Προειδοποιούν οι ειδικοί – Ποιοι είναι οι κίνδυνοι
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι ειδικοί για όσους νέους αποφοίτους βγάζουν selfie με το πολυπόθητο πτυχίο στο χέρι και τις ανεβάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι ειδικοί, λοιπόν, καλούν τους νέους πτυχιούχους να μην αναρτούν τέτοιες φωτογραφίες ώστε να μην ενθαρρύνεται το πολλών εκατ. λιρών εμπόριο πλαστών πτυχίων!
Η επίσημη υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου για την επαλήθευση των πτυχίων (Hedd), ανακοίνωσε ότι η αυξανόμενη τάση να δείχνουμε την επιτυχία μας on line διευκολύνει τους απατεώνες να έχουν πρόσβαση στον λογότυπο, στο οικόσημο του πανεπιστημίου, στις υπογραφές, στις σφραγίδες, στα ολογράμματα και στη διατύπωση, με αποτέλεσμα να ανθεί η επιχείρηση πώλησης πλαστών πιστοποιητικών. Ενα εξαιρετικά ακριβές πλαστό πιστοποιητικό μπορεί να πουληθεί on line πάνω από 200 στερλίνες και να χρησιμοποιηθεί για να εξαπατήσει υποψήφιους εργοδότες, προειδοποιεί η βρετανική υπηρεσία.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Hedd, πάνω από τα δύο τρίτα των αποφοίτων σκοπεύουν να βγάλουν selfies με τα πτυχία τους, ενώ το 74% των φοιτητών δεν γνώριζαν ότι οι φωτογραφίες με τα πτυχία τους θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή απομιμήσεων. Τα πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ και της Οξφόρδης, από πιο διάσημα παγκοσμίως, αποτελούν τους κυριότερους στόχους των απατεώνων. Οι ειδικοί προειδοποιούν τους απόφοιτους να μην ανεβάζουν στα μέσα μαζικής δικτύωσης το διαβατήριο ή την άδεια οδήγησής τους και τους συμβουλεύουν παράλληλα, ότι είναι άδικο μετά από επένδυση τόσου χρόνου και χρήματος για την απόκτηση ενός πτυχίου οι πραγματικοί απόφοιτοι να κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός αγοράς εργασίας εξαιτίας ενός υποψήφιου με πλαστό πιστοποιητικό. Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τα στοιχεία αυτά, περίπου 20 πανεπιστήμια στη Βρετανία δίνουν ψηφιακά διπλώματα που δεν μπορούν να πλαστογραφηθούν.