Το «κλειδί» είναι ότι το καβούρι έχει οπτικό πεδίο σχεδόν 360 μοίρες τόσο μέσα στο νερό, όσο και έξω απ' αυτό
Επιστήμονες στο ΜΙΤ ανέπτυξαν κάμερα 360 μοιρών με τεχνητό σύστημα όρασης, εμπνευσμένη από τα μάτια των καβουριών fiddler.
Το νέο σύστημα τεχνητής όρασης αναπαράγει την όραση του καβουριού και λειτουργεί καλά τόσο μέσα, όσο και έξω από το νερό. Μελλοντικά, όπως εκτιμούν οι ερευνητές, η τεχνολογία αυτή θα δοκιμαστεί και θα εφαρμοστεί σε πολλά διαφορετικά υβριδικά και αμφίβια ρομπότ. Οι επιστήμονες επέλεξαν το καβούρι λόγω του σύνθετου ματιού του. Σε αντίθεση με το ανθρώπινο μάτι, το οποίο μπορεί να κοιτάζει μόνο προς μία κατεύθυνση κάθε φορά, οι σύνθετοι οφθαλμοί είναι συγκρότημα απλών ματιών (ομματιδίων), που συλλειτουργούν ως ενότητα. Επιπλέον, το καβούρι έχει οπτικό πεδίο σχεδόν 360 μοίρες.
Πολλά έντομα έχουν σύνθετα μάτια, αλλά ο Gil Ju Lee, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, εξηγεί ότι αυτό που κάνει τα καβούρια τόσο ξεχωριστά, είναι ότι μπορούν να βλέπουν τόσο στην ξηρά, όσο και μέσα στο νερό. Το κλειδί βρίσκεται στην επίπεδη επιφάνεια των μικροφακών που αποτελούν το μάτι του καβουριού, οι οποίοι διατηρούν το εστιακό τους μήκος και συνεπώς την εστίασή τους, ανεξάρτητα από το πώς το νερό διασκορπίζει το φως μέσα από το φακό.
Για να δημιουργήσουν αυτό το αμφίβιο σύστημα όρασης, οι ερευνητές από το Εργαστήριο Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης του ΜΙΤ, το Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας Gwangju και το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ στη Νότια Κορέα, δημιούργησαν ένα τεχνητό μάτι που μοιάζει με μια μικρή μαύρη μπάλα και λειτουργεί όπως το μάτι του καβουριού. Χρησιμοποιεί και αυτό έναν επίπεδο φακό για να διαθλά το φυσικό φως με τρόπο που λειτουργεί έξω και μέσα στο νερό, μαζί με μια σειρά φωτοδιόδων που μιμούνται τους φωτοϋποδοχείς του καβουριού.
Η πρωτότυπη κάμερα είναι μικροσκοπική, το μήκος της είναι 2 εκατοστά, ζυγίζει μόλις λίγα γραμμάρια, είναι συμπαγής και καταναλώνει ελάχιστη ενέργεια. Προς το παρόν όμως, έχει πολύ χαμηλή ανάλυση 256 pixels και χρειάζεται περίπου 30 λεπτά για να τραβήξει μια φωτογραφία. Η μελέτη της ομάδας δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό «Nature Electronics».