«Πιο χαρούμενος και πιο παραγωγικός» μακριά από το γραφείο δηλώνει ο Ζάκερμπεργκ
Τη δυνατότητα να συνεχίσουν την τηλεργασία και μετά το τέλος της πανδημίας θα δώσει το Facebook σε όλους τους εργαζόμενους του που δουλεύουν μακριά από το γραφείο. Η εταιρεία ενημέρωσε το προσωπικό της ότι «οποιοσδήποτε, του οποίου η δουλειά είναι δυνατό να γίνει εξ αποστάσεως, μπορεί να ζητήσει να κάνει τηλεργασία».
Facebook: Ο Ζάκερμπεργκ σχεδιάζει να περάσει έως το μισό 2022 μακριά από το γραφείο του
Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος Μαρκ Ζάκερμπεργκ δήλωσε στους εργαζόμενους, σύμφωνα με το BBC, ότι σχεδιάζει να περάσει έως το μισό διάστημα του 2022 εργαζόμενος μακριά από το γραφείο του. Όπως ανέφερε σε γραπτό σημείωμα του στο προσωπικό, η εργασία μακριά από το γραφείο τον έκανε «πιο χαρούμενο και πιο παραγωγικό», δίνοντας τους «περισσότερο χώρο για σκέψεις με μακροχρόνιο ορίζοντα» και επιτρέποντας του «να περνάει πιο πολύ χρόνο με την οικογένειά του» (συνήθως στο σπίτι του στη Χαβάη).
Ο Ζάκερμπεργκ είχε προηγουμένως αναφέρει ότι οι μισοί από τους περίπου 60.000 εργαζόμενους του Facebook θα μπορούν να κάνουν τηλεργασία μέσα σε μια δεκαετία, αλλά φαίνεται πως το σχέδιο αυτό επιταχύνεται.
Τα γραφεία του Facebook αναμένεται να ανοίξουν κανονικά τον Οκτώβριο και οι εργαζόμενοι που δεν θα έχουν άδεια για τηλεργασία, θα πρέπει να πηγαίνουν στο γραφείο τους τουλάχιστον τις μισές μέρες. Δεν έχει διευκρινιστεί πόσοι εργαζόμενοι αυτήν τη στιγμή έχουν άδεια εργασίας από το σπίτι τους.
Από την άλλη, διευκρινίστηκε ότι το νέο καθεστώς εκτεταμένης τηλεργασίας και μετά την πανδημία θα αφορά μόνο τους υπαλλήλους της εταιρείας και όχι τους υπεργολάβους, οι οποίοι χρησιμοποιούνται ευρέως για τον έλεγχο του περιεχομένου των αναρτήσεων στο μεγαλύτερο στον κόσμο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και σε άλλες εργασίες. Τον Νοέμβριο του 2020 το Facebook είχε καταστήσει γνωστό ότι η πλειονότητα των περίπου 15.000 υπεργολαβικά εργαζόμενων για τον έλεγχο του περιεχομένου του παγκοσμίως έκανε τηλεργασία και θα μπορούσε να το κάνει όσο διαρκούσε η πανδημία.
Τι γίνεται στις άλλες εταιρείες τεχνολογίας
Άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Apple, η Amazon και η Google, κινούνται επίσης προς ένα υβριδικό καθεστώς εργασίας που μονιμοποιεί την τηλεργασία για ένα ποσοστό του προσωπικού ή για μερικές μέρες την εβδομάδα. Η Amazon ενημέρωσε το προσωπικό της την Πέμπτη ότι από το Σεπτέμβριο αναμένει να εργάζονται στο γραφείο τουλάχιστον τρεις μέρες την εβδομάδα.
Ο επικεφαλής της Apple Τιμ Κουκ την προηγούμενη εβδομάδα είπε κάτι ανάλογο, ζητώντας από τους εργαζόμενους από το Σεπτέμβριο να δουλεύουν στο γραφείο τουλάχιστον τρεις μέρες εβδομαδιαίως, ορίζοντας συγκεκριμένα την Τετάρτη και την Παρασκευή ως μέρες τηλεργασίας. Το σχέδιο αυτό πάντως έφερε αντιδράσεις και ήδη μερικοί εργαζόμενοι παραιτήθηκαν.
Στην Google ο επικεφαλής Σουντάρ Πιτσάι έγραψε πώς η εταιρεία θα κινηθεί προς ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας, με το περισσότερο προσωπικό «να περνά περίπου τρεις μέρες την εβδομάδα στο γραφείο και δύο μέρες όπου εργάζονται καλύτερα». Στόχος, είπε, είναι τελικά η πλειονότητα των εργαζομένων να βρίσκονται στο γραφείο μερικές μέρες την εβδομάδα, ενώ περίπου το ένα πέμπτο να κάνει αποκλειστικά τηλεργασία, τονίζοντας πως «το μέλλον της εργασίας είναι η ευελιξία».