Συμβουλές από πραγματογνώμονα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Στο ηλεκτρονικό έγκλημα και τις εξαπατήσεις πολιτών στο Διαδίκτυο που είναι πια καθημερινό φαινόμενο αναφέρθηκε στην ΕΡΤ ο Νίκος Βασιλάκος, πραγματογνώμων της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Όπως αποκάλυψε η λεία των επιτήδειων φτάνει ετησίως τα 50 εκατ. ευρώ.
«Έχουμε τρομέρη έξαρση στις απάτες» δήλωσε ο κ. Βασιλάκος αποκαλύπτοντας ότι όσοι πατάνε τα σχετικά κουμπιά στα εμαίλ των δραστών βρίσκονται με απώλειες από οκτώ έως δεκαπέντες χιλιάδες ευρώ.
«Το πρόβλημα είναι ότι με το που πατάτε το λινκ που μοιάζει ότι έχει αποσταλεί από τράπεζα αυτό οδηγεί σε σίγουρη απώλεια χρημάτων» είπε ο κ. Βασιλάκος περιγράφοντας τον τρόπο δράσης των απατεώνων.
Ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων στόχος επιτηδείων
«Ομάδα στόχος των επιτηδείων είναι οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων» επισήμανε ο πραγματογνώμων της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ο οποίος τόνισε ότι οι διαδικτυακές απάτες είναι ένα «οργανωμένο έγκλημα που απειλεί τις κοινωνίες».
Για το μεθοδευμένο τρόπο που δρουν οι απατεώνες του ίντερνετ μίλησε στην ΕΡΤ ο κ. Βασιλάκος διευκρινίζοντας ότι παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις των αρχών υπάρχουν ακόμη πολλοί εύπιστοι πολίτες που δίνουν τα χρήματά τους σε διαφόρων ειδών πυραμίδες.
«Έχουν στήσει τέτοιο ιστό αράχνης»επισήμανε ο κ. Βασιλάκος για τη μεγάλη εφευρετικότητα των επιτηδείων του κυβερνοχώρου προσθέτοντας ότι ο μόνος τρόπος που μπορεί κάποιος να διασφαλίσει τα χρήματά του είναι η πιστωτική κάρτα όπου «ακόμα και 45 ημέρες μετά τη συναλλαγή μπορείς να πάρεις τα χρήματά σου πίσω».
Σύμφωνα με τον ειδικό «ο κόσμος δεν θα πρέπει να αποθηκεύει στο κινητό ή τον υπολογιστή τους κωδικούς του e-banking και θα πρέπει να ενεργοποιεί τον έλεγχο ταυτότητας των δύο παραγόντων».
Όπως διευκρίνισε ο κ. Βασιλάκος, «τα μηνύματα είναι εκατομμύρια και έρχονται αυτόματα. Τα στατιστικά λένε ότι το 1% θα το πατήσει. Οι λογαριασμοί στους οποίους παίρνουν πρόσβαση είναι πάρα πολλοί και τα χρήματα εξανεμίζονται».