Δείτε το βίντεο
Η τρισδιάστατη εκτύπωση παράγει σήμερα μια μεγάλη γκάμα αντικειμένων, όμως έχει ένα μειονέκτημα: από τη στιγμή που τα αντικείμενα εκτυπώνονται, το χρώμα τους είναι το τελικό και για να αλλάξει, πρέπει το αντικείμενο να εκτυπωθεί ξανά.
Τώρα, για πρώτη φορά, ερευνητές του Εργαστηρίου Επιστήμης των Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης (CSAIL) του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ ανέπτυξαν μια μέθοδο που επιτρέπει τον αποχρωματισμό και τον εκ νέου χρωματισμό ενός αντικειμένου σε μερικά λεπτά, χωρίς έτσι αυτό να χρειασθεί να εκτυπωθεί ξανά.
Με τη νέα τεχνική, είναι δυνατό π.χ. να εκτυπώσει κανείς μια φορά τη θήκη του κινητού τηλεφώνου του ή τα σκουλαρίκια και, στη συνέχεια, να τούς αλλάξει χρώμα όσες φορές θέλει.
H νέα μέθοδος με την ονομασία «ColorFab» αναπτύχθηκε από ομάδα, με επικεφαλής την καθηγήτρια Στέφανι Μιούλερ, και θα παρουσιασθεί σε διεθνές συνέδριο στο Μόντρεαλ.
Η «ColorFab» χρησιμοποιεί ένα ειδικό φωτοχρωμικό μελάνι τρισδιάστατης εκτύπωσης, το οποίο αλλάζει χρώμα, όταν εκτεθεί σε υπεριώδες φως (UV). Ο επαναχρωματισμός ενός πολύχρωμου αντικειμένου παίρνει περίπου 23 λεπτά, αλλά αναμένεται να μειωθεί σημαντικά στο μέλλον με τις κατάλληλες βελτιώσεις.
Σε πρώτη φάση η νέα τεχνολογία εφαρμόζεται σε πλαστικά αντικείμενα και άλλα κοινά υλικά, ενώ είναι θέμα χρόνου, σύμφωνα με τους ερευνητές, να επεκταθεί σε υφάσματα και άλλα είδη όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.