Περίπου 30 δημοσιογράφοι και άλλα πρόσωπα που φέρονται να παρενοχλούσαν άλλους δημοσιογράφους και bloggers
Οι αποκαλύψεις για τη δράση της λεγόμενης «Συμμορίας του LOL», μίας ομάδας που παρενοχλούσε και εκφόβιζε συστηματικά χρήστες του Διαδικτύου από το 2010, και μεταξύ των μελών της ήταν άνθρωποι που σήμερα εργάζονται ως δημοσιογράφοι και διαφημιστές, έχει προκαλέσει σάλο στη Γαλλία.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε την περασμένη Παρασκευή, από την διαδικτυακή υπηρεσία διασταύρωσης ειδήσεων Checknews της γαλλικής εφημερίδας Liberation. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στη «Συμμορία του LOL» ανήκαν περίπου 30 δημοσιογράφοι και άλλα πρόσωπα που φέρονται να παρενοχλούσαν άλλους δημοσιογράφους και bloggers, κυρίως γυναίκες και ακτιβίστριες του φεμινιστικού κινήματος στο Twitter.
Ένα από τα θύματα, η Μελανί Βανγκά, δημιουργός του Podcast «Tchip», κατήγγειλε ότι παρενοχλήθηκε επειδή ήταν γυναίκα και μαύρη, ενώ η πρώην blogger Καπισίν Πιό υποστήριξε πως τα μέλη της ομάδας την παρενοχλούσαν για χρόνια, αναρτώντας επεξεργασμένες φωτογραφίες και βίντεο.
Αντίστοιχες καταγγελίες έκαναν η Νταριά Μαρξ, την οποία τα μέλη της ομάδας παρενοχλούσαν λόγω των κιλών της και των ανοιχτά φεμινιστικών της απόψεων, και ο blogger Ματιάς Ζαμπόν-Πουιγιέ, ο οποίος έκανε λόγο για ανώνυμες προσβολές και για φωτομοντάζ πορνογραφικού περιεχομένου, το οποίο μάλιστα φέρεται να διαμοιράστηκε και σε ανηλίκους.
Μετά τις αποκαλύψεις, η διεύθυνση της εφημερίδας Liberation ανακοίνωσε ότι δύο δημοσιογράφοι της τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, καθώς τα ονόματά τους ενεπλάκησα στην υπόθεση. Το ίδιο συνέβη και με τον αρχισυντάκτη του πολιτιστικού περιοδικού Inrocks, Νταβίντ Ντουσέ, που παραδέχθηκε ότι έκανε «τηλεφωνικές φάρσες».
Για «πλάκες» έκανε λόγο και ο δημιουργός της ομάδας, Βενσάν Γκλαντ, δημοσιογράφος συνεργαζόμενος με τη Liberation, ζητώντας συγγνώμη από εκείνους που αισθάνθηκαν ότι παρενοχλήθηκαν, «όμως δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη για όλες τις πλάκες που μπορεί να έγιναν την εποχή εκείνη στο Ίντερνετ», όπως ανέφερε.
Ένα άλλο μέλος της «συμμορίας», ο Γκιγιόμ Μαλισάν, υποστήριξε πως την περίοδο εκείνη ήταν «καλό» να κάνεις «μαύρο χιούμορ», και παραδέχθηκε: «Ήθελα να κάνω τον έξυπνο, ενώ στην πραγματικότητα ήμουν ηλίθιος».
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα από τα αδικήματα που προκύπτουν από τη δράση της «συμμορίας» έχουν πια παραγραφεί, καθώς είναι παλιότερα των 6 ετωών, όμως η Μαρλέν Σκιαπά, υφυπουργός αρμόδια για θέματα ισότητας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξεταστεί η πιθανότητα επέκτασης του χρόνου παραγραφής των αδικημάτων.