Την απαγόρευση εισόδου της εκπροσώπου της Ρωσίας εξετάζουν οι αρχές του Κιέβου επειδή είχε τραγουδήσει στην Κριμαία
Με τη Eurovision να πραγματοποιείται φέτος στην Ουκρανία, πολλοί ήταν οι φόβοι πως η Ρωσία ίσως αποσύρει τη συμμετοχή της από τον 62ο διαγωνισμό τραγουδιού λόγω του αντιρωσικού αισθήματος στη χώρα αυτή. Ωστόσο, χθες βράδυ το Channel 1 της ρωσικής τηλεόρασης μετέδωσε πως η συμμετοχή της χώρας στον διαγωνισμό επιβεβαιώνεται επίσημα. Η Ρωσία θα στείλει την 28χρονη Γιούλια Σαμοΐλοβα, που θα τραγουδήσει καθισμένη σε αναπηρική καρέκλα το "Flame is Burning".
Μάλιστα, αρκετοί είπαν ότι η παρουσία της Γιούλια Σαμοΐλοβα θα μπορούσε να μετριάσει τον κίνδυνο μιας αποδοκιμασίας της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, όπως είχε γίνει τις προηγουμενες χρονιές, εξαιτίας του πολέμου στην Κριμαία.
Τα παρατράγουδα όμως δεν άργησαν να αρχίσουν. Μετά τις αναφορές ότι η Σαμοΐλοβα φέρεται ότι συμμετείχε σε μια συναυλία στην Κριμαία το 2015, μετά την προσάρτησή της από τη Ρωσία, η Ουκρανία - η χώρα που φιλοξενεί φέτος τον διαγωνισμό τραγουδιού - ενδέχεται να απαγορεύσει την είσοδο στην εκπρόσωπο της Μόσχας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας (SBU).
Το Κίεβο, που κέρδισε τον περσινό διαγωνισμό της Eurovision και ως εκ τούτου ανέλαβε τη διοργάνωση του φετινού διαγωνισμού, είχε διαμηνύσει ότι θα απαγορεύσει την είσοδο σε ορισμένους Ρώσους καλλιτέχνες που τους θεωρεί "αντι-Ουκρανούς".
Το Κρεμλίνο διέψευσε όμως ότι στόχος του ήταν να προκαλέσει την Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι η τραγουδίστρια επελέγη ανεξάρτητα από το δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι Channel 1. "Είναι σαφές ότι θα επιθυμούσε κανείς να αποφευχθεί η πολιτικοποίηση της Eurovision και πιστεύουμε ότι είναι απολύτως απαράδεκτο" είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Δεν είναι σαφές αν η απαγόρευση εισόδου στην Ουκρανία σημαίνει τον αποκλεισμό της Σαμοΐλοβα από τον διαγωνισμό. Οι διοργανωτές δεν απάντησαν σε ένα αίτημα του πρακτορείου Reuters για παροχή διευκρινίσεων.
"Η SBU εξετάζει το ζήτημα και θα λάβει μια απόφαση σχετικά με την είσοδό της στο ουκρανικό έδαφος" ανέφερε σε ανάρτησή της στο Facebook η εκπρόσωπος της ουκρανικής υπηρεσίας Ολένα Γκιτλιάνσκα. Η απόφαση αυτή θα βασίζεται στην ουκρανική νομοθεσία που ορίζει ότι η Ουκρανία διατηρεί το δικαίωμα να απαγορεύει την είσοδο σε πολίτες που έχουν επισκεφθεί την Κριμαία (μετά την προσάρτησή της) χωρίς να έχουν λάβει άδεια από το Κίεβο.