Στην τελική ευθεία βρίσκεται η συγκρότηση του νέου Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα βρεθεί πολύ σύντομα ευρεία συναινετική λύση ως προς τα πρόσωπα.
Η ουσιαστική συζήτηση με τα κόμματα ως προς την σύνθεση του νέου ΕΣΡ είχε ξεκινήσει εδώ και μέρες, όπως επιβεβαίωσε ο κ. Βούτσης, ενώ το θέμα τέθηκε για πρώτη φορά στη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, όπου συμφωνήθηκε να έχουν καταλήξει μέχρι την επόμενη εβδομάδα.
“Εκτιμώ ότι δεν θα χρειαστεί να υπάρξει οποιαδήποτε προσφυγή σε νομοθετική ρύθμιση σε σχέση με τις άδειες για τα κανάλια. Άλλωστε, το Σύνταγμα δεν υποχρεώνει τις άδειες να τις δίνει το ΕΣΡ”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε ο πρόεδρος της Βουλής, “η διάθεση για συμφωνία υπήρξε από όλες τις πλευρές”, ενώ διευκρίνισε ότι “ως βάση συζήτησης θα είναι η κυβερνητική πρόταση που κατατέθηκε, με συν-πλην 2, 3 πρόσωπα, στα οποία θα καταλήξουμε μετά από τις προτάσεις και των κομμάτων της αντιπολίτευσης που θα κατατεθούν”.
Η εκτίμηση ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία από τα 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα για τη συγκρότηση των Ανεξάρτητων Αρχών, βασίζεται στο ότι από τους 23 συνολικά εκπροσώπους των κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αθροίζουν 18 ψήφους. “Αν ομαλά καταλήξουμε για τη σύνθεση του ΕΣΡ, τότε θα προλειάνει το έδαφος και για τις υπόλοιπες τέσσερις συνταγματικά κατοχυρωμένες Ανεξάρτητες Αρχές”, επισήμανε ο κ. Βούτσης.
Πάντως, ο πρόεδρος της Βουλής δεν θέλησε ούτε να επιβεβαιώσει αλλά ούτε και να διαψεύσει τη λίστα που έχει δει το φως της δημοσιότητας με τα πρόσωπα που προτείνονται καταρχάς από κυβερνητικής πλευράς για τη στελέχωση του ΕΣΡ, και σύμφωνα με την οποία για τη θέση του νέου προέδρου του ΕΣΡ προτείνεται ο Λαοκράτης Βάσσης, συγγραφέας, ιστορικός και στέλεχος της Αριστεράς, άτυπος σύμβουλος του πρωθυπουργού, για μέλη προτείνονται ο δημοσιογράφος Ροδόλφος Μορώνης, ο πρώην γενικός διευθυντής της ΕΡΑ Γιάννης Τζανετάκος, ο καθηγητής ΜΜΕ του ΕΚΠΑ Γιώργος Πλειός, ο δημοσιογράφος Κώστας Αγγελόπουλος, ο καθηγητής Επικοινωνίας και Πολιτισμού Βασίλης Καραποστόλης, η Φανή Πετραλιά, δημοσιογράφος και γραμματέας μορφωτικού ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, ο καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης στο ΕΚΠΑ και πρώην πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ Αντώνης Μακρυδημήτρης και ο καθηγητής Ανδρέας Νοταράς.
Ακόμα, ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στο θέμα της ηλεκτρονικής ανάρτησης των “πόθεν έσχες” δημοσίων προσώπων και κρατικών λειτουργών, αποκαλύπτοντας ότι πριν περίπου 15 μέρες υπήρξε άτυπη συνάντηση με τους τρεις προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων, όπου συζητήθηκε το θέμα αυτό, διαψεύδοντας ότι υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες από την Ένωση Εισαγγελέων, όπως ανέφεραν ορισμένα μέσα ενημέρωσης.
Παράλληλα ο κ. Βούτσης, προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση εξετάζει άλλη λύση, ώστε να μη γίνεται δημόσια ηλεκτρονική ανάρτηση.
“Μπορεί να πάμε σε μία συναινετική λύση. Ο διάλογος που ξεκίνησε με τους τρεις προέδρους ανωτάτων δικαστηρίων θα συνεχιστεί. Θα συζητήσουμε την πρόταση που έχουμε και με άλλους κλάδους, γιατί δεν αφορά η υπόθεση αυτή μόνο τους δικαστικούς. Η πρόταση αυτή θα προβλέπει ο έλεγχος να είναι υποχρεωτικός για όλους και όχι δειγματοληπτικός, να μην αναρτώνται δημόσια τα 'πόθεν έσχες' τους, αλλά να γίνεται μια έκθεση η οποία θα παραδίδεται στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές ώστε να ξέρουν αν παρουσιάστηκαν φαινόμενα που χρίζουν έλεγχο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής.