Το «plan B» των Κινέζων
Η ένταση ανάμεσα σε Αμερική και Κίνα βρίσκεται στο κόκκινο μετά το διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ που την έβαλε στη μαύρη λίστα για λόγους εθνικής ασφαλείας.
Χθες η Google απέκλεισε τη Huawei από τις μελλοντικές αναβαθμίσεις του λειτουργικού συστήματος Android. Παράλληλα τα νέα smartphone της κινεζικής εταιρείας θα χάσουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε δημοφιλείς εφαρμογές της Google όπως το Google Play, το Gmail, το Chrome, το YouTube και το Google Maps.
Τώρα η αμερικανική κυβέρνηση εξέδωσε ειδική άδεια που επιτρέπει στις αμερικανικές εταιρείες να συνεχίσουν να συναλλάσσονται για ακόμη τρεις μήνες με τη Huawei.
Η τρίμηνη παράταση που δόθηκε από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ αναφέρει, σύμφωνα με τους Financial Times και το Reuters, ότι επιτρέπει συμφωνίες «που είναι αναγκαίες για τη διατήρηση και υποστήριξη των υφιστάμενων και τρεχουσών πλήρως λειτουργικών δικτύων και εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των αναβαθμίσεων λογισμικού και επιδιόρθωσης κενών ασφάλειας». Επιτρέπει επίσης συμβόλαια «αναγκαία για την παροχή υπηρεσιών και υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένων αναβαθμίσεων λογισμικού ή επιδιορθώσεων κενών ασφαλείας για τις υπάρχουσες συσκευές της Huawei».
Η Huawei -ο μεγαλύτερος στον κόσμο κατασκευαστής εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών και Νο 2 στην αγορά κινητών τηλεφώνων μετά την κορεατική Samsung- θα συνεχίσει να μην μπορεί να αγοράζει αμερικανικά ανταλλακτικά και εξαρτήματα για την παραγωγή νέων προϊόντων της, χωρίς να πάρει έγκριση από τις αμερικανικές αρχές.
Η τρίμηνη χαλάρωση των περιορισμών έως τις 19 Αυγούστου, όπως δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, θα διευκολύνει τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών και άλλες, οι οποίες εξαρτώνται από τον εξοπλισμό της Huawei, να βρουν εναλλακτικούς προμηθευτές για το μέλλον. Μετά τη λήξη του τριμήνου θα επανεξεταστεί τυχόν νέα παράταση.
Από την πλευρά του πάντως, ο ιδρυτής της Huawei Ρεν Ζενγκφέι δήλωσε ότι η τρίμηνη άδεια για συναλλαγές με αμερικανικές εταιρείες δεν σημαίνει πολλά πράγματα για την εταιρεία του, η οποία ήταν προετοιμασμένη για το χειρότερο σενάριο.
«Οι πράξεις της αμερικανικής κυβέρνησης υποτιμούν τις δυνατότητες μας» δήλωσε στην κινεζική τηλεόραση. Όπως είπε η Huawei βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την αμερικανική κυβέρνηση και όχι με τις αμερικανικές εταιρείες.
Η «μαύρη λίστα» του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, που περιλαμβάνει συνολικά 69 εταιρείες, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, καθιστά σχεδόν αδύνατο για μια κινεζική εταιρεία να αγοράσει εξαρτήματα (π.χ. τσιπάκια) ή να συνάψει συμφωνίες για λογισμικό (π.χ. Android της Google) από τις ΗΠΑ. Η Google δεν έχει ακόμη σχολιάσει την χορήγηση τρίμηνης άδειας για την παράταση των συναλλαγών με τη Huawei, η οποία έχει ως «σχέδιο Β» την ανάπτυξη δικού της λειτουργικού συστήματος, έ΄τσι ώστε -αν τελικά χρειαστεί- να απεξαρτηθεί από το Android.