Ο έλληνας επιστήμονας πίσω από το φιλόδοξο πρότζεκτ
Το όνομά του είναι «κένταυρος το ρομπότ» (Centauro the robot), έχει τέσσερα πόδια, ένα μικροσκοπικό κορμό και δύο βραχίονες με κινήσεις που θυμίζουν Tai Chi, πριν αυτά χαμηλώσουν και σηκώσουν ένα μπλοκ 6 περίπου κιλών και το μετακινήσει έξω από το δρόμο.
Το ρομπότ αναπτύχθηκε από ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ιταλίας, με την ελπίδα ότι μπορεί να παίξει μία ημέρα ζωτικό ρόλο στη σωτηρία ανθρώπων από καταστροφές.
Όπως και το μυθικό πλάσμα, το πάνω τμήμα μοιάζει με ανθρωποειδές, με δύο βραχίονες που μπορούν να χειριστούν και να μετακινήσουν αντικείμενα, ενώ το τετράπλευρο κάτω μισό είναι ικανό για ισχυρή μετακίνηση σε ανώμαλο έδαφος.
Με ύψος περίπου τα 2 μέτρα και με βάρος τα 205 κιλά, το ανθρωπομορφικό Centauro έχει σχεδιαστεί για να χειρίζεται ανθρώπινα εργαλεία με πολύ μεγαλύτερη άνεση και δύναμη.
Το υβριδικό σύστημα συνδυάζει κινητικότητα σε πόδια και τροχούς, επιτρέποντάς του να πλοηγηθεί σε μια σειρά από περιβάλλοντα.
Το Centauro διαθέτει κάμερες, αισθητήρες και έναν ανιχνευτή στο κεφάλι που τον βοηθά στην αναγνώριση του περιβάλλοντος και στην παροχή πληροφοριών στους ανθρώπινους- χειριστές του.
Το ρομπότ σήμερα κινείται τηλεχειριζόμενα, αλλά οι ερευνητές ελπίζουν να του δώσουν μεγαλύτερη αυτονομία ώστε να δουλεύει μόνο του. Ακολούθως, θα δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες, όπως σε κατεστραμμένα κτίρια ή βιομηχανικά περιβάλλοντα, πολύ επικίνδυνα για να εμπλακεί ένας άνθρωπος. Το πρότζεκτ είναι υπό την καθοδήγηση του Νίκου Τσαγκαράκη (Nikos Tsagarakis),ο οποίος κατά το παρελθόν ανέπτυξε το ανθρωποειδές ρομπότ WALK-MAN και χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συντονίστηκε από το Πανεπιστήμιο της Βόννης στη Γερμανία.