Ένας στους δύο Έλληνες συναλλάσσεται με το Δημόσιο ηλεκτρονικά

Ένας στους δύο Έλληνες συναλλάσσεται με το Δημόσιο ηλεκτρονικά

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ 8 στα 10 νοικοκυριά στην Ελλάδα έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο

Σταθερά αυξανόμενος βαίνει ο αριθμός των Ελλήνων που συναλλάσσονται με το Δημόσιο ηλεκτρονικά, καθώς σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το 49,7% των πολιτών ηλικίας 16-74 ετών χρησιμοποίησε τις υπηρεσίες της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης τη χρονική περίοδο Απριλίου 2017-Μαρτίου 2018.

Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 4,9% σε σχέση με αυτό που καταγράφηκε ένα έτος πριν. Να σημειωθεί, ότι οι υπηρεσίες της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης περιλαμβάνουν κάθε συναλλαγή με δημόσιες υπηρεσίες μέσω του Διαδικτύου, υποχρεώσεις των πολιτών (φορολογική δήλωση), επίσημα έγγραφα (ταυτότητα, πιστοποιητικό γέννησης), υπηρεσίες εκπαίδευσης (εγγραφή σε σχολεία ή ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα), υπηρεσίες δημόσιας υγείας (προγραμματισμός ραντεβού, χορήγηση ιατρικών βεβαιώσεων, πιστοποιητικό νοσηλείας ή εξέτασης ασθενούς).

Όπως δείχνει η έρευνα Χρήσης Τεχνολογιών Πληροφόρησης και Επικοινωνίας της ΕΛΣΤΑΤ για το 2018, από όσους δεν έκαναν χρήση των υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (π.χ. online φορολογική δήλωση), το 98% δήλωσε, ότι η υποβολή έγινε για λογαριασμό του από άλλα πρόσωπα, το 8,1% ότι δεν είχε τις γνώσεις για να χρησιμοποιήσει την αντίστοιχη ιστοσελίδα και το 0,3% ότι ανησυχεί για την προστασία και την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων.

Η έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ αποτυπώνει επίσης τον υψηλό βαθμό χρήσης των νέων τεχνολογιών από τα ελληνικά νοικοκυριά. Σύμφωνα με τα ευρήματα της, περίπου 8 στους 10 Έλληνες που χρησιμοποίησαν το Διαδίκτυο το 1ο τρίμηνο του 2018 (76,5%), συνδέθηκαν από φορητή συσκευή, ποσοστό αυξημένο κατά 1,6%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Απ’ όσους συνδέθηκαν εκτός της κατοικίας και του χώρου εργασίας με κινητή συσκευή, το 72,2% χρησιμοποίησε κινητό ή smartphone, το 16,5% φορητό υπολογιστή, το 12,7% tablet και το 0,9% άλλη συσκευή (π.χ. media player, φορητή κονσόλα παιχνιδιών, smart ρολόι).

Σύμφωνα με την έρευνα, συνολικά 8 στα 10 νοικοκυριά στην Ελλάδα έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο από το σπίτι τους (ποσοστό 76,5%). Μάλιστα, το ποσοστό αυτό την τελευταία δεκαετία (2009 - 2018) αυξήθηκε κατά 100,8%, ενώ σε σχέση με το 2017 καταγράφεται άνοδος 7,8%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ευρυζωνική σύνδεση χρησιμοποιεί το 76,1% του συνόλου των νοικοκυριών. Περισσότεροι από 7 στους 10 Έλληνες (72,2%) ηλικίας 16 - 74 ετών έκαναν χρήση του Διαδικτύου το 1ο τρίμηνο του 2018, ποσοστό αυξημένο κατά 3,3% σε σχέση με το 2017.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, χρήση του Διαδικτύου σε τακτική βάση, δηλαδή τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, κάνει το 96,6% όσων χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο το 1ο τρίμηνο του 2018. Περισσότερες από δύο φορές την ημέρα χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο το 90,5% των τακτικών χρηστών. Η συσκευή που χρησιμοποιείται περισσότερο για πρόσβαση είναι το κινητό, καθώς ποσοστό 81,2% του πληθυσμού με πρόσβαση στο Διαδίκτυο το επέλεξε για να συνδεθεί.