Η παρουσίαση του βιβλίου του Πέτρου Τατσόπουλου «Ήμουν κι εγώ εκεί» αφορμή για μια συζήτηση χωρίς προσχήματα
Σε μια πολιτική συζήτηση εφ' όλης της ύλης, για το λαϊκισμό, το μέλλον της κεντροαριστεράς, το δημοψήφισμα, τη ΧΑ, τα λάθη και τις παραλήψεις, εξελίχθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Πέτρου Τατσόπουλου με τίτλο: «Ήμουν κι εγώ εκεί». Το βιβλίο παρουσίασαν η πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, ο πρώην υπουργός Θεόδωρος Πάγκαλος και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενώ τη συζήτησε συντόνισε η δημοσιογράφος Μαρία Σαράφογλου.
Στις 10 Ιανουαρίου 2014, ο Πέτρος Τατσόπουλος συνάντησε τον Αλέξη Τσίπρα και υπέβαλε την παραίτησή του από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν το τέλος της πολυκύμαντης συνεργασίας του γνωστού συγγραφέα με τον Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, που είχε ξεκινήσει ακριβώς δύο χρόνια νωρίτερα. Κατά τη διάρκειά της, ο συγγραφέας είχε την ευκαιρία να δει από μέσα την πολιτική και την παθολογία του πολιτικού βίου της χώρας. Το βιβλίο συστεγάζει μια εξομολογητική αφήγηση του συγγραφέα για την εμπλοκή του στην πολιτική μαζί με τα πολιτικά κείμενά του κατά την περίοδο 2012-2016.
«Η τελική εντύπωση είναι αυτή ενός αυτοβιογραφικού μυθιστορήματος. Θα του έδινα και τίτλο κάτι σαν "τι ήθελα και έμπλεξα με την πολιτική αλλά και τι πλάκα που είχε"», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη και συμπλήρωσε: «Απ' άκρου εις άκρον του πολυσέλιδου βιβλίου διαχέεται μια αμφιθυμία: τον βλέπεις να προσεγγίζει την πολιτική και τους πολιτικούς με μια περιέργεια που μοιάζει με φίλους του δάσους που πάνε νύχτα σ' αυτό για να νιώσουν και τη γοητεία του φόβου. Κυριαρχεί και το "δεν θέλω" και το "τι ενδιαφέρον όλο ετούτο"». Η κ. Μπακογιάννη υποστήριξε ότι η παρουσία του Πέτρου Τατσόπουλου ήταν οξυγόνο στη Βουλή των Ελλήνων και προέβλεψε την επιστροφή του στην πολιτική.
Ο Θόδωρος Πάγκαλος έκανε έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για την προεκλογική τακτική του, σημειώνοντας ότι «καμιά δεκαριά από τους υπουργούς της κυβέρνησης είναι προσωπικοί μου φίλοι, μου οφείλουν την πολιτική ύπαρξή τους». Επίσης υποστήριξε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις «έπρεπε να απέχουν από το δημοψήφισμα» του Ιουλίου του 2015 και έτσι θα απομόνωναν τον ΣΥΡΙΖΑ και θα καθιστούσαν άκυρο το αποτέλεσμά του», θέση με την οποία συμφώνησαν τόσο η Ντόρα Μπακογιάννη όσο και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Για λαϊκισμό κατηγόρησε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά, ότι οι πολιτικές που εφαρμόζει δεν έχουν σχέση με το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία». Χαρακτήρισε λάθος τη μη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στο σχηματισμό κυβέρνησης αμέσως μετά τις εκλογές του Μαίου 2012, γεγονός που όπως είπε «έδωσε τη δυνατότητα στο ΣΥΡΙΖΑ να εκτοξευτεί στο 27% και να δημιουργηθεί ένα νέο δίπολο ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ». Επίσης αποκάλυψε ότι κατά την περίοδο που ψηφιζόταν το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης του είπε ότι τον κάλεσε ο γ.γ του υπουργικού συμβουλίου Τάκης Μπαλτάκος και του είπε: «και τι έγινε αν εσείς εκνευρίζεστε υπάρχει και ένα άλλο σενάριο, απευκταίο βέβαια, αλλά θα προσφύγουμε και σε αυτό. Η Χρυσή Αυγή». Τέλος ο κ. Θεοχαρόπουλος μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει μια ισχυρή κεντροαριστερά.
«Η παρουσίαση του βιβλίου ήταν αφορμή για μια συζήτηση χωρίς προσχήματα», είπε ο Πέτρος Τατσόπουλος και συμπλήρωσε: «Η ρήξη με την κοινή λογική ήταν το πρώτο πράγμα που με έφερε σε ρήξη με το ΣΥΡΙΖΑ».
Απαντώντας στη ερώτηση τι είναι ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Τελικά δεν επικράτησαν ούτε οι ιδεοληπτικοί, ούτε οι ρεαλιστές, αλλά οι σουρεαλιστές. Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι το κόμμα της διγλωσσίας, της απάτης και της νέας γλώσσας, που λες αγάπη και εννοείς μίσος, το οποίο όσο περνάει ο χρόνος αντί να συγκλίνει στον ρεαλισμό, απομακρύνεται».
Στην παρουσίαση του βιβλίου, που πραγματοποιήθηκε στο βιβλιοπωλείο Public, παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η Φωτεινή Πιπιλή, ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο Συμεών Κεδίκογλου και ο Θανάσης Χειμωνάς και πολύς κόσμος.