Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ, ξεκινούν την αναβίωση ενός γνωστού αρχαίου γυναικείου αγροτικού θεσμού, τα “Θεσμοφόρια”, αναδεικνύοντας, σε πανελλαδικό επίπεδο, τα τοπικά αγροτικά προϊόντα ποιότητας από όλες τις Περιφέρειες της χώρας.
Όπως υποδηλώνει το όνομα Θεσμο-φόρια ο τρόπος παραγωγής γεωργικών αγαθών και ιδιαίτερα τροφίμων, είχε σημαντικές επιπτώσεις στη διαβίωση και οργάνωση της κοινωνίας, τη δημιουργία και εξέλιξη νέων θεσμών.
Στη διάρκεια των αρχαίων Θεσμοφορίων που οργάνωναν οι γυναικείες οργανώσεις γινόντουσαν πέραν των άλλων, εκθέσεις γεωργικών προϊόντων της περιοχής, βραβεύσεις των καλύτερων προϊόντων ή ζώων, ανταλλαγή σπόρων ή ζωικού κεφαλαίου κ.α.
Στα χρόνια μας, παρόμοιες γιορτές ανά προϊόν ή τόπο οργανώνονται, πολλές και διάσπαρτες, κάθε καλοκαίρι σε όλη την ελληνική επικράτεια, όπως η Γιορτή του Μελιού, η Γιορτή της Ντομάτας, η Γιορτή των προϊόντων του Γυναικείου Συνεταιρισμού Α. Πορόϊων Σερρών, η Έκθεση των Προϊόντων του Πηλίου, η Έκθεση αγροτικών προϊόντων Χανίων “Αγροτικός Αύγουστος”, η Γιορτή Ανταλλαγής ντόπιων ποικιλιών σπόρων στο Πελίτι Παρανεστίου Δράμας, το Πανηγύρι Αγροτουρισμού στην Επίδαυρο και πολλές άλλες.
Δηλαδή, διάσπαρτα “Θεσμοφόρια” συμβαίνουν σήμερα παντού.
Στόχος λοιπόν του νέου Θεσμού είναι η οργάνωσή τους, υπό την υποστήριξη ενός ενιαίου θεσμού, που θα φροντίζει για την προβολή τους, την ενσωμάτωσή τους στο τουριστικό προϊόν της χώρας, το συνδυασμό τους με άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Και με τον τρόπο αυτό να αναδειχθεί η αξία της γεωργίας που ακόμα και σήμερα μπορεί να παράγει θεσμούς και μπορεί να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη και εξοικείωση του κόσμου με τη γεωργία και τα προϊόντα της, τη βράβευση καινοτόμων προϊόντων και γεωργών.
Το ξεκίνημα της αναβίωσης του Θεσμού “Θεσμοφόρια” θα γίνει στο Μουσείο της Ακρόπολης την Παρασκευή στις 24 Μαΐου, ενώ θα ακολουθήσει διήμερο εκδηλώσεων, στη διάρκεια των οποίων μέσω της ελληνικής γαστρονομίας θα προβληθούν η Γεωργία, ο Τουρισμός και ο Πολιτισμός.
Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν μοναδικές ελληνικές γεύσεις από ελληνικά αγροτικά εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα που θα προέρχονται από όλες τις Περιφέρειες της χώρας μας.
Το Σάββατο 25 Μαΐου, στις 10 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί Επιστημονική Ημερίδα με θέμα “H αναβίωση ενός αρχαίου γυναικείου αγροτικού θεσμού. Ο ρόλος της γεωργίας στην εξέλιξη της κοινωνίας και οι νέες προοπτικές”, όπου ομιλητές θα είναι επιστήμονες από το χώρο της Αρχαιολογίας, της Ιστορίας, της Κοινωνιολογίας και της Επιστήμης Τροφίμων.
Την Κυριακή 26 Μαΐου, τελευταία μέρα των εκδηλώσεων, οι Περιφέρειες θα παρουσιάσουν τα εμβληματικά τους προϊόντα που συνθέτουν το “Ελληνικό Πρωινό”. Μάλιστα οι επισκέπτες θα μπορούν να δοκιμάσουν γεύσεις από “Ελληνικό Πρωινό” των Περιφερειών. Παράλληλα, θα παρουσιαστεί και η “Παλέτα Κυκλαδίτικων Τυριών” και θα ακολουθήσει γευσιγνωσία τυριών και τοπικών κρασιών.
Για περισσότερες λεπτομέρειες και το αναλυτικό πρόγραμμα, πατήστε εδώ