Σοφοκλής, Ευριπίδης και… Γκόλφω στην Επίδαυρο

Το καλοκαίρι στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου προσφέρει για άλλη μια φορά παραστάσεις για κάθε γούστο.

Έτσι, η αρχή γίνεται στις 2 και 3 Αυγούστου με το σατιρικό δράμα του Ευριπίδη, Κύκλωψ, συνεχίζεται στις 9 και 10 Αυγούστου με την τραγωδία του Σοφοκλή Τραχίνιες και καταλήγει στις 16 του ίδιου μήνα να παρουσιάζει την ξακουστή Γκόλφω για μία μόνο παράσταση.

Αναλυτικότερα:

Τραχίνιες, του Σοφοκλή: 9 & 10 Αυγούστου, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος επιστρέφει στο Εθνικό Θέατρο μετά την επιτυχημένη Άλκηστη και σκηνοθετεί έναν 26μελη θίασο σε μία από τις σπουδαιότερες τραγωδίες του Σοφοκλή που παρουσιάζεται για δεύτερη μόλις φορά στο Εθνικό Θέατρο – η πρώτη ήταν το 1970 σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού.

Μια συγκλονιστική τραγωδία με θέμα το απόλυτο πάθος της  Διηάνειρας για τον Ηρακλή και τις ακραίες συνέπειές του. Ένας κόσμος όπου ο έρωτας κινεί ορμητικά και ανεξέλεγκτα τις πράξεις των ηρώων, αλλά αναδεικνύεται δηλητηριώδης και καταστροφικός, καθώς η θεοί εκδικούνται και η γνώση δεν οδηγεί στο φως. Ένα έργο για τον τρόμο του ανθρώπου μπροστά σε ένα σύμπαν που προσπαθεί να δαμάσει αλλά αποδεικνύεται τελικά πως λίγο κατανοεί. Η Διηάνειρα, ερωτευμένη και απελπισμένη, θα προσπαθήσει να κερδίσει ξανά την αγάπη του Ηρακλή, με ένα ερωτικό φίλτρο από το αίμα του Κένταυρου Νέσσου – όμως στην προσπάθειά της να αποτρέψει το αναπόφευκτο θα προκαλέσει χωρίς να το θελήσει το θάνατο του αγαπημένου της.

Περίληψη

Στην Τραχίνα η ερωτευμένη Διηάνειρα περιμένει με αγωνία την επιστροφή του Ηρακλή. Κι ενώ πλημμυρίζει με χαρά όταν ο κήρυκας Λίχας της ανακοινώνει ότι ο Ηρακλής επιστρέφει σώος και νικητής, βυθίζεται στη θλίψη όταν μαθαίνει ότι ο άντρας της είναι ερωτευμένος με τη νεαρή και όμορφη κόρη του Ευρύτου Ιόλη που βρίσκεται ανάμεσα στις σκλάβες. Απελπισμένη, θυμάται το αίμα που της είχε δώσει ο Κένταυρος Νέσσος για να το χρησιμοποιήσει σαν ερωτικό φίλτρο που θα μπορούσε να ξυπνήσει και πάλι την αγάπη του Ηρακλή. Ποτίζει με το αίμα έναν χιτώνα και τον στέλνει δώρο στον Ηρακλή να το φορέσει στις θυσίες που θα κάνει πριν έρθει στη  πόλη. Το αίμα όμως είναι ποτισμένο με το δηλητήριο της Λερναίας Ύδρας και λιώνει πάνω στις σάρκες του Ηρακλή όταν έρχεται σε επαφή με το φως και τη φωτιά. Τις φριχτές υποψίες της Διηάνειρας επιβεβαιώνει ο γιος της Ύλλος λέγοντάς της πως ο Ηρακλής αργοπεθαίνει με τρομερούς πόνους και έρχεται στην Τραχίνα. Η Διηάνειρα δεν θα τον δει ποτέ – αυτοκτονεί στο νυφικό της κρεβάτι ενώ ο Ηρακλή παραδίδεται στο θάνατο γνωρίζοντας πια πως όλοι οι παλιοί χρησμοί έχουν επαληθευτεί.

Κύκλωψ του Ευριπίδη: 2 & 3 Αυγούστου, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Ο Βασίλης Παπαβασιλείου σκηνοθετεί το μοναδικό σατυρικό δράμα που έφτασε ακέραιο ως τις μέρες μας στις 2 και 3 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Ο Κύκλωψ του Ευριπίδη πραγματεύεται από μια άλλη οπτική γωνία τις περιπέτειες του Οδυσσέα στο νησί του κύκλωπα Πολύφημου. Όταν ο Οδυσσέας, ο πολυμήχανος και επινοητικός ήρωας της Οδύσσειας, καταφτάνει στο νησί του Κύκλωπα για να βρει προμήθειες ώστε να συνεχίσει το ταξίδι του προς την Ιθάκη, θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια κοινωνία που βασίζεται σε πρωτόγονα ένστικτα. Μια ιστορία γεμάτη κωμικά στοιχεία με τον χορό των σατύρων να δίνει τον τόνο όπου η ανθρώπινη ευφυΐα, η ευστροφία και η επινοητικότητα κατατροπώνουν την κτηνώδη δύναμη και τη στυγνή βία.

H Γκόλφω στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 16 Αυγούστου!

Η Γκόλφω μετά την ενθουσιώδη υποδοχή του κοινού τον χειμώνα στη Σκηνή Κοτοπούλη ταξιδεύει για μία μόνο παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου σε συμπαραγωγή με το Ελληνικό Φεστιβάλ στις 16 Αυγούστου!

Ο Νίκος Καραθάνος μας μεταφέρει σε ένα σκοτεινό «μαύρο» όνειρο στα βουνά του Χελμού, διατηρώντας τον δεκαπεντασύλλαβο, ανανεώνοντας το έργο σκηνοθετικά και δίνοντάς του νέα πνοή, για μία νύχτα στην Επίδαυρο.

Στο ορεινό χωριό που κυλούν τα νερά της Στύγας, εκεί όπου σύμφωνα με τους αρχαίους μύθους ήταν η πύλη για τον Κάτω Κόσμο και όπου θνητοί και αθάνατοι έπαιρναν τον ιερότερο όρκο, η Γκόλφω και ο Τάσος, δύο νεαρά παιδιά, ορκίζονται αιώνια αγάπη. Η Γκόλφω, πιστή στον όρκο της, αρνείται τον άρχοντα που θέλει να την παντρευτεί, αλλά ο Τάσος, αψηφώντας τον δικό του, δέχεται να πάρει γυναίκα του την πλούσια νέα που του προξενεύουν. Όταν αλλάξει γνώμη, θα είναι πολύ αργά…