Η περιπλάνηση, η ουτοπία και η εξέγερση, έτσι όπως συνυπάρχουν και συναντώνται μέσα σε δύο εμβληματικά πρόσωπα της ιστορίας και του μύθου, τον Δον Κιχώτη και τον Τσε Γκεβάρα, αποτελούν τον πυρήνα της παράστασης «Ο Δον Κιχώτης των Φαναριών» που ανεβαίνει στις 17, 18 και 19 Ιουλίου στο κινηματοθέατρο Τριανόν της οδού Κοδριγκτώνος, από το Κέντρο Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου, σε κείμενο και σκηνοθεσία Γιάγκου Ανδρεάδη.
Από τους μεγαλύτερους επαναστάτες του 20ού αιώνα, ο Τσε Γκεβάρα, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα εκατομμύρια θαυμαστών του «Δον Κιχώτη» του Θερβάντες, από τον θάνατο του οποίου συμπληρώνονται το 2016 τετρακόσια χρόνια. Ο Τσε κουβαλούσε πάντα στο πολεμικό του σακίδιο ένα αντίτυπο του θρυλικού έργου και τόσο στα προσωπικά όσο και στα πολιτικά του κείμενα ταυτιζόταν με τον «Ιππότη της ελεεινής μορφής». Η συνάντηση αυτή ανάμεσα στον ιππότη και τον γκουεριγιέρο έχει από καιρό καταστεί παγκόσμιο σύμβολο που μαγνητίζει σημαντικούς δημιουργούς και ανθρώπους που αγαπούν την τέχνη, την ελευθερία και την δικαιοσύνη.
Το Κέντρο Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου παρουσιάζει, υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Θερβάντες, σε μια πρωτότυπη παράσταση, τη θεατρική εκδοχή αυτής της παγκοσμίως αναγνωρισμένης σχέσης. Το κείμενο του Δον Κιχώτη, τα ημερολόγια και οι βιογραφίες του Τσε, φωτογραφικό υλικό και βίντεο, συνδυάζονται με τον χορό και την κιθάρα του ισπανικού φλαμένκο, καθώς και με την ελληνική τέχνη του θεάτρου σκιών, δραματοποιώντας από διαφορετικούς αλλά συγκλίνοντες δρόμους τα μεγάλα θέματα της περιπλάνησης, της ουτοπίας και της εξέγερσης.
«"Πάλι ο Ροθινάντε χλιμιντράει κάτω από τα πόδια μου. Πάλι τα φτερά των ανεμόμυλων γυρνούν στον αέρα και με προσκαλούν". Με αυτά τα λόγια ο Ερνέστο Γκεβάρα γνωστός και ως Τσε, θρυλικός υπαρχηγός του Φιντέλ Κάστρο, υπουργός στη συνέχεια οικονομικών της επαναστατικής κυβέρνησης της Κούβας, αλλά πάνω από όλα επαναστάτης ασυμβίβαστος με κάθε εξουσία, ακόμα και την δική του, ξεκινούσε το 1967 για να βρει το θάνατο και τη δόξα στα βουνά της Βολιβίας. Ο συσχετισμός ανάμεσα στον ήρωα του Θερβάντες, που διασχίζει τους αιώνες καβάλα στο ηρωικό του ψωράλογο ακολουθούμενος από τον πιστό Σάντσο Πάντσα, και στον αντάρτη που κουβαλούσε πάντα το έργο του Θερβάντες στο σακίδιό του, είναι σήμερα, αν ρίξουμε μια ματιά στο διαδίκτυο, κοινός τόπος» σημειώνει ο Γιάγκος Ανδρεάδης τονίζοντας πως πάνω σε αυτή την οικουμενικά πλέον αποδεκτή σχέση το Κέντρο Δράματος του Παντείου έχει στήσει μια παράσταση, εμπνευσμένη από την περίφημη φωτογραφία του Κόρντα: Αυτήν που μας δείχνει έναν κάτισχνο κι όμως αγέρωχο Κουβάνο αγρότη να γιορτάζει σκαρφαλωμένος σε ένα φανοστάτη την είσοδο το 1959 των νικητών «γκουεριγιέρος» στην Αβάνα.
Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, η παράσταση βασίζεται στα πιο εμβληματικά κομμάτια από το «βιβλίο των βιβλίων» του Θέρβάντες: Αυτά που μιλούν για την αμφίδρομη και αινιγματική σχέση συγγραφέα / αναγνώστη, για τις παγίδες που έχει ο αγώνας για την ελευθερία και την δικαιοσύνη, για την γοητεία της τέχνης που είναι ένα ψέμα που όμως αληθεύει, για την ουτοπία και την ομορφιά του κάθε αγώνα που δεν γίνεται από ιδιοτέλεια. «Τα κείμενα αυτά συναντώνται σχεδόν μαγικά με τα άλλα από τα ημερολόγια του Γκεβάρα αναδεικνύοντας την σημασία μιας περιπλάνησης με μόνο έπαθλο τον ίδιο τον αγώνα για το καλό. Περιπλάνησης που πρωτοαποτυπώθηκε με την μορφή του Μεγαλέξαντρου της φυλλάδας», εξηγεί ο Γ. Ανδρεάδης.
Θεατρική πρόζα και ιστορικό ντοκουμέντο, χορός, κιθάρα και τραγούδι φλαμένκο, βίντεο και θέατρο σκιών είναι τα υλικά με τα οποία έχει χτιστεί η παράσταση αυτή που συνεχίζει μια πορεία 25 σχεδόν ετών με έρευνα και δημιουργία αφιερωμένη στο κλασικό ρεπερτόριο και τις μοντέρνες του μεταμορφώσεις. Στόχος του Κέντρου Κλασικού Δράματος και Θεάματος (ΚΕΔΡΑ)- που λειτουργεί στο Πάντειο Πανεπιστήμιο από το 1992- είναι να ερευνήσει τις ρίζες της θεατρικής δημιουργίας και να παρουσιάσει είτε κλασικά είτε ανέκδοτα έργα αξιοποιώντας παραδοσιακούς και εναλλακτικούς κώδικες ερμηνείας.
Στην παράσταση παίζουν οι: Ευτυχία Βαϊμάκη, Μίμης Καπέρδος, Τζωρτζίνα Κώνστα, Αργυρώ Λογαρά, Εβίτα Λύκου, Κώστας Μητράκας και Διονύσης Χριστόπουλος. Την διδασκαλία φλαμένκο και την χορογραφία έχει αναλάβει η Νατάσσα Ντέκα. Τη μουσική επιμέλεια έχει ο Σπύρος Καρβέλας, ο οποίος παίζει ζωντανά κιθάρα. Κρατήσεις και αγορά εισιτηρίων (7 ευρώ) στα ταμεία του Τριανόν, Κοδρικτώνος 21 και Πατησίων 121. Ωρα έναρξης: 21.00.