Το πρώτο χειρόγραφο του “Η Αλίκη Στη Χώρα Των Θαυμάτων”

Ήταν μια καλοκαιρινή μέρα του 1862 όταν ένας μαθηματικός του πανεπιστημίου της Οξφόρδης ονόματι Τσαρλς Λούντγουιτζ Ντόγκσον επιβιβάστηκε σε ένα πλοιάριο στον ποταμό Τάμεση, μαζί με ένα συνάδελφό του και τις τρεις κόρες του προέδρου του πανεπιστημίου, Χένρι Λίντελ.

Όταν το πλοιάριο ξεκίνησε τη βόλτα του ο Ντόγκσον άρχισε να διαβάζει στην παρέα του μια ιστορία για ένα κοριτσάκι που βαριόταν πολύ, η μικρή Αλίκη, η οποία βρήκε συναρπαστικά μέρη να περνά το χρόνο της. Η μεσαία κόρη του Λίντελ, επίσης ονόματι Αλίκη (Άλις), ήταν τόσο ενθουσιασμένη που ζήτησε από τον Ντόγκσον να γράψει την ιστορία ολοκληρωμένη.

Τρία χρόνια μετά θα εκδιδόταν το μυθιστόρημα "Η Αλίκη Στη Χώρα Των Θαυμάτων".

Ο Τσαρλς είχε αλλάξει το όνομα του και υπέγραφε με το καλλιτεχνικό Λιούις Κάρολ (μια αγγλοποιημένη εκδοχή του λατινικού Κάρολος Λουδοβίκος).

Αμέσως το μυθιστόρημα κέρδισε τον κόσμο. Η βασίλισσα Βικτωρία αλλά και ο Όσκαρ Γουάιλντ δήλωσαν θαυμαστές της συναρπαστικής ιστορίας.

Η British Library δημοσιοποίησε στο διαδίκτυο το πρώτο αντίτυπο του μυθιστορήματος, που παρουσίασε ο ίδιος ο Λιούις Κάρολ στη "μούσα" του, Άλις Λίντελ.

Το χειρόγραφο περιλαμβάνει επίσης 37 σκίτσα - γκραβούρες που έχει φιλοτεχνήσει ο ίδιος ο Κάρολ.

Αν θέλετε μπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα του British Library ενώ υπάρχει και audio εκδοχή.

Μπορείτε επίσης να το βρείτε σε eBook.