Η Ολλανδική και η Βρετανική Υπηρεσία Πληροφοριών την ελέγχουν για κατασκοπεία
Η κινεζική Huawei έχει μία κρυφή «πίσω πόρτα» σε δίκτυο μεγάλης Ολλανδικής εταιρείας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, γεγονός που της δίνει πρόσβαση σε δεδομένα καταναλωτών, αποκαλύπτει η εφημερίδα De Volksrant επικαλούμενη μη κατονομαζόμενη πηγή των ολλανδικών υπηρεσιών Πληροφοριών.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ολλανδική υπηρεσία Πληροφοριών AIVD ερευνά, αν η κατάσταση αυτή έχει δώσει στην Huawei την δυνατότητα κατασκοπείας υπέρ της κινεζικής κυβέρνησης. Εκπρόσωπος της Huawei δήλωσε στην ολλανδική εφημερίδα ότι αρνείται τις κατηγορίες. «Συμμορφωνόμαστε με τους νόμους και τις ρυθμίσεις σε κάθε χώρα, όπου επιχειρούμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Η Huawei είπε «κρατά κλειστή την πόρτα σε κυβερνήσεις ή άλλους, που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το δίκτυό μας για δραστηριότητες, που θα απειλούσαν την κυβερνοασφάλεια».
Εκπρόσωπος της AIVD δήλωσε, ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να σχολιάσει το δημοσίευμα της De Volksrant. Τον Απρίλιο, η Ολλανδική Υπηρεσία Πληροφοριών είχε ανακοινώσει, ότι «δεν είναι επιθυμητό η Ολλανδία... να εξαρτάται ως προς το hardware ή το software, από εταιρείες που προέρχονται από χώρες, που λειτουργούν κυβερνοπρογράμματα, που είναι αντίθετα με τα Ολλανδικά συμφέροντα», κατονομάζοντας την Κίνα και την Ρωσία.
Από τις τρεις μεγάλες Ολλανδικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών, οι KPN και Vodafone Ziggo αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα της Ολλανδικής εφημερίδας, ενώ η T-Mobile/Tele2 απάντησε, ότι δεν είναι ενημερωμένη για έρευνα της AIVD. Η αποκάλυψη της De Volksrant γίνεται μία ημέρα, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέκλεισε την Huawei από την αγορά αμερικανικής τεχνολογίας αιχμής χωρίς ειδική εξουσιοδότηση και την χρήση του εξοπλισμού της από τις αμερικανικές εταιρίες τηλεπικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφαλείας.
Η KPN ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα, ότι θα αποκλείσει τον εξοπλισμό της Huawei από τον «πυρήνα» του δικτύου κινητής τηλεφωνίας, αλλά θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τις κεραίες της κινεζικής εταιρείας. Ολλανδική επιτροπή επανεξετάζει αυτό το διάστημα τις προδιαγραφές ασφαλείας για να εμποδίσει τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες εν όψει της ανάπτυξης του δικτύου 5G της Ολλανδίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Στεφ Μπλοκ δήλωσε χθες κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η επιτροπή θα λάβει απόφαση «σύντομα» σχετικά με το αν θα επιτραπεί στην Huawei να είναι προμηθευτής.
Στο ρεπορτάζ της De Volksrant δεν διευκρινίζεται αν η «πίσω πόρτα» της Huawei είναι hardware ή software, πώς λειτουργεί και αν έχει ήδη χρησιμοποιηθεί. «Ο έλεγχος των επικοινωνιών και των δεδομένων είναι ο δρόμος για την άσκηση εξουσίας επί των κοινωνιών και των χωρών» αναφέρει. Ορισμένοι παραβάλλουν την χθεσινή απόφαση του Τραμπ με την κούρσα των εξοπλισμών της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, αφού η Ουάσινγκτον δεν είναι έτοιμη να δεχθεί το πλεονέκτημα που θα δώσει η κυριαρχία επί των δικτύων 5G σε οποιονδήποτε παγκόσμιο ανταγωνιστή όπως είναι η Κίνα.
Παρά τις προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον προς τους συμμάχους της, να μην χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία του κινεζικού κολοσσού, διότι μπορεί να αποτελεί όχημα για κατασκοπεία εκ μέρους του Πεκίνου, η Βρετανική κυβέρνηση συμφώνησε να επιτρέψει στην Huawei να αναλάβει περιορισμένο ρόλο στην ανάπτυξη των Βρετανικών δικτύων 5G. Η απόφαση των βρετανών υπουργών διέρρευσε, κοστίζοντας την απόλυση του υπουργού Αμυνας Γκάβιν Ουίλιαμσον, αλλά δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.
«Η κινεζική Huawei συνιστά τόσο σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου, που η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει την απόφασή της να της δώσει περιορισμένο ρόλο στην ανάπτυξη των δικτύων 5G», προειδοποίησε ο πρώην αρχηγός του MI6 Ρίτσαρντ Ντίρλαβ (Richard Dearlove). «Ελπίζω πραγματικά ότι υπάρχει χρόνος για την βρετανική κυβέρνηση, καθώς και η πιθανότητα, καθώς γράφω, ένας νέος πρωθυπουργός να αναθεωρήσει την απόφαση για την Huawei», γράφει ο Ρίτσαρντ Ντίρλαβ, επικεφαλής της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας από το 1996 έως το 2004.
«Η ικανότητα ελέγχου των επικοινωνιών και των δεδομένων που διακινούνται μέσω των διαύλων τους θα είναι ο δρόμος για την άσκηση εξουσίας επί των κοινωνιών και των άλλων χωρών», γράφει ο Ρίτσαρντ Ντίρλαβ στην εισαγωγή έκθεσης της Henry Jackson Society για την Huawei. Η Huawei που ιδρύθηκε το 1987 από έναν πρώην μηχανικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας, αρνείται τις κατηγορίες ότι διενεργεί κατασκοπεία για λογαριασμό του Πεκίνου και επαναλαμβάνει, ότι συμμορφώνεται με τους αμερικανικούς νόμους και ρυθμίσεις. Αποδίδει την στάση των ΗΠΑ στο γεγονός ότι οι δυτικές εταιρείες υστερούν απέναντί της.
Ο Ρίσταρντ Ντίρλαβ, που μετρά 38 χρόνια υπηρεσίας στις Βρετανικές μυστικές υπηρεσίες δήλωσε ότι ανησυχεί βαθιά για το ότι η βρετανική κυβέρνηση «φαίνεται να έχει αποφασίσει να τοποθετήσει την ανάπτυξη μέρους της πλέον κρίσιμης υποδομής» στα χέρια μίας κινεζικής εταιρείας. «Κανένα τμήμα του κομμουνιστικού κινεζικού κράτους δεν είναι σε θέση να λειτουργεί ελεύθερο από τον έλεγχο που ασκείται από την ηγεσία του Κομμουνιστικού του Κόμματος», προειδοποιεί.
«Επίσης δεν πρέπει να επηρεασθούμε από την απειλή του οικονομικού κόστους που θα έχει είτε η καθυστέρηση της ανάπτυξης του 5G είτε η επιλογή ενός λιγότερο αποτελεσματικού και περισσότερο ακριβού προμηθευτή». Η Βρετανική κυβέρνηση επανεξετάζει την πολιτική της για τα δίκτυα 5G και θα κάνει σχετική ανακοίνωση όταν θα είναι έτοιμη, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι όταν ερωτήθηκε αν οι αμερικανικές κυρώσεις έπεισαν την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την στρατηγική της.
Σε σχέση με την Huawei, η κυβέρνηση επανεξετάζει την ορθή προσέγγιση πολιτικής για το 5G και όταν μία ανακοίνωση θα είναι έτοιμη θα παρουσιασθεί στο κοινοβούλιο, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος διαβεβαιώνοντας ότι η βρετανική κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην διασφάλιση ότι τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι απολύτως ασφαλή και οποιαδήποτε απόφαση θα βασίζεται σε ενδεχελή και τεχνικά ενημερωμένη εκτίμηση κινδύνου, δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Στο Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε, ότι δεν αποτελεί στόχο της Γαλλίας να αποκλείσει την Huawei, ούτε να εξαπολύσει έναν τεχνολογικό πόλεμο. «Στόχος μας δεν είναι να αποκλείσουμε την Huawei ή οποιαδήποτε άλλη εταιρεία, αλλά να διαφυλάξουμε την εθνική ασφάλεια και την ευρωπαϊκή κυριαρχία», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά την ομιλία του στην εκδήλωση VivaTech.