Περίπου 1000 έργα θα μπορούν να φιλοξενούνται στις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις
Στις αρχές του 2019 αναμένεται να μπορούν οι πρώτοι επισκέπτες να επισκεφτούν τη νέα Εθνική Πινακοθήκη. Το κτίριο της Πινακοθήκης, επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας υπεβλήθη σε εργασίες ανακαίνισης που αναμένεται να ολοκληρωθούν σε περίπου 2 χρόνια.
Η νέα Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, παρουσιάστηκε χτες Τρίτη, στα μέλη του Συμβουλίου Μουσείων.
Στο υφιστάμενο κτήριο των 9.720 τμ, προστίθενται, μετά την ανακαίνιση άλλα 11.040 τμ, υπερδιπλασιάζοντας τους λειτουργικούς του χώρους (σύνολο 20.760 τμ). Με άλλα λόγια, το μουσείο αποκτά 2.230 τμ πρόσθετους εκθεσιακούς χώρους για μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, 1.645 τμ επιπλέον αποθήκες έργων τέχνης, αμφιθέατρο 350 θέσεων, εκπαιδευτικό χώρο, υποδοχή και πωλητήριο 910 τμ.
Υπολογίζεται ότι πλέον θα μπορεί να φιλοξενεί περισσότερα από 1000 έργα. Η δυναμικότητα των παλαιών εγκαταστάσεων ήταν 450 έργα.
Στα πλεονεκτήματα των αναβαθμισμένων χώρων συγκαταλέγονται, επίσης, το εστιατόριο, που θα λειτουργεί στον Γ’ όροφο (με δυνατότητα αυτόνομης εισόδου και απεριόριστη θέα στην Ακρόπολη και στον Λυκαβηττό), το καφέ στο ισόγειο και στον κήπο, η ψηφιακή και διαδραστική παρουσίαση των πληροφοριών (πιθανόν ακόμα και δράσεων άλλων μουσείων στην πόλη και στην Ελλάδα).
Οι ενότητες της μόνιμης έκθεσης, με τίτλους που προδιαθέτουν για τα έργα τα οποία θα θαυμάσουμε: Μεταβυζαντινή τέχνη και Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (με τα τρία αυθεντικά έργα του «Η Ταφή του Χριστού», «'Αγιος Πέτρος», «Συναυλία των Αγγέλων»), Επτανησιακή Σχολή, Ζωγραφική του Ελεύθερου Ελληνικού Κράτους: 19ος αιώνας (τα Χρόνια της Βασιλείας του Όθωνα: 1830-1862, η Αστική Τάξη και οι Ζωγράφοι της: 1862-1900), 20ός αιώνας προς έναν Ελληνικό Μοντερνισμό (Συνύπαρξη διαφόρων τάσεων: νέα ρεύματα από τη Βιέννη, το Μόναχο και το Παρίσι, Προς έναν Ελληνικό Υπαιθριστικό Μοντερνισμό), 20ός αιώνας: Μεσοπόλεμος (Η Μικρασιατική Καταστροφή, Μοντερνισμός και Παράδοση), Μεταπολεμική Τέχνη (Αφαίρεση από τις δεκαετίες 1950-1960, Νέες Τάσεις), Δυτικοευρωπαϊκή Ζωγραφική, Μόνιμη έκθεση χαρακτικών και σχεδίων, Δυτικοευρωπαϊκή Χαρακτική, Ελληνική Χαρακτική του 19ου αιώνα, Ελληνική Χαρακτική και Σχέδια του 20ού αιώνα.