Την παράσταση «Ο Στράτης Θαλασσινός και ένα μικρό ναυάγιο», σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη, παρουσιάζει απόψε στο αθηναϊκό κοινό, η ηθοποιός Άσπα Κυρίμη, στον χώρο «Poems and crimes» των εκδόσεων Γαβριηλίδη (Αγ. Ειρήνης 17, Μοναστηράκι).
«Δεν πρόκειται για εικονογράφηση της ποίησης αλλά για σκηνική αξιοποίηση του ποιητικού λόγου» διευκρινίζει η Άσπα Κυρίμη, η οποία υπογράφει και τη σκηνοθεσία της παράστασης, που πρωτοανέβασε με επιτυχία το περασμένο καλοκαίρι στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου.
«Ο κύριος Στράτης Θαλασσινός»- alter ego του Γιώργου Σεφέρη- περιγράφει έναν άνθρωπο το 1932. Το 1942 βρίσκεται «ανάμεσα στους αγάπανθους» και επισκέπτεται τη Νεκρά Θάλασσα.
Τον Οκτώβριο του 1946, ο Σεφέρης θα βρεθεί στον Πόρο, στη βίλα Γαλήνη. Είναι οι πρώτες διακοπές του μετά από επτά δύσκολα χρόνια. Γράφει την «Κίχλη» έχοντας πίσω του έναν Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Δεκέμβρη του 1944.
«"Η Κίχλη" είναι η κατάληξη μίας μακροχρόνιας εμπειρίας, ενός μακροχρόνιου προβληματισμού που έχει φτάσει στη στιγμή του απολογισμού του και ταυτοχρόνως η προαναγγελία ενός σημαντικού μέρους από το μετέπειτα έργο του Σεφέρη» σημειώνει ο καθηγητής Νάσος Βαγενάς. Είναι επίσης «ένα καράβι που το βούλιαξαν εδώ και χρόνια» λίγο έξω από τις ακτές του Πόρου.
Ο Σεφέρης βλέπει το ναυάγιο στις 2 Οκτωβρίου 1946. Οι δυο ενότητες- ο κ. Στράτης Θαλασσσινός που περιγράφει έναν άνθρωπο, ο Στράτης Θαλασσινός του Ημερολογίου Καταστρώματος Β'- και η Κίχλη «συνδέονται τόσο στο επίπεδο των μυθολογικών αναφορών όσο και στο επίπεδο της ατμόσφαιρας και των σημασιολογικών συσχετισμών» παρατηρεί ο κριτικός Ηρακλής Λογοθέτης. «Ό,τι μορφάζει παρηγορητικά στον πρώτο κύκλο της ενηλικίωσης, αποκτά στο δεύτερο τη βαθύτητα της εγκαρτέρησης».