O Γάλλος πρόεδρος θέλει να κάνει τη Γαλλία leader στο τομέα του AI
«Για να μην χάσει η Γαλλία το τρένο της Τεχνητής Νοημοσύνης», ο Εμανουέλ Μακρόν παρουσίασε ένα φιλόδοξο σχέδιο για την ανάπτυξη της νέας αυτής τεχνολογίας που θα φέρει επανάσταση στην οικονομία και την κοινωνία και σήμερα κυριαρχείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Κίνα.
Προσέλκυση των καλύτερων ερευνητών, δημιουργία γαλλικού κέντρου παγκοσμίου επιπέδου, ανάπτυξη πολιτικής δεδομένων, ανάδειξη γάλλων πρωτοπόρων και επεξεργασία της ηθικής και της θέσπισης ρυθμιστικού πλαισίου για τις καινοτομίες αυτές που προκαλούν ανησυχίες: αυτοί είναι οι μεγάλοι άξονες της γαλλικής πολιτικής στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence, AI) που ανήγγειλε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, μαζί με την αναγκαία χρηματοδότηση.
Το Παρίσι θα προχωρήσει σε δημόσιες επενδύσεις ύψους 1,5 δισεκατομυρίου ευρώ την ερχόμενη πενταετία για έρευνα και ανάπτυξη του AI.
«Ολόκληρο το σχέδιο Τεχνητής Νοημοσύνης θα αποτελέσει μια πενταετή, συγκεκριμένη και πρωτόγνωρη προσπάθεια ύψους 1,5 δισεκατομυρίου ευρώ δημοσίων επενδύσεων», τονίζει ο Μακρόν σε ομιλία του στο ινστιτούτο έρευνας του College de France.
Το φιλόδοξο σχέδιο για την ανάπτυξη της νέας αυτής τεχνολογίας στοχεύει να πλασαριστεί η Γαλλία ανάμεσα στους πρωτεργάτες του τομέα, τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Βρετανία, τον Καναδά, το Ισραήλ.
Οι μεγάλοι άξονες της γαλλικής πολιτικής στον τομέα της τεχνολογίας αυτής είναι: Προσέλκυση των καλύτερων ερευνητών, δημιουργία γαλλικού κέντρου παγκοσμίου επιπέδου, ανάπτυξη πολιτικής δεδομένων, ανάδειξη γάλλων πρωτοπόρων και επεξεργασία της ηθικής και της θέσπισης ρυθμιστικού πλαισίου για τις καινοτομίες αυτές που προκαλούν ανησυχίες.
Ανάμεσα στους στόχους, η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού cloud, που θα βασίζεται στον γαλλικό πάροχο OVH και μίας δημόσιας υπηρεσίας με πρότυπο την αμερικανική DARPA, πρωτεργάτη του Ιντερνετ. Στόχος η εκτίναξη της Γαλλίας μεταξύ των πρωτεργατών του τομέα, όπου διαθέτει αναντίρρητα θεωρητικές γνώσεις, αλλά υστερεί στον τομέα των εφαρμογών.
Μάλιστα, η κορεατική Samsung θα εγκαταστήσει στο Παρίσι το τρίτο μεγαλύτερο ερευνητικό της κέντρο, δυναμικού περισσότερων των εκατό ερευνητών, και η ιαπωνική Fujitsu θα ανοίξει το πρώτο ευρωπαϊκών διαστάσεων κέντρο της. Η DeepMind, η μητρική της AlphaGo, θα ανοίξει στη Γαλλία το πρώτο της ευρωπαϊκό ερευνητικό κέντρο και η Google θα χρηματοδοτήσει τη λειτουργία τμήματος Τεχνητής Νοημοσύνης στην Πολυτεχνική Σχολή. Αλλά και άλλες μεγάλες εταιρίες θα κάνουν ανακοινώσεις εντός της σημερινής ημέρας.