Οι περαστικοί νόμιζαν ότι γίνονταν μάρτυρες μία λεκτικής επίθεσης, όμως δεν ήταν καθόλου έτσι!
Ένα δρώμενο - έκπληξη από το Εθνικό Θέατρο είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι χρησιμοποίησαν σήμερα το μετρό του Συντάγματος, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι.
Στο χώρο των εισιτηρίων ένας σαξοφωνίστας με μαύρα γυαλιά πλημμύριζε με μουσικές την αίθουσα, ενώ περαστικοί σταματούσαν να τον ακούσουν για λίγο. Ξαφνικά, μία ομάδα ανδρών εμφανίστηκε από τις κυλιόμενες σκάλες φωνάζοντάς του: «Ποιος είσαι;», «Γιατί παίζεις εδώ;».
«Είμαι Ρώσος και με λένε Οιδίποδα» αποκρίθηκε ο μουσικός.
«Ξέρεις κάτι από την ιστορία του Οιδίποδα και έχεις πάρει αυτό το όνομα;», τον ρώτησαν οι άνδρες θυμωμένα.
Τότε εκείνος άρχισε να τους απαγγέλει ένα χορικό από το έργο του Σοφοκλή, με τους υπόλοιπους να τον συνοδεύουν.
Σαστισμένοι αρχικά οι περαστικοί νόμιζαν ότι γινόντουσαν μάρτυρες μίας λεκτικής επίθεσης και ήταν έτοιμοι να επέμβουν. Δεν άργησαν όμως να καταλάβουν ότι επρόκειτο για ένα ολιγόλεπτο θεατρικό δρώμενο από τους ηθοποιούς του Εθνικού Θεάτρου που συμμετέχουν ως μέλη του Χορού, στην παράσταση «Οιδίπους Τύραννος». Μία μεγάλη συμπαραγωγή της πρώτης κρατικής μας σκηνής με το φημισμένο θέατρο "Βαχτάνγκοφ" της Μόσχας, σε σκηνοθεσία του σημαντικού Λιθουανού Ρίμας Τούμινας, που θα κάνει πρεμιέρα στις 29 και 30 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.
«Ήταν επίτηδες έτσι φτιαγμένο. Ουσιαστικά θελήσαμε να κάνουμε ένα χάπενινγκ για την προώθηση της παράστασής μας», είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Θοδωρής Αμπαζής, που επιμελείται τη μουσική. «Σκεφτήκαμε να συνδέσουμε το στοιχείο ότι στον «Οιδίποδα Τύραννο» συμμετέχουν Ρώσοι και Έλληνες ηθοποιοί, ξεκινώντας από ένα κάπως πιο ρατσιστικό θέμα: Ότι δηλαδή αυτός ο Ρώσος καλλιτέχνης έρχεται εδώ να παίξει και λέει πως είναι ο Οιδίποδας και ξέρει από ελληνικό πολιτισμό... και στο τέλος αποδεικνύεται ότι γνωρίζει καλά το έργο του Σοφοκλή και μας βάζει όλους μαζί, να κάνουμε αυτό το χορικό που είδατε».
Αναφερόμενος στην παράσταση, δηλώνει ότι είναι μία πολύ σημαντική στιγμή για το Εθνικό Θέατρο, επειδή τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ένας διεθνούς φήμης καταξιωμένος καλλιτέχνης, ο Ρίμας Τούμινας. «Οι Ρώσοι έρχονται με τα μεγάλα αστέρια του Θεάτρου "Βαχτάνγκοφ" και αυτή η συνύπαρξη μαζί τους θα είναι ουσιαστική και καλλιτεχνική. Είναι μία συνάντηση η οποία θα γεννήσει έναν Οιδίποδα Τύραννο σε δύο γλώσσες, στα ρωσικά και στα ελληνικά, καθώς το έργο θα παιχτεί από τους Ρώσους ηθοποιούς, αλλά ο χορός θα μιλάει ελληνικά. Πρόκειται για το πάντρεμα δύο σχολών θεάτρου, της ρωσικής που είναι περισσότερο ψυχολογικό θέατρο και της ελληνικής που έχει καλύτερη σχέση με τα στάσιμα και τις παρόδους, δηλαδή τον Χορό και το ποιητικό θέατρο. Πιστεύω πως αυτή η ανταλλαγή θα είναι άκρως ενδιαφέρουσα και συναρπαστική για το κοινό», συμπλήρωσε.
Στόχος της δράσης ήταν μία πρώτη γνωριμία του κοινού με τη φιλόδοξη παραγωγή και το λόγο του Σοφοκλή. «Θ' ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες δράσεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Δεν μας ενδιαφέρει μόνο το Εθνικό Θέατρο να προσκαλέσει τον κόσμο μέσα, αλλά να βγει και αυτό έξω στο δρόμο, ν' απλώσει το χέρι στον κόσμο», δήλωσε ο Θ. Αμπαζής.
Στο τέλος του δρώμενου, το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο μετρό του Συντάγματος επιβράβευσε τους ηθοποιούς με ένα δυνατό χειροκρότημα, ενώ οι τελευταίοι τους μοίρασαν φυλλάδια της παράστασης. Στη συνέχεια, επιβιβάστηκαν στο συρμό, με επόμενη στάση τον σταθμό Ακρόπολη. Εκεί, πραγματοποίησαν κι άλλα δρώμενα επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στην είσοδο του Μουσείου Ακρόπολης και επί της οδού Μακρυγιάννη, μπροστά στα μάτια των έκπληκτων τουριστών που ζητούσαν πληροφορίες για την παράσταση.
«Ευχαριστήθηκα πολύ αυτή τη δράση του Εθνικού Θεάτρου», είπε στο ΑΠΕ μία νεαρή γυναίκα που παρακολούθησε το δρώμενο. «Θεωρώ ότι είναι μία καλή αφορμή για κάποιους ν' αναζητήσουν ξανά το αρχαίο κείμενο και να εντρυφήσουν στους αρχαίους κλασσικούς».
«Ο λόγος του Σοφοκλή διατηρεί την ισχύ που είχε πριν 2.500 χρόνια. Μας συγκίνησε πολύ και ανυπομονούμε να πάμε να δούμε την παράσταση», είπε ένα ζευγάρι Ελλήνων.
Στο πλαίσιο της επιδίωξής του για συνεργασία, τόσο με ελληνικούς όσο και διεθνείς θεατρικούς οργανισμούς, το Εθνικό Θέατρο συμπράττει για πρώτη φορά με το Θέατρο "Βαχτάνγκοφ" παρουσιάζοντας τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή, το εμβληματικότερο ίσως δράμα της αρχαίας γραμματείας, που μιλά για τον αγώνα του ανθρώπου να αποφύγει το πεπρωμένο του. Στην παράσταση συμμετέχουν Ρώσοι και Έλληνες ηθοποιοί, με τον Βίκτορα Ντομπρονράβοφ να κρατά τον κεντρικό ρόλο. Η δραματουργική επεξεργασία είναι της Έλσας Ανδριανού και η μουσική του Θοδωρή Αμπαζή. Η παράσταση θα παρουσιαστεί και στη Μόσχα τον προσεχή Σεπτέμβριο.