Σύμφωνα με έκθεση της Dell Technologies μόλις το 3% των ελληνικών εταιρειών θεωρούνται σήμερα «ψηφιακοί ηγέτες»
Ουραγοί της ψηφιακής εξέλιξης παραμένουν οι ελληνικές επιχειρήσεις σύμφωνα με έρευνα της Vanson Bourne σε 100 ηγετικά στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, για την εκτίμηση της θέσης τους σύμφωνα με τον δείκτη αξιολόγησης Digital Transformation Index (DT Index) της Dell Technologies, καθώς μόλις το 3% των ελληνικών εταιρειών θεωρούνται σήμερα «ψηφιακοί ηγέτες».
Σύμφωνα πάντα με το Δείκτη Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Dell Technologies, το 35% των ελληνικών επιχειρήσεων χαρακτηρίζονται ως «ψηφιακοί ακόλουθοι», δηλαδή έχουν υλοποιήσει ελάχιστες ψηφιακές επενδύσεις και τώρα αρχίζουν διστακτικά να σχεδιάζουν για το μέλλον. Σχεδόν μία στις τέσσερις εταιρείες στην Ελλάδα (το 24%) ανήκει στους «ψηφιακούς εφαρμογείς», δηλαδή επιχειρήσεις που διαθέτουν ώριμο ψηφιακό σχέδιο και επενδύουν ήδη σε καινοτομίες.
Επίσης, το 28% των ελληνικών εταιρειών χαρακτηρίζονται «ψηφιακοί αξιολογητές», δηλαδή επιχειρήσεις οι οποίες υιοθετούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό προσεκτικά και σταδιακά, σχεδιάζουν και επενδύουν για το μέλλον. Τέλος, υπάρχουν και οι λεγόμενοι «ψηφιακοί ουραγοί», στην οποία ανήκει ένα ποσοστό 10% των ελληνικών επιχειρήσεων, το οποίο δεν έχει ψηφιακό σχεδιασμό, ενώ διαθέτει περιορισμένες πρωτοβουλίες και επενδύσεις σε εφαρμογή.
Ένα ενθαρρυντικό στοιχείο σύμφωνα με τον δείκτη Digital Transformation Index, είναι ότι οι ελληνικές εταιρείες κάθε άλλο παρά αδιάφορες είναι, για την κοσμογονία που φέρνει μαζί του ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Δεν είναι τυχαίο, ότι υπερβολικά πολλές επιχειρήσεις εντοπίζονται στη μεσαία κατηγορία ή παραμένουν στις τελευταίες δύο ομάδες, πράγμα που σημαίνει, ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς, χωρίς καν κάποιο ψηφιακό σχέδιο σε εφαρμογή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι εγχώριες επιχειρήσεις αν και δεν έχουν να επιδείξουν μεγάλη πρόοδο στην ψηφιακή τους ολοκλήρωση, ωστόσο έχουν αντιληφθεί την αναγκαιότητά της και επενδύουν σε αυτή. Ειδικότερα, σε ποσοστό 42% οι ελληνικές εταιρείες δηλώνουν, ότι εξετάζουν επενδύσεις στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, στο 42% ανέρχεται και το ποσοστό αυτών που εξετάζουν επενδύσεις σε εφαρμογές multi-cloud, σε ποσοστό 39% εξετάζουν την προοπτική επένδυσης στις τεχνολογίες IoT και το 36% στην τεχνολογία Flash storage.
Οι ελληνικές εταιρείες, όπως επιβεβαιώνει και η έκθεση της Dell Technologies, δεν αγνοούν το κόστος της ψηφιακής υστέρησης. Έτσι, οι επικεφαλής των ελληνικών επιχειρήσεων πιστεύουν σε ποσοστό 86%, ότι η εταιρεία τους θα δυσκολευτεί να ανταποκριθεί στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των πελατών μέσα στην επόμενη πενταετία, ενώ το 34% φοβούνται, ότι θα μείνουν πίσω.
Τα πέντε μεγαλύτερα εμπόδια που φρενάρουν το δρόμο προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό, είναι:
- Η προστασία των προσωπικών δεδομένων και θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο
- Η έλλειψη προϋπολογισμού και πόρων
- Η έλλειψη κατάλληλων δεξιοτήτων και τεχνογνωσίας ενδοεταιρικά
- Οι απαιτήσεις συμμόρφωσης ή αλλαγές στην νομοθεσία και
- Η έλλειψη των κατάλληλων τεχνολογιών.
Αυτά τα εμπόδια δυσχεραίνουν τις προσπάθειες για ψηφιακό μετασχηματισμό. Για παράδειγμα, το 75% των ηγετών των ελληνικών επιχειρήσεων θεωρεί, ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα πρέπει να είναι περισσότερο διαδεδομένος στην επιχείρηση, ενώ μόλις το 22% εκτιμά, ότι θα επιφέρει αλλαγές, αντί να τις υποστεί μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.
Η έρευνα πάντως δείχνει, ότι οι επιχειρήσεις λαμβάνουν μέτρα, για να ξεπεράσουν τα εμπόδια. Για παράδειγμα, το 46% χρησιμοποιεί τις ψηφιακές τεχνολογίες, για να επιταχύνει την ανάπτυξη των προϊόντων και των υπηρεσιών, ενώ το 44% εφαρμόζει ασφάλεια και προστασία απορρήτου σε όλες τις συσκευές, εφαρμογές και αλγόριθμους. Επίσης, το 31% αναπτύσσει με εντατικό τρόπο τις κατάλληλες δεξιότητες και τεχνογνωσία στο εσωτερικό της επιχείρησης, εκπαιδεύοντας το προσωπικό. Οι ελληνικές εταιρείες στρέφονται εξάλλου προς τις αναδυόμενες τεχνολογίες και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο για να ενδυναμώσουν το μετασχηματισμό τους.