Σκυλίσια ζωή – Το γκάτζετ που βάζει σε δίαιτα το κατοικίδιό σας

Σκυλίσια ζωή – Το γκάτζετ που βάζει σε δίαιτα το κατοικίδιό σας

Ο δαιμόνιος επιχειρηματίας και η έκρηξη της τεχνολογίας στην υπηρεσία των τετράποδων

Όταν ο Τσέχος επιχειρηματίας Robert Hasek άρχισε να κάνει τζόκινγκ με το σκυλί του, τον Darwin, οι διαδρομές των 5 χιλιομέτρων έφερναν στο μπουλ τεριέ έντονη κόπωση.

Ο Hasek μάλλον δεν περίμενε από τον τετράποδο φίλο του να αρρωσταίνει από εξάντληση, πιστεύοντας ότι το σκυλί του ακολουθούσε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Για να λύσει το μυστήριο, έδεσε γύρω από το λαιμό του ένα Fitbit και ανακάλυψε ότι στην πραγματικότητα ήταν ενεργό μόνο όταν εκείνος, το αφεντικό, ήταν παρόν. Όταν έλειπε ο Hasek «κοιμάται και δεν κάνει τίποτα. Είναι τεμπέλης!».

Ο επιχειρηματίας άδραξε την ευκαιρία και ανέπτυξε έναν από τους πρώτους fitness trackers για  σκύλου στον κόσμο. Το προϊόν αποτελεί μέρος μιας αναπτυσσόμενης βιομηχανίας γκάτζετ για οικιακά ζώα που περιλαμβάνει συσκευές παρακολούθησης GPS, αυτόματες τροφοδοτικές συσκευές, μηχανή που πετά τη μπάλα και αυτοκαθαριζόμενα δοχεία για γάτες.

Οι Αμερικανοί θα δαπανήσουν φέτος 72,1 δισεκατομμύρια δολάρια για προϊόντα και την περίθαλψη των κατοικίδιων τους, γεγονός που σημαίνει αύξηση κατά 3,6% το χρόνο σε μια βιομηχανία που έχει αναπτυχθεί σταθερά από τα μέσα της δεκαετίας του '90, σύμφωνα με την American Pet Products Association. Οι παγκόσμιες δαπάνες το 2017 ήταν 109 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Euromonitor International.

Ο Hasek αρχικά ζήτησε χρηματοδότηση από το Kickstarter και στη συνέχεια αναζήτησε ιδιώτες επενδυτές. Μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο για τρεις μήνες και δυο χρόνια αργότερα, άρχισε η παραγωγή και οι πωλήσεις των Actijoy fitness trackers με το ένα γκάτζεν να κοστίζει περίπου 300 δολάρια. Η συσκευή παρακολουθεί την ένταση της δραστηριότητας του σκυλιού ενώ το μπολ φαγητού είναι συνδεδεμένο στο διαδίκτυο που παρακολουθεί την κατανάλωση τροφής και νερού.

«Η τεχνολογία στην υπηρεσία των κατοικίδιων γνωρίζει μια εκρηκτική άνοδο τα τελευταία πέντε ή έξι χρόνια», αναφέρει ο ίδιος. Πράγματι, η τεχνολογία για τα ζώα τείνει να ακολουθεί τις καινοτομίες που προορίζονταν για τον άνθρωπο και αυτή η συσκευή είναι ένα τρανό παράδειγμα, συμπληρώνει.