H «Μεγάλη Χίμαιρα» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου αναδείχθηκε η μεγάλη νικήτρια στα φετινά Θεατρικά Βραβεία Κοινού του περιοδικού «Αθηνόραμα» που απονεμηθήκαν το βράδυ της Τρίτης 10 Νοεμβρίου στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, σε μια εκδήλωση αφιερωμένη όχι μόνο στο θέατρο και στους ανθρώπους του, αλλά και στα πέντε μεγαλύτερα πολιτιστικά ιδρύματα της χώρας.
Η παράσταση, που πρωτοπαρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών το 2014 και από πέρυσι τον Νοέμβριο ανεβαίνει στο θέατρο Πορεία, απέσπασε στο σύνολο έξι βραβεία, μεταξύ αυτών, το μεγάλο βραβείο της βραδιάς για την καλύτερη παράσταση της περασμένης χρονιάς, καθώς και το 1ο βραβείο σκηνοθεσίας για τον Δημήτρη Τάρλοου και αυτό της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για την Αλεξάνδρα Αϊδίνη.
«Αυτή η παράσταση ξεκίνησε ως μια προσωπική μου δύσκολη αντιπαράθεση με τον Καραγάτση και κατέληξε σε μία συμφιλίωση. Αυτό δεν μπορούσα να το προβλέψω, ήταν ένα ρίσκο το οποίο πήρα και όπως φαίνεται επιβραβεύτηκε», ανέφερε παραλαμβάνοντας το βραβείο σκηνοθεσίας ο Δημήτρης Τάρλοου, ευχαριστώντας τους ηθοποιούς της «Μεγάλης Χίμαιρας» που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους ώστε η παράσταση να έχει αυτή την πορεία. «Το βραβείο αυτό ανήκει εν μέρει και στον Χρήστο Δήμα ο οποίος σκηνοθέτησε όλο το κινηματογραφικό κομμάτι της "Μεγάλης Χίμαιρας" και στον Στρατή Πασχάλη ο οποίος παρέδωσε ένα καινούριο θεατρικό έργο βασισμένο στο μυθιστόρημα του Καραγάτση χωρίς να το προδώσει που θα μείνει ως παρακαταθήκη», συμπλήρωσε.
Από την πλευρά της η Αλεξάνδρα Αϊδίνη, παραλαμβάνοντας το βραβείο 1ου γυναικείου ρόλου, ευχαρίστησε τον σκηνοθέτη Δημήτρη Τάρλοου για την εμπιστοσύνη και την καθοδήγησή του στο περιπετειώδες και συναρπαστικό ταξίδι αυτού του έργου που παραμένει ανεξάντλητο, όλους τους συναδέλφους της ηθοποιούς για το πάθος και το θάρρος τους που καθρεφτίζεται στη σκηνή και τους θεατές που έχουν στηρίξει και αγκαλιάσει την παράσταση με τρόπο συγκινητικό. «Δεν υπάρχει τίποτα ωραιότερο από το να δικαιώνεις την επιλογή ενός ανθρώπου που έρχεται στο θέατρο σήμερα και αυτή η σχέση πρέπει να διατηρηθεί και να μείνει αναλλοίωτη», είπε.
Το 1ο βραβείο ανδρικού ρόλου απονεμήθηκε στον Γιώργο Μιχαλακόπουλο για την ερμηνεία του στην παράσταση «Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές» σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου που συνολικά κέρδισε τέσσερα βραβεία.
«Είμαι συγκινημένος γι' αυτή την ιδιαίτερη τιμή. Ευτύχησα να είμαι μέλος μιας παράστασης με έναν ταλαντούχο σκηνοθέτη, τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, που μας συνδέει μια πολύχρονη φιλία. Σαν σκηνοθέτης κατόρθωσε να οργανώσει μία παράσταση με μέτρο, έμπνευση, ήθος, συνεπικουρούμενος από έναν πολυπληθή δυναμικό θίασο ηθοποιών και μια έξοχη μετάφραση», ανέφερε ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος και απευθυνόμενος στον συμπρωταγωνιστή του στην παράσταση, είπε: «Γιώργο Μοσχίδη, δεν σε ξέχασα, έχεις κομμάτι από αυτό το βραβείο».
Ακόμη, ο ηθοποιός θυμήθηκε την αρχή της καριέρας του, όταν πριν από 55 χρόνια πήρε μεταγραφή από το Θέατρο Τέχνης στο Θέατρο Μουσούρη. «Νέος ηθοποιός με άλλα ήθη, με άλλες συνήθειες μπήκα σε ένα θέατρο αυστηρό, στο αυστηρό περιβάλλον του Κώστα Μουσούρη. Εκεί έπαιξα σημαντικά έργα πλάι σε σπουδαίους ηθοποιούς. Τότε μάλιστα είχα τη μανία να στέκομαι στις κουίντες και να χαζεύω τις κενές ώρες που δεν ήμουν πάνω στη σκηνή τις τεχνικές των ηθοποιών. Σε ένα από αυτά τα έργα κι ενώ ο ρόλος μου ήταν σημαντικός, είχα χρόνο για χάζεμα, παρακολούθησα τον Κ. Μουσούρη. Έπαιζε έναν σπουδαίο ρόλο, ζήλευα, τον μισούσα, τον αγαπούσα και έλεγα στον εαυτό μου: "Βρε κερατά, δεν θα το παίξεις κι εσύ αυτό;" Αυτός ο ρόλος ήταν ο Τόμας Μορ στο "Ενας άνθρωπος για όλες τις εποχές". Όπως βλέπετε, νεότεροι ηθοποιοί, τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα!» συμπλήρωσε.
Το μουσικοθεατρικό θέαμα-φόρος τιμής στις χαμένες πατρίδες διά χειρός Μιμής Ντενίση, «Σμύρνη μου αγαπημένη», κέρδισε για το εντυπωσιακό σκηνικό και τα κοστούμια εποχής του Γιώργου Πάτσα τα πρώτα βραβεία στις κατηγορίες της σκηνογραφίας και της ενδυματολογίας, ενώ ο ο Αλέκος Αναστασίου κέρδισε το 2ο βραβείο για την επιμέλεια των φωτισμών της παράστασης.
Από δύο βραβεία απέσπασαν οι παραστάσεις «Σταματία, το γένος Αργυροπούλου» του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου (3ο βραβείο παράστασης και 2ο βραβείο γυναικείου ρόλου για την Ελένη Ουζουνίδου), «Άμλετ» του Γιάννη Χουβαρδά (2ο βραβείο ανδρικού ρόλου για τον Χρήστο Λούλη, 2ο βραβείο μουσικής σύνθεσης για τον Δημοσθένη Γρίβα), «Κατερίνα» του Γιώργου Νανούρη (3ο βραβείο γυναικείου ρόλου για τη Λένα Παπαληγούρα και 3ο βραβείο μουσικής σύνθεσης για τον Λόλεκ), «Αγαπητή Ελένα» της Ελένης Σκότη (3ο βραβείο σκηνοθεσίας, 3ο βραβείο σκηνογραφίας για τον Γιώργο Χατζηνικολάου) και «Μελωδία της Ευτυχίας» της Θέμιδος Μαρσέλλου (2ο βραβείο σκηνογραφίας για τη Μαίρη Τσαγκάρη και 3ο βραβείο φωτισμών για την Κατερίνα Μαραγκουδάκη ).
Την τελετή, η οποία ήταν αφιερωμένη σε μια από τις πιο δυναμικές θεατρικές τάσεις, το stand up comedy, σκηνοθέτησε και παρουσίασε ο Λάμπρος Φισφής. Μαζί του επί σκηνής βρέθηκαν οι συνεργάτες του, ο Δημήτρης Μακαλιάς, ο Ζήσης Ρούμπος και ο Γιάννης Σαρακατσάνης, καθώς και η Αντιγόνη Ψυχράμη με την Ελευθερία Μπενοβία που έπαιξαν και τραγούδησαν στο τελευταίο μέρος και χειροκροτήθηκαν από το κοινό.
Τα βραβεία απένειμαν στους νικητές εκπρόσωποι από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά ιδρύματα της χώρας και συγκεκριμένα ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Ιωάννης Μάνος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός, η αναπληρώτρια διευθύντρια της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Αφροδίτη Παναγιωτάκου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Μύρων Μιχαηλίδης και ο γενικός διευθυντής του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Γιάννης Τροχόπουλος.
Ακολουθεί η αναλυτική λίστα με τα ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ 2015:
Παράσταση
1ο Βραβείο - Η μεγάλη χίμαιρα
2ο Βραβείο - Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές
3ο Βραβείο - Σταματία, το γένος Αργυροπούλου
Σκηνοθεσία
1ο Βραβείο - Δημήτρης Τάρλοου: Η μεγάλη χίμαιρα
2ο Βραβείο - Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος: Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές
3ο Βραβείο - Ελένη Σκότη: Αγαπητή Ελένα
Ανδρικός ρόλος
1ο Βραβείο - Γιώργος Μιχαλακόπουλος: Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές
2ο Βραβείο - Χρήστος Λούλης: 'Αμλετ
3ο Βραβείο - Γιώργος Χρυσοστόμου: Λίλιομ
Γυναικείος ρόλος
1ο Βραβείο - Αλεξάνδρα Αϊδίνη: Η μεγάλη χίμαιρα
2ο Βραβείο - Ελένη Ουζουνίδου: Σταματία, το γένος Αργυροπούλου
3ο Βραβείο - Λένα Παπαληγούρα: Κατερίνα
Σκηνογραφία
1ο Βραβείο - Γιώργος Πάτσας: Σμύρνη μου αγαπημένη
2ο Βραβείο - Μαίρη Τσαγκάρη: Η μελωδία της ευτυχίας
3ο Βραβείο - Γιώργος Χατζηνικολάου: Αγαπητή Έλενα
Ενδυματολογία
1ο Βραβείο - Γιώργος Πάτσας: Σμύρνη μου αγαπημένη
2ο Βραβείο - Ελένη Μανωλοπούλου: Η μεγάλη χίμαιρα
3ο Βραβείο - Κλαιρ Μπρέσγουελ: Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές
Μουσική σύνθεση
1ο Βραβείο - Κατερίνα Πολέμη: Η μεγάλη χίμαιρα
2ο Βραβείο - Δημοσθένης Γρίβας: 'Αμλετ
3ο Βραβείο - Λόλεκ: Κατερίνα
Φωτισμός
1ο Βραβείο - Αλέκος Αναστασίου: Η μεγάλη χίμαιρα
2ο Βραβείο - Αλέκος Αναστασίου: Σμύρνη μου αγαπημένη
3ο Βραβείο - Κατερίνα Μαραγκουδάκη: Η μελωδία της ευτυχίας