Αρνούνται να μην ενημερώνουν τους χρήστες τους σχετικά με αιτήσεις που δέχονται από κυβερνητικές υπηρεσίες
Μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, όπως το Facebook, η Microsoft και το Twitter, βρίσκονται σε διαρκείς αντιπαραθέσεις με την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να τις εμποδίσει από το να αποκαλύπτουν στους χρήστες τους, όταν αυτοί υπόκεινται σε επιτήρηση από υπηρεσίες πληροφοριών. Οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο έχει σοβαρό αντίκτυπο στο δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα The Guardian, οι τρεις εταιρείες έχουν αναπτύξει πολιτικές για να ενημερώνουν τους χρήστες σχετικά με αιτήσεις που δέχονται από κυβερνητικές υπηρεσίες, οι οποίες απαιτούν την αποκάλυψη πληροφοριών κάποιου συγκεκριμένου λογαριασμού. Στις μόνες περιπτώσεις που οι εταιρείες συμμορφώνονται με τέτοιου είδους αιτήματα είναι σε εξαιρετικές περιπτώσεις, δηλαδή όταν πρόκειται για απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις, για σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών και την τρομοκρατία.
Ωστόσο, καθώς φαίνεται, η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να «φιμώσει» τις εταιρείες από το να ενημερώνουν τους χρήστες τους, σε περίπου το ήμισυ όλων των περιπτώσεων. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι καταπατώνται τα ψηφιακά δικαιώματα των πολιτών, χωρίς αυτοί να έχουν καθόλου επίγνωση.
Οι τεχνολογικές εταιρείες και πολλοί οργανισμοί που προασπίζονται τα ατομικά δικαιώματα υποστηρίζουν ότι οι απαιτήσεις αυτές είναι αντισυνταγματικές και παραβιάζουν την πρώτη και την τέταρτη τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος, βάσει των οποίων προστατεύεται το δικαίωμα των εταιρειών να ενημερώνουν τους πελάτες τους εάν η κυβέρνηση διεξαγάγει έρευνα που αφορά στο άτομό τους και ότι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν εάν η κυβέρνηση αναζητά ή προχωρά στην κατάσχεση περιουσιακών τους στοιχείων.
Όπως αναφέρει η Guardian, επί του παρόντος, οι εταιρείες δεν μπορούν να αποκαλύψουν συγκεκριμένους αριθμούς, παρά μόνο ότι λαμβάνουν «0-499 αιτήματα μέσα σε χρονικό διάστημα έξι μηνών».
Το Twitter προσπαθεί να μιλήσει πιο ανοιχτά σχετικά με τα αιτήματα επιτήρησης που λαμβάνει τόσο από αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών όσο και από ξένες κυβερνήσεις. Από την πλευρά της η Microsoft αμφισβητεί τη νομοθεσία που αφορά στην προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, η οποία επιτρέπει στα δικαστήρια να διατάσσουν κάποια εταιρεία να αποκρύπτει από τους πελάτες της το γεγονός ότι κυβερνητικές υπηρεσίες πραγματοποιούν ελέγχους στα μηνύματα του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου ή άλλες προσωπικές πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στο Νέφος.
Όπως καταλήγει στο δημοσίευμά της η Guardian, αυτές οι νομικές μάχες υπογραμμίζουν την αμήχανη ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί στις εταιρείες τεχνολογίας. Από τη μία πλευρά, οι εταιρείες υπόκεινται σε μεγάλες πιέσεις από τις κυβερνήσεις να βοηθούν σε εν εξελίξει έρευνες, αλλά ταυτόχρονα από την άλλη είναι υποχρεωμένες να προστατεύουν τα δεδομένα των χρηστών από οποιαδήποτε κυβερνητική «εισβολή».