Με ελληνική συμμετοχή, τη σκηνοθέτη Ιόλη Ανδρεάδη, πραγματοποιείται φέτος το διεθνές θεατρικό εργαστήρι-φεστιβάλ «World Wide Lab» από 15 Σεπτεμβρίου έως 12 Οκτωβρίου στο «Teatro Due» της Ρώμης, με θέμα «Καταστροφή & Αναγέννηση».
Μετά από δύο συνεχόμενες χρόνιες στο Brooklyn της Νέας Υόρκης (Irondale Center), το τρίτο World Wide Lab παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη.
Η ιδέα του «World Wide Lab» δημιουργήθηκε το 2011 στο Watermill του Bob Wilson, από τους απόφοιτους του Lincoln Center Theater Director’s Lab και αποτελεί μια διεθνή πλατφόρμα σκηνοθετών από διαφορετικές χώρες του κόσμου -Ιταλία, Ελλάδα, Ισραήλ, Ταϊβάν, Καναδάς, ΗΠΑ, Ινδία- οι οποίοι συναντιούνται σταθερά κάθε χρόνο, με σκοπό να δουλέψουν εντατικά και ομαδικά για έναν μήνα, πάνω στη δημιουργία και την παρουσίαση θεατρικών πρότζεκτ γύρω από ένα ειδικό θέμα τη φορά. Το θέμα του πρώτου World Wide Lab το 2012 ήταν η «Γιορτή» και του δεύτερου το 2013 ήταν η «Τελετουργία».
Στόχος του, είναι να προτείνει και να εξελίξει ένα μοντέλο ομαδικής συνεργασίας και συσκηνοθεσιών, παρακάπτοντας ηθελημένα τον παγιωμένο κανόνα που λέει ότι «στο θέατρο την τελική απόφαση την παίρνει πάντα ένας». Σκοπός, η ανεύρεση μιας κοινής καλλιτεχνικής γλώσσας, που δε θα εξαλείφει ωστόσο τις ιδιαιτερότητές της προέλευσης και της εκπαίδευσης του κάθε σκηνοθέτη.
Στο πλαίσιο αυτής της φιλοσοφίας το World Wide Lab δεν διαθέτει έναν σταθερό καλλιτεχνικό διευθυντή, αλλά ανακαλύπτει κάθε χρόνο μια νέα ιεραρχία που έχει δύο χαρακτηριστικά: να εξυπηρετεί έναν συγκεκριμένο στόχο και να μη διαρκεί για πολύ καιρό. Φέτος την καλλιτεχνική διεύθυνση έχουν αναλάβει η Laura Caparotti από την Ιταλία και ο Orly Noa Rabinyan από το Ισραήλ.
Οι σκηνοθέτες του φετινούWorldWildLab είναι οι: Laura Caparrotti, Orly Noa Rabinyan, Chang Nai Wen, Laura Tesman, Jay Stern, Annie Levy, Evan Cummings, Vidhu Singh, Evan Tsitsias, Jocelyn Yuchia Chang, Esther Jun και Ιόλη Ανδρεάδη.
Στο φετινό World Wild Lab η Ιόλη Ανδρεάδη θα συσκηνοθετήσει με την Αμερικανή σκηνοθέτη Annie Levy μια διασκευή του Βασιλιά Ληρ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ με τον τίτλο «Ληρ ο νεότερος» (Young Lear), εστιάζοντας στη σχέση μεταξύ των δυο γενεών και ανατρέποντας -ειδικότερα- την ηλικιακή σύμβαση μεταξύ ηθοποιού και ρόλου με κυρίαρχο ερώτημα το αν μπορεί να «σωθεί» η ιστορία, σε περίπτωση που νεότεροι κληθούν να ερμηνεύσουν γηραιότερους και έτσι να διδαχτούν από τα ίδια τα λάθη που θα έκαναν στο μέλλον. Η διασκευή είναι της Ιόλης Ανδρεάδη και της Annie Levy, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια της Sara Svati.
Οι παραστάσεις του «Young Lear», όπως και των υπόλοιπων πρότζεκτ του World Wide Lab, θα πραγματοποιηθούν από τις 7 έως τις 12 Οκτωβρίου στο «Teatro Due» της Ρώμης.