Οι καθυστερήσεις στην Δικαιοσύνη στον “Ορίζοντα” του Σωτήρη Δανέζη

Μια θλιβερή ελληνική πρωτιά-βόμβα στα θεμέλια του δημοκρατικού πολιτεύματος παρουσιάζει ο "Ορίζοντας" του Σωτήρη Δανέζη με τίτλο "Αρνησιδικία", που μεταδίδεται την Κυριακή 17 Μαϊου 2015, στις 23.50 στο MEGA.

Γιατί οι Έλληνες πρέπει να περιμένουν δεκαετίες για την απονομή δικαιοσύνης από τα ελληνικά δικαστήρια; Πως γίνεται να υπάρχουν υποθέσεις που σήμερα παίρνουν δικάσιμο για μετά το 2030; Φταίει ο τρόπος που λειτουργεί το σύστημα, η πολιτεία, η πολυνομία, οι δικαστικοί λειτουργοί και οι δικηγόροι ή η δικομανία των Ελλήνων;

Τη στιγμή που η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ασχολείται με μηνύσεις του 2011, ο "Ορίζοντας" αναζητά απαντήσεις για το πρωτοφανές "έμφραγμα" από τις εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις που λιμνάζουν στο ελληνικό δικαστικό σύστημα.

"Στα διοικητικά πρωτοδικεία είναι εκκρεμείς 365.000 υποθέσεις", λέει η Πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, Ειρήνη Γιανναδάκη επισημαίνοντας ότι κάθε δικαστής "χρεώνεται" με 280 υποθέσεις τον χρόνο.

"Σκεφτείτε ότι στην Αθήνα 130 εισαγγελείς έπρεπε να χειριστούν, το 2014, 148 χιλιάδες μηνύσεις!" συμπληρώνει ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Δημήτρης Ζημιανίτης.

Ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, διακεκριμένοι δικηγόροι, και δικαστικοί υπάλληλοι παρουσιάζουν με μελανά χρώματα την τριτοκοσμική κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της Δικαιοσύνης. Παράλληλα, πολίτες-θύματα των απίστευτων καθυστερήσεων μιλούν στον "Ορίζοντα" για την πολύχρονη αναμονή που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει ακόμα και τις τρεις γενιές. "Η υπόθεσή μας ξεκίνησε δικαστικώς το 1990 κι έχουμε άλλα δέκα χρόνια για να ολοκληρωθεί ο δικαστικός αγώνας", λέει η Μαίρη Κοντού που μεγάλωσε με μια οικογενειακή υπόθεση διεκδίκησης οικοπέδου.

"Η κατανάλωση χρόνου είναι κάτι το τραγικό στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Τα δικαστήρια είναι σαν να έχουν αφαιρέσει τον παράγοντα "Χρόνο" από τη λειτουργία τους" τονίζει ο ποινικολόγος Βασίλης Χειρδάρης.

Στα δικαστήρια της Ευελπίδων, εκεί όπου χιλιάδες φάκελοι με δικογραφίες στοιβάζονται ακόμη και στις τουαλέτες, οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ συναντούν τη νεαρή δικηγόρο Ευαγγελία Παπαδοπούλου. Τον Απρίλιο, για μια υπόθεσή της, πήρε δικάσιμο με ημερομηνία 3 Μαρτίου του 2031. "Η ειρηνοδίκης που θα δικάσει την υπόθεση δεν έχει βγάλει ακόμη το σχολείο", λέει χαριτολογώντας.

Το 2015 η Ελλάδα εμφανίζεται να κατακτά την πρώτη θέση, μεταξύ των 27 κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην καθυστέρηση απονομής Δικαιοσύνης.

Η χώρα μας έχει ήδη καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πάνω από 400 φορές!

Πολλοί παράγοντες της Δικαιοσύνης πιστεύουν ότι οι εξωφρενικές καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων αγγίζουν σήμερα τα όρια της αρνησιδικίας και της παραβίασης του θεμελιώδους δικαιώματος της δικαστικής προστασίας. "Όλα τα άλλα δικαιώματα που κατοχυρώνει το Σύνταγμα, εάν δεν είναι εξασφαλισμένο το δικαίωμα δικαστικής προστασίας, όπως θα έπρεπε, είναι κενά γράμματα", σημειώνει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ – ΣΕΝΑΡΙΟ: Σωτήρης Δανέζης
ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΞΙΑ – ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Ιωάννα Λουλούδη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ : Κώστας Ονισένκο, Τάνια Γεωργουπλή, Ηλιάνα Δανέζη
ΜΟΝΤΑΖ / ΜΙΞΑΖ: Κώστας Χριστακόπουλος, Παύλος Κοντογιώργης
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Φάνης Καραγιώργος, Ξενοφών Βαρδάρος
ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΜΟΥΣΙΚΗ: Γιώργος Μαγουλάς
ΓΡΑΦΙΚΑ: Κωνσταντίνος Καποτάς
ΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΑΤΟΣ: Άγγελος Έλληνας
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Λίτσα Δελή
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ανδρέας Λουκάκος