Ιδιαίτερη προτίμηση δείχνουν για τις εταιρικές πιστωτικές κάρτες, πολλές εκ των οποίων δεν έχουν όριο αγορών
Τα προσωπικά στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας πωλούνται στο «Dark Web», όπου οργανωμένες ομάδες χάκερ έχουν στήσει μία παγκόσμια βιομηχανία οργανωμένου εγκλήματος.
Συγκεκριμένα, οι επαληθευμένες πιστωτικές κάρτες με υψηλό όριο, κοστολογούνται από 10 έως 20 δολ., οι οποίες εκδίδονται σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, όπως προκύπτει από την Secureworks που ανήκει στον όμιλο της Dell.
Το Σκοτεινό Internet (Dark Web) είναι μια «συλλογή διαδικτυακών φόρουμ, ψηφιακών καταστημάτων και site συνομιλιών όπου οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου συνάπτουν συμμαχίες, αναπτύσσουν εμπορικά εργαλεία και τεχνικές και πωλούν δεδομένα που υποκλέπτουν από τράπεζες, εταιρείες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλες.
Σύμφωνα με τον Άλεξ Τίλεϊ από τη Secureworks, οι πιστωτικές κάρτες δεν έχουν χάσει την τιμή τους στις «σκοτεινές συναλλαγές», αν και οι αγοραστές αναζητούν πλέον πιστωτικές κάρτες υψηλότερης ποιότητας, με υψηλότερα πιστωτικά όρια και δυνατότητα χρήσης τους.
Ιδιαίτερη προτίμηση δείχνουν για τις εταιρικές πιστωτικές κάρτες, πολλές εκ των οποίων δεν έχουν όριο αγορών.
Η Platinum American Express, για παράδειγμα, η οποία είναι επαληθευμένη και έχει βαθμολογία 85% -το οποίο σημαίνει ότι έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία 85% σε απάτες– κοστίζει από 15 έως 20 δολάρια. Μια κανονική Mastercard χωρίς μεγάλο όριο μπορεί να φτάσει έως 9 ευρώ.
Εκτός από πιστωτικές κάρτες, στις σκοτεινές αγορές του Internet μπορεί κανείς να βρει και ολοκληρωμένα προφίλ (ταυτότητες) με 10 δολάρια το «κομμάτι».
Ο αγοραστής λαμβάνει έναν φάκελο με όλα τα απαραίτητα οικονομικά, γεωγραφικά και βιογραφικά στοιχεία που χρειάζεται για να πλαστογραφήσει ένα πραγματικό πρόσωπο.
Σε αυτά τα ντοσιέ (fullz) μπορεί κανείς να βρει ακόμη και τις απαντήσεις στις προσωπικές ερωτήσεις που συναντάμε σε πολλούς ιστότοπους για επαλήθευση της ταυτότητας.
Ακόμη πιο ακριβά είναι τα φορολογικά έντυπα, τα οποία παρέχουν ένα ολοκληρωμένο προφίλ των «θυμάτων» της υποκλοπής δεδομένων.
Ένα φορολογικό έντυπο των ΗΠΑ μπορεί να «πιάσει» έως και 50 δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της IBM X-Force που ανήκει στην IBM.
Κανένα προσωπικό δεδομένο δεν είναι ακίνδυνο, προειδοποιεί ο Τίλεϊ.
Οι κακοποιεί συγκεντρώνουν κομμάτι-κομμάτι τα στοιχεία που χρειάζονται για να δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο προφίλ.
«Το πρόβλημα είναι ότι δείχνουμε μεγάλη εμπιστοσύνη σε τρίτες εταιρείες που διατηρούν τα προσωπικά μας δεδομένα και ουσιαστικά βρίσκονται έξω από τον έλεγχό μας», σημειώνει.