Εκεί θα φυλαχθούν ψηφιακά πολύτιμα βιβλία από όλο τον κόσμο
Μια «Βιβλιοθήκη της Αποκάλυψης», με την επίσημη ονομασία «Παγκόσμιο Αρκτικό Αρχείο», άρχισε να λειτουργεί στο παγωμένο αρκτικό νησί Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας.
Στόχος είναι να αποθηκευθούν σε ψηφιακή μορφή τα πιο πολύτιμα βιβλία του κόσμου, ώστε να διασωθούν στην περίπτωση που συμβεί το χειρότερο σενάριο μιας καταστροφής αποκαλυπτικών διαστάσεων, όπως μια πυρηνική ή ακραία φυσική καταστροφή.
Η βιβλιοθήκη βρίσκεται δίπλα στο «Παγκόσμιο Θησαυροφυλάκιο Σπόρων», όπου η ανθρωπότητα έχει φροντίσει να φυλάει σπόρους κάθε φυτού της Γης, επίσης για παν ενδεχόμενο, αν χρειασθεί να γίνει μια νέα εκκίνηση μετά από μια ερήμωση του πλανήτη μας. Έτσι, δίπλα στη διαφύλαξη της πραγματικής τροφής (σπόροι), έρχεται να προστεθεί η διασφάλιση και της πνευματικής τροφής (βιβλία).
Ήδη, σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ», εκτός από την ίδια τη Νορβηγία, η Βραζιλία και το Μεξικό ανακοίνωσαν ότι θα είναι οι πρώτες χώρες που προτίθενται να στείλουν αντίγραφα βιβλίων που θέλουν να διαφυλάξουν.
Για την αποθήκευση των βιβλίων θα χρησιμοποιηθεί τεχνολογία της εταιρείας Piql, ενώ η χρηματοδότηση προέρχεται τόσο από τη νορβηγική κυβέρνηση, όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η βιβλιοθήκη βρίσκεται βαθιά μέσα στο Ορυχείο 3 του αρκτικού νησιού, που είναι μόνιμα παγωμένο.
Το Σβάλμπαρντ, μετά από σχετική συμφωνία που υπέγραψαν 42 χώρες το 1920, έχει κηρυχθεί αποστρατικοποιημένη ζώνη και θεωρείται ασφαλές από στρατιωτικές επιθέσεις, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.