Να τι πρωτοποριακό κάνει η εταιρία που αγόρασε το Facebook για 1 δισ. δολάρια
Ένα startup, η CTRL-Labs, η οποία ασχολείται με τα νευρωνικά δίκτυα και έχει στα χέρια της ένα wristband ικανό να μεταδίδει ηλεκτρικά σήματα από τον εγκέφαλο κατευθείαν στον υπολογιστή, εξαγοράστηκε από το Facebook.
Η συμφωνία, που όπως αποκάλυψε το δίκτυο CNBC ανήλθε στο 1 δισ. δολάρια, παραμένει η μεγαλύτερη στην οποία έχει προβεί ο κολοσσός της κοινωνικής δικτύωσης την τελευταία πενταετία. Μετά από κείνα τα 2 δισ. δολάρια που έδωσε το 2014 για να εξαγοράσει την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Oculus VR.
Η CTRL-Labs και το προϊόν της που μοιάζει να έχει βγει από σελίδες επιστημονικής φαντασίας θα δώσουν κεφάλι στο Facebook στη μάχη της τεχνητής και της επαυξημένης νοημοσύνης.
Η CTRL-Labs φτιάχτηκε από τον δημιουργό του Internet Explorer και νευροεπιστήμονα Thomas Reardon και τον νευροψυχολόγο Patrick Kaifosh. Ο Reardon εγκατέλειψε μάλιστα την πετυχημένη του πορεία στη βιομηχανία της τεχνολογίας για να σπουδάσει νευροεπιστήμες και να τελειώσει το διδακτορικό του το 2016.
Το 2015 ίδρυσε την CTRL-Labs και έλαβε αμέσως χρηματοδότηση 67 εκατ. δολαρίων. Αφού αγόρασε και μια σειρά από πατέντες πέρυσι, η CTRL-Labs παρουσίασε ένα περικάρπιο με ανιχνευτή κινήσεων και χειρονομιών που μεταφράζει τη μυϊκή δραστηριότητα σε σήματα που γίνονται κατανοητά από μια εφαρμογή.
Το wristband εξελίχθηκε σε συσκευή επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπινου εγκεφάλου και μηχανής με μόνη «γλώσσα» τη σκέψη. Είναι ένας νέος τρόπος αλληλεπίδρασης με τον υπολογιστή, στον οποίο δεν χρειάζονται ποντίκια και πληκτρολόγια, ούτε οθόνες αφής.
Με την CTRL-Labs στο δυναμικό του, το Reality Labs του Facebook, εκεί που διεξάγονται δηλαδή όλες οι έρευνες αιχμής του κολοσσού, αναμένεται να αποκτήσει μπόλικα βήματα προβάδισμα σε σχέση με τον ανταγωνισμό…