Doodle σήμερα στο πρωτοσέλιδο της Google η Αμερικανίδα αναισθησιολόγος
Κάθε γυναίκα που έχει γίνει μαμά σίγουρα ξέρει την Virginia Apgar. Ακόμη όμως και αν δεν θυμάται το όνομά της, σίγουρα η συμβολή της Apgar στην επιστήμη είναι ίσως η πιο πολύτιμη για κάθε μητέρα: η Αμερικανίδα αναισθησιολόγος Βιρτζίνια Άπγκαρ έφτιαξε το ομώνυμο τεστ (τεστ Apgar), στο οποίο υποβάλλεται κάθε μωρό αμέσως μετά τη γέννησή του.
Με το τεστ αξιολογούνται μια σειρά δεικτών και σημείων της υγείας του νεογνού, προκειμένου να καθοριστεί αν χρήζει κάποιας ιδιαίτερης αγωγής ή αντιμετώπισης μετά τη γέννα.
Η Google αφιερώνει το σημερινό της doodle στην Apgar και την καθοριστικής σημασίας συμβολή της, με αφορμή τα 109 χρόνια από τη γέννησή της.
Ποια ήταν η Virginia Apgar
Η Virginia Apgar γεννήθηκε το 1909 στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ. Τελειώνοντας το Λύκειο, γνώριζε ότι ήθελε να γίνει γιατρός και ξεκίνησε τις σπουδές της στην ιατρική.
Αν και αρχικά οι σπουδές της είχαν επικεντρωθεί στη χειρουργική, μετά από προτροπή του διευθυντή χειρουργικής του Columbia-Presbyterian Medical Center, Dr. Allen Whipple, στράφηκε στην αναισθησιολογία. Λίγα χρόνια αργότερα, έγινε η πρώτη γυναίκα επικεφαλής τμήματος στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.
Η Apgar αντιμετώπιζε συνεχώς προκλήσεις, καθώς -δεδομένου ότι η αναισθησιολογία είχε μόλις πρόσφατα μετατραπεί σε ιατρική ειδικότητα- αντιμετωπιζόταν με καχυποψία από τους χειρουργούς. Ωστόσο, προς το τέλος της δεκαετίας του 1940, άρχισε να αναγνωρίζεται το έργο της, ενώ μέχρι τον θάνατό της, το 1974, έλαβε πολλές διακρίσεις.
Μέσα από τη δουλειά της, παρατήρησε ότι μεταξύ της δεκαετίας του 1930 και του 1950, ενώ ο ρυθμός βρεφικής θνησιμότητας στις ΗΠΑ μειωνόταν, ο αριθμός των νεογνών που έχαναν τη ζωή τους τις πρώτες 24 ώρες μετά τη γέννησή τους παρέμενε σταθερός. Η παρατήρηση αυτή την ώθησε να ερευνήσει μεθόδους για της καταπολέμηση της βρεφικής θνησιμότητας, καταλήγοντας τελικά στην επινόηση -τη δεκαετία του 1950- του τεστ Apgar, το οποίο ακόμη και σήμερα θεωρείται ευρέως χρησιμοποιούμενη τεχνική για την αξιολόγηση της υγείας ενός νεογέννητου.
Μέσα από το τεστ, η Apgar βαθμολογούσε τα νεογέννητα ανάλογα με την κατάσταση της υγείας τους, διαχωρίζοντας έτσι τα υγιή μωρά από εκείνα που αντιμετώπιζαν κάποιον κίνδυνο και χρειάζονταν ιδιαίτερη φροντίδα τις πρώτες ώρες της ζωής τους.