Τα πειράματα επιστημόνων και τα μάλλον ανησυχητικά ευρήματα
Τα ρομπότ μπορούν να αναπτύξουν προκαταλήψεις όπως ο «ρατσισμός και ο σεξισμός», σύμφωνα με μια νέα συγκλονιστική μελέτη. Οι ειδικοί της Τεχνητής Νοημοσύνης πραγματοποίησαν χιλιάδες προσομοιώσεις σε ρομποτικούς «εγκεφάλους», αποκαλύπτοντας τον τρόπο με τον οποίο χωρίζονται σε ομάδες και αντιμετωπίζουν διαφορετικά τους «ξένους».
Επιστήμονες και ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ και του MIT συνεργάστηκαν προκειμένου να ελέγξουν πώς τα ρομπότ αναγνωρίζονται και πώς αντιγράφουν και μαθαίνουν τις συμπεριφορές παρατηρώντας το ένα το άλλο.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports, έδειξε ότι τα ρομπότ της εικονικής εξομοίωσης αποφεύγουν τα άλλα, σχηματίζοντας τις δικές τους ομάδες.
Στο πείραμα, σύμφωνα με τη New York Post, τα ρομπότ μπορούσαν να επιλέξουν με ποια άλλα ρομπότ θα συνεργαστούν και καθώς το εικονικό παιχνίδι εξελισσόταν, μεμονωμένα ρομπότ μάθαιναν νέες στρατηγικές, αντιγράφοντας άλλα ρομπότ - για να επωφεληθούν.
«Με τη διεξαγωγή αυτών των προσομοιώσεων χιλιάδες και χιλιάδες φορές, αρχίζουμε να έχουμε μια κατανόηση για το πώς εξελίσσεται η προκατάληψη και τις συνθήκες που την δημιουργούν ή την εμποδίζουν», εξήγησε ο καθηγητής Roger Whitaker, από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ. «Οι προσομοιώσεις έδειξαν ότι η προκατάληψη είναι μια ισχυρή δύναμη της φύσης και μέσα από την εξέλιξη, μπορεί εύκολα να γίνει κίνητρο και σε εικονικούς πληθυσμούς...», συμπλήρωσε.
«Αυτή η ευρέως διαδεδομένη προκατάληψη είναι δύσκολο να αντιστραφεί», εξηγεί .
Σύμφωνα με την έρευνα, η εκμάθηση αυτών των βλαβερών συμπεριφορών ήταν απλώς θέμα αντιγραφής ενώ τα ρομπότ μπορούν να υιοθετήσουν κοινές ανθρώπινες προκαταλήψεις όπως ο ρατσισμός και ο σεξισμός.