Το κοινό ανταποκρίθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά στη διοργάνωση γεμίζοντας ασφυκτικά το θέατρο και χειροκροτώντας ζεστά τους καλλιτέχνες
Έντεκα κωμικοί χάρισαν για ένα διήμερο στιγμές άφθονου γέλιου στους θεατές που βρέθηκαν στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» για να παρακολουθήσουν τον μαραθώνιο stand up comedy, που διοργανώθηκε για τους σκοπούς της UNICEF.
Στις δύο παραστάσεις οι κωμικοί διαδέχονταν διαρκώς ο ένας τον άλλο στη σκηνή. Ο Βύρων Θεοδωρόπουλος, ο Στέλιος Ανατολίτης, ο Αριστοτέλης Ρήγας, ο Δημήτρης Δημόπουλος, ο Λάμπρος Φισφής, η Ήρα Κατσούδα με τον Ανδρέα Πασπάτη, ο Μιχάλης Μαθιουδάκης, η Αλίκη Τσακούμη και ο Γιώργος Χατζηπαύλου μίλησαν στο κοινό με το δικό τους μοναδικό τρόπο για στιγμές της καθημερινότητας, συνομίλησαν με τους θεατές και σχολίασαν μερικές από τις συνήθειές μας. Η Ελληνίδα μάνα, οι μουσικές μας επιλογές, τα προϊόντα που αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ, αλλά και οι διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών ήταν μεταξύ των θεμάτων που κυριάρχησαν στα σκετσάκια τους.
Προσκεκλημένος στις παραστάσεις ήταν ο Βρετανός κωμικός Μπεν Νόρις, μέλος του θρυλικού Comedy Store του Λονδίνου, ο οποίος ενθουσίασε το κοινό με το χιούμορ του. Ο Μπεν Νόρις επέλεξε και αυτός να σχολιάσει μεταξύ άλλων σημεία της ελληνικής πραγματικότητας, όπως η περίφημη λέξη «λιτότητα», την οποία αντιλήφθηκε, όπως χαρακτηριστικά είπε, όταν είδε δύο αστυνομικούς να επιβαίνουν σε ένα σκούτερ.
Το κοινό ανταποκρίθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά στη διοργάνωση γεμίζοντας ασφυκτικά το θέατρο και χειροκροτώντας ζεστά τους καλλιτέχνες. Την πρωτοβουλία για τον μαραθώνιο «Stand up for u» είχε ο Γιώργος Χατζηπαύλου. «Ήθελα να κάνω μια μεγάλη παράσταση με την οποία να κάνουμε πράξη αυτό που λέμε καμιά φορά ότι η κωμωδία και το γέλιο χαρίζουν ζωή», εξηγεί ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο κ. Χατζηπαύλου επέλεξε να συνδέσει την κωμωδία με τους σκοπούς της UNICEF. «Η UNICEF σημαίνει πολλά πράγματα για μένα, αλλά κυρίως είναι σημαντικό ότι έχει επίκεντρο τα παιδιά, δηλαδή τους μελλοντικούς ενήλικες πολίτες, τους οποίους θα πρέπει να διατηρήσουμε υγιείς ψυχικά και σωματικά διότι είναι οι πλέον απροστάτευτοι πολίτες αυτού του κόσμου», τονίζει. «Είναι σημαντικό ότι η UNICEF εκτός από τα ζωτικής φύσης θέματα, συνεισφέρει και σε θέματα μάθησης και άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την παιδική ψυχή», συμπληρώνει.
Και ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος της κωμωδίας στη δύσκολη εποχή που ζούμε, τον ρωτάμε. Για τον Γιώργο Χατζηπαύλου η κωμωδία «είναι ένας τρόπος είτε να μιλήσεις για δύσκολα ή σκληρά πράγματα με έναν εύσχημο τρόπο ή να υπογραμμίσεις κάποια κακώς κείμενα με ένα τρόπο όχι βαρύ. Η κωμωδία δεν λύνει προβλήματα, αλλά τουλάχιστον τα απαλύνει. Κάθε εποχή χρειάζεται τους κωμικούς για να γίνεται πιο υποφερτή». Ωστόσο σπεύδει να διευκρινίσει ότι «προϋπόθεση στην κωμωδία είναι να γελάσει ο κόσμος. Το μήνυμα δεν είναι δευτερεύον, αλλά έρχεται σε δεύτερο χρόνο». Και αυτό το γέλιο χάρισε απλόχερα ο ίδιος και οι υπόλοιποι δέκα καλλιτέχνες στο Ίδρυμα Κακογιάννης.
Τα έσοδα από τις παραστάσεις θα διατεθούν και φέτος για την ενίσχυση των προγραμμάτων της UNICEF για τα παιδιά στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Όπως επισημαίνει ο γενικός διευθυντής του οργανισμού, Ηλίας Λυμπέρης, πρόκειται για προγράμματα για εμβολιασμό, παροχή φαγητού ή ειδικών σκευασμάτων διατροφής και εκπαίδευσης σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών.
Στην Ελλάδα η UNICEF υλοποιεί δράσεις ενίσχυσης χώρων φιλοξενίας και δομών προστασίας για τα παιδιά που ζουν στην Ελλάδα, ενώ εν μέσω προσφυγικής κρίσης έχει επικεντρωθεί και στην υποστήριξη των μικρών προσφυγόπουλων μέσα από σειρά δράσεων που σχεδιάζει και πραγματοποιεί. Στις επόμενες προτεραιότητές της εντάσσονται η ενίσχυση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τεχνική υποδομή και ειδικό προσωπικό, η δημιουργία δύο κινητών μονάδων σε Αθήνα και Πειραιά για την ενημέρωση των προσφύγων για διαδικασίες και δομές και την παροχή βοήθειας όταν χρειαστεί. Επίσης, η UNICEF σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ετοιμάζουν παρέμβαση σε θέματα εκπαίδευσης παιδιών προσφύγων και για το λόγο αυτό κάνουν τις πρώτες επαφές με φορείς και υπουργεία.