούν στο διάστημα και έμειναν εκεί για ενάμιση χρόνο, κάποια στον ήλιο και κάποια στην σκιά για να γίνουν δοκιμές για το πόσο μπορούν να αντέξουν.
Επίσης, οι αστροναύτες - επιστήμονες κάνουν πολλά πειράματα και στους εαυτούς τους. Για παράδειγμα, εξετάζουν πως αντιδρούν στο διάστημα οι μυς τους, τα κόκαλα το αίμα και ο εγκέφαλος.
Τα όργανά τους ελέγχονται από τη Γη, αλλά βασίζονται στους αστροναύτες για τη βασική βοήθεια.
Η συνεργασία ανάμεσα στους αστροναύτες που είναι σε τροχιά και στους επιστήμονες που βρίσκονται στο έδαφος θα συνεχιστεί, αφού ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός θα παραμείνει ενεργός για άλλα 10 χρόνια.
Οι έρευνές τους θα βοηθήσουν στην εξερεύνηση της Σελήνης και αργότερα του Άρη.
Την ίδια ώρα οι αστροναύτες του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού θα συνεχίσουν να κάνουν μεγάλες επιστημονικές ανακαλύψεις μέσα από ένα μικρό εργαστήριο.