"Δεν μπόρεσα ποτέ να φανταστώ όταν έγραφα το βιβλίο ότι θα είχε αυτή την εκπληκτική πορεία. Όταν γράφω για έναν ήρωα που είναι παιδί, γίνομαι κι εγώ παιδί" έλεγε σήμερα η Άλκη Ζέη, στη συνέντευξη Τύπου, με αφορμή που το θρυλικό "Καπλάνι της βιτρίνας" ζωντανεύει για πρώτη φορά στο θέατρο Βρετάνια, από τις 8 Νοεμβρίου.
Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες, και φιλοδοξεί να είναι αντάξια του κλασσικού μυθιστορήματος, διαβεβαιώνει η Ανδρομάχη Χρυσομάλη, που υπογράφει τη διασκευή και τη σκηνοθεσία. "Η απλότητα και η καθαρότητα της σκέψης της Άλκης Ζέη με συγκινεί" ανέφερε η θεατρολόγος, ηθοποιός, σκηνοθέτης Α. Χρυσομάλη. Πώς και τι προκαλεί αυτή τη συγκίνηση; "Είναι η αυτοσυνειδησία, η παιδική μας ηλικία που ποτέ δεν ενηλικιώνεται, είναι η αθώα μας ματιά στο βλέμμα των μεγάλων", είπε η ίδια.
Έργο-σταθμός για την ελληνική παιδική λογοτεχνία, το "Καπλάνι της βιτρίνας" αποτελεί το πρώτο μυθιστόρημα της συγγραφέως, και θεωρείται από τα κλασικά έργα της παιδικής και εφηβικής παγκόσμιας λογοτεχνίας, με συνεχείς επανεκδόσεις από το 1963 και πολλές μεταφράσεις και διακρίσεις στο εξωτερικό.
Πενήντα δύο χρόνια από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε το εμβληματικό έργο, το θεατρικοποιημένο "Καπλάνι της βιτρίνας" ανεβαίνει σε μία μεγάλη παραγωγή με 11 καταξιωμένους και ταλαντούχους ηθοποιούς.
"Είμαι πολύ συγκινημένη που θα δω το "Καπλάνι της βιτρίνας" να ζωντανεύει πάνω στη σκηνή. Είναι σαν να ξαναζώ τα παιδικά μου χρόνια. Τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου ανυπομονούν να με δουν μικρό κοριτσάκι. Οι ηθοποιοί και η υπεύθυνη όλης της παράστασης Ανδρομάχη Χρυσομάλη έχουν αγαπήσει από μικρά παιδιά το βιβλίο, κι έτσι με χαρά τους το εμπιστεύτηκα", δήλωσε η συγγραφέας για το ανέβασμα της παράστασης, σημειώνοντας ότι δεν "ανακατεύτηκε" στη διασκευή του μυθιστορήματος, ακολουθώντας τις συμβουλές των καθηγητών της στη Σχολή της Μόσχας που υποστήριζαν ότι "είναι παγίδα ο συγγραφέας ν' ασχοληθεί με το σενάριο του έργου του γιατί θα τον οδηγεί πάντα η ανάγκη του βιβλίου".
Στην θεατρική του διασκευή, το σκηνικό που στήνεται για όσα διαδραματίζονται στο "Καπλάνι της βιτρίνας" είναι του Γιάννη Μετζικώφ. Προβολές 3D και video art, η μουσική του Μιχάλη Αβραμίδη, είναι στοιχεία της παράστασης που επιχειρεί να μεταφέρει μικρούς και μεγάλους στο Λαμαγάρι, στα παιδικά χρόνια της 'Αλκης Ζέη και κυρίως στα συναισθήματα, την ψυχή και την αθωότητα των δυο μικρών κοριτσιών, της Μέλιας και της Μυρτώς, χαρτογραφώντας το καλοκαίρι του 1936.
"Το βιβλίο αυτό πέρασε από 40 κύματα. Όταν το έγραφα δεν πίστευα ότι εισαγάγω μία νέα πολιτική στην παιδική λογοτεχνία, ούτε πίστευα ότι γράφω βιβλίο για παιδιά" είπε η αγαπημένη και πολυμεταφρασμένη συγγραφέας. "Σε αυτό θέλησα να γράψω τις αναμνήσεις μου από παιδί. Κυρίως ήθελα να μιλήσω για την δικτατορία μέσα από τα μάτια ενός παιδιού. Όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο στην Ελλάδα, μού έγραψαν τόσο κακές κριτικές, ακόμα και από φιλικούς κύκλους, που θα έπρεπε να αυτοκτονήσω" πρόσθεσε με το γνωστό της χιούμορ η Άλκη Ζέη. "Θεωρούσαν ότι ήταν πολύ πολιτικό για παιδιά. Μάλιστα, είχαν στείλει και επιστολή στο υπουργείο Πολιτισμού στην οποία ανέφεραν ότι αν αυτή η συγγραφέας έχει ανάγκη από λεφτά να της τα δώσουμε, αλλά σε καμία περίπτωση να μην μπει αυτό το βιβλίο στα ελληνικά σχολεία. Οι μόνοι που με στήριξαν ήταν ο άντρας μου, ο Γιώργος Σεβαστίκογλου, και ο Μίμης Δεσποτίδης εκδότης του ιστορικού οίκου "Θεμέλιο". Μόνο μετά τη δικτατορία κατάλαβαν ότι μπορούμε να μιλάμε γι' αυτά τα θέματα στα παιδιά", ανέφερε η μεγάλη κυρία της παιδικής μας –κι όχι μόνο- λογοτεχνίας για το "Καπλάνι της Βιτρίνας" που έχει μεταφραστεί σε 33 γλώσσες και έχει μεταφερθεί και στην τηλεόραση.
Η νεαρή ηθοποιός Αγγελική Πασπαλιάρη, που υποδύεται την μικρή Μέλια του βιβλίου, θεωρεί ότι μπορεί η παράσταση να απευθύνεται σε παιδιά, αλλά γίνεται χωρίς τους όρους του παιδικού θεάτρου. "Για μένα αυτό το βιβλίο είναι πατρίδα μου, γιατί μεγάλωσα μαζί του. Είναι συγκινητικό που το ξεκίνημα μου στο θέατρο γίνεται μέσα απ’ αυτό" δήλωσε η ίδια.
Στην παράσταση παίρνουν, ακόμη, μέρος οι ηθοποιοί: Γιάννης Καρατζογιάννης, Χριστίνα Θεοδωροπούλου, Δημήτρης Μαύρος, Βίκυ Μαραγκάκη, Αλέξανδρος Βάρθης, Αρετή Τίλη, Χριστίνα Πάγκαλη, Ελεάννα Φινοκαλιώτη, Χάρης Χιώτης και Κωνσταντίνος Πλεμμένος
Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (παιδικό), 40 ευρώ (οικογενειακό, 4 άτομα), 8 ευρώ (ανέργων και φοιτητικό). Τιμή εισιτηρίου για σχολεία 8 ευρώ.