Ο Μίτσελ ακούγεται πολύ αισιόδοξος για το έργο του και θέλει να πιστεύει ότι αξίζει όλη αυτή η αναμονή για τους αναγνώστες του
Ο Ντέιβιντ Μίτσελ έγραψε ένα νέο βιβλίο που όποιος επιθυμεί να το διαβάσει θα πρέπει να περιμένει 98 χρόνια.
Ο Άγγλος συγγραφέας τελείωσε το νέο βιβλίο του με τίτλο "From Me Flows What You Call Time" και το παρέδωσε στη βιβλιοθήκη της Νορβηγίας «Future Library». Το πρότζεκτ ξεκίνησε το 2014 και κάθε χρόνο, η βιβλιοθήκη θα προσθέτει ένα βιβλίο από ένα συγγραφέα. μέχρι το 2114. Τότε θα ανοίξει και θα διαβαστούν. Παράλληλα, η «βιβλιοθήκη του μέλλοντος» έχει ενώσει συμβολικά τον κόσμο του εντύπου με τη φύση, φυτεύοντας 1.000 δέντρα, πριν 2 χρόνια, στο δάσος Νορντμάρκα, στο Όσλο.
Το 2114, τα δέντρα αυτά θα κοπούν και θα μετατραπούν σε χαρτί, όπου τα κείμενα των συγγραφέων θα τυπωθούν. Κάθε χρόνο, μέχρι τότε, ένας συγγραφέας μπορεί να συνεισφέρει με ένα έργο του- ένα ποίημα, μια μικρή ιστορία, μια νουβέλα, ένα δοκίμιο ή οτιδήποτε άλλο- γραμμένο σε όποια γλώσσα θέλει.
«Είναι ένα σχέδιο που προσφέρει μια ηλιαχτίδα ελπίδας σε μια εποχή βαθιάς κατάθλιψης, το οποίο βεβαιώνει την ύπαρξη της λογοτεχνίας σε 100 χρόνια. Φέρνει ελπίδα ότι εμείς οι καλλιτέχνες θα είμαστε εδώ, πιο ανθεκτικοί από ποτέ. Η φύση θα είναι εδώ, θα υπάρχουν βιβλία, αναγνώστες και πολιτισμός», αναφέρει ο Μίτσελ στη Guardian.
Όπως περιγράφει, η εμπειρία που έζησε όσο έγραφε το βιβλίο ήταν συναρπαστική, δεδομένης της τάσης του για αναθεώρηση των έργων του και μετά το τέλος τους. Συγκεκριμένα, τελείωσε το βιβλίο του λίγες ώρες πριν το αεροπλάνο του προσγειωθεί στη Νορβηγία.
«Για την ακρίβεια, βιάστηκα να τελειώσω, έγραφα με μανία. Τα 2/3 τα είχα ήδη γράψει όταν ξεκίνησα το ταξίδι, για το τρίτο μέρος δεν είχα χρόνο. Το τελείωσα στο αεροπλάνο. Ήταν μια αίσθηση απελευθέρωσης», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σε μία μικρή αναφορά που έγραψε ο Μίτσελ για τη «βιβλιοθήκη του μέλλοντος», αναφέρει ότι είναι ένα εγχείρημα για καλό σκοπό, για μια αισιόδοξη κοινωνία. Το έργο του είναι φυλαγμένο και θα ανοιχτεί το 2019, χωρίς να διαβαστεί από κανέναν.
«Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στους απογόνους μας και στους απογόνους των απογόνων μας και τις αλλαγές που θα γίνουν στην κοινωνία: στην πολιτική, την κλιματική αλλαγή, την οικονομία και την... αποκάλυψη των ζόμπι. Η εμπιστοσύνη είναι δείγμα δύναμης στον κυνικό μας κόσμο και αυτή η βιβλιοθήκη είναι η σφραγίδα της».
Ο Μίτσελ ακούγεται πολύ αισιόδοξος για το έργο του και θέλει να πιστεύει ότι αξίζει όλη αυτή η αναμονή για τους αναγνώστες του.
«Το καλό που του θέλω να είναι καλό. Πόσο ανόητο, προϊστορικό συγγραφέα μπορεί να με θεωρήσουν όταν το ανοίξουν το 2114 και δεν τους αρέσει;»