Με μια σειρά από οινικές και γαστρονομικές εκδηλώσεις σε επιλεγμένα σημεία της πόλης υποδέχεται η Αθήνα «τα ΒορΟινά» και τους παραγωγούς τους. Οι «ΒορΟινές» εκδηλώσεις περιλαμβάνουν βραδιές γνωριμίας με τους παραγωγούς και τα κρασιά τους, σεμινάρια και masterclasses, ενώ επιλεγμένα εστιατόρια, bars και wine bars θα προβάλλουν με τον δικό τους τρόπο το βορειοελλαδίτικο κρασί, μέσα από εμπλουτισμένες οινικές λίστες, θεματικές βραδιές και ειδικά μενού που θα ετοιμάσουν προς τιμήν των ΒορΟινών.
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει αναλυτικά:
· Παρουσίαση του Κτήματος Βογιατζή στο Sideways Wine Bar (25 Ιανουαρίου 2016)
· Τα ΒορΟινά στο Noel παρέα με τον Pepper 96,6 (26 Ιανουαρίου 2016)
· Restina Masterclass στο wine bar Oinoscent (26 Ιανουαρίου 2016)
· Το Κτήμα Kitrvs στο wine bar Kiki de Grece (26 Ιανουαρίου 2016)
· Τα ΒορΟινά στο Aleria – ΒορΟινά Μονοπάτια (27 Ιανουαρίου 2016)
· Xinomavro Aperitivo @ Kiki de Grece (27 Ιανουαρίου 2016)
· Το οινοποιείο Στέλιος Κεχρής στο White Monkey (27 Ιανουαρίου 2016)
· Το οινοποιείο Ζοίνος στο Β-Κουτί (27 Ιανουαρίου 2016)
· Τα ΒορΟινά συναντούν την Cookoovaya (28 Ιανουαρίου 2016)
· Μαμά Πεινάω, Πάμε στου Μιράν; (28 Ιανουαρίου 2016)
· Τo Κτήμα Γκλίναβος στο Monk (28 Ιανουαρίου 2016)
· Κρασί & Σοκολάτα... Ένα συναρπαστικό ταξίδι με απολαυστικούς γευστικούς συνδυασμούς στον Εκπαιδευτικό Όμιλο Le Monde (28 Ιανουαρίου 2016)
· Ξινόμαυρο, μία πολυδύναμη ποικιλία @ Cava Halari (28 Ιανουαρίου 2016)
· Βραδιά κρασιού στο «Ισόγειο» (28 Ιανουαρίου 2016)
· Το οινοποιείο Μπαμπατζιμόπουλου στο «Παλαιά Ιθάκη» (29 Ιανουαρίου 2016)
· Το οινοποιείο Ζοίνος στο «Jazz in Jazz» (29 Ιανουαρίου 2016)
· Η οινοποιία Έλινος στο Fabrica de Vino (29 Ιανουαρίου 2016)
· Syrah, ο Ροδανός της Βόρειας Ελλάδας (29 Ιανουαρίου 2016)
· Οι Δρόμοι του Κρασιού της Β. Ελλάδας στον εκπαιδευτικό οργανισμό Le Monde (29 Ιανουαρίου 2016)
· Η οινοποιία Έλινος στην κάβα Enotria (30 Ιανουαρίου 2016)
· Το οινοποιείο Ζοίνος στο Momix (31 Ιανουαρίου 2016)
· All about Malagouzia (31 Ιανουαρίου 2016)
· Σεμινάριο Κρασί & Κοκτέιλ (1 Φεβρουαρίου 2016)
· Σπάνιες ποικιλίες που καλλιεργούνται στον βορειοελλαδίτικο αμπελώνα (1 Φεβρουαρίου 2016)
· Zoinos Winery + Σοκολάτα @ Kiki de Grece (31 Ιανουαρίου 2016)
· Τα κρασιά του Μυλοπόταμου και ο Μοναχός Επιφάνιος στο εστιατόριο «Παπαδάκης» (1 Φεβρουαρίου 2016)
· ΒορΟινά flights @ Vintage (καθημερινά, έως Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016)
· Κόκκινα του Βορρά με χαρακτήρα στο Kiki de Grece (καθημερινά έως 1 Φεβρουαρίου 2016)
· Τα ΒορΟινά στο Varoulko Seaside (καθημερινά έως 31 Ιανουαρίου 2016)
· Τα ΒορΟινά στην Cava Vegera (καθημερινά έως 31 Ιανουαρίου 2016)
· ΒορΟινή εβδομάδα στο Monk Grapes & Spirits (καθημερινά έως 31 Ιανουαρίου)
· Τα ΒορΟινά στο Cinque (καθημερινά έως 1η Φεβρουαρίου 2016)
· ΒορΟινές νύκτες στο Heteroclito (από 28 Ιανουαρίου έως 8 Φεβρουαρίου 2016)
· Ελληνικές & Μεσογειακές Γεύσεις και κρασί από το Κτήμα Μπαμπατζιμόπουλου στο Ζάχαρη & Αλάτι (29 & 30 Ιανουαρίου 2016)
· Το Κτήμα Μπαμπατζιμόπουλου @ Kazakos Drink Bank (29 & 30 Ιανουαρίου 2016)
Η γνωστή εκδήλωση γευσιγνωσίας «τα ΒορΟινά», που κατά παράδοση εγκαινιάζει οινικά τη νέα χρονιά, πραγματοποιείται τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου 2016. Για 12η συνεχή χρονιά η ένωση οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» παρουσιάζει στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, τον πλούτο του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα, μέσα από μια εντυπωσιακή συλλογή από επιλεγμένες ετικέτες γηγενών και διεθνών ποικιλιών που καλλιεργούνται στα φημισμένα αμπελοτόπια της Βόρειας Ελλάδας. Οίνοι νέων και παλαιότερων εσοδειών, μονοποικιλιακοί ή από χαρμάνι, καθώς και μια πολύ ενδιαφέρουσα ποικιλία αποσταγμάτων, αποτελούν την σπουδαία αυτή συλλογή.
Την ημέρα των ΒορΟινών θα λειτουργήσει stand πώλησης παλαιωμένων οίνων και οίνων σε μεγάλες συσκευασίες φιαλών (magnum +), το οποίο τα τελευταία χρόνια φέρει την ονομασία The Oenosaur Project.
Επιπλέον, η ένωση των οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» φιλοξενεί για δεύτερη συνεχή χρονιά τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Οινοχόων, έναν θεσμό που υποστηρίζεται ποικιλοτρόπως και με στόχο να προωθηθεί ο ρόλος του οινοχόου στη γαστρονομική σκηνή της χώρας. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί την ημέρα των ΒορΟινών και θα αναδείξει τον καλύτερο Έλληνα sommelier για το 2016 ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο διαγωνισμό που διοργανώνεται από την Παγκόσμια Ένωση των Οινοχόων. Το κοινό, την Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου, θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την τελική φάση του διαγωνισμού, που αποτελεί και την τελική αναμέτρηση των καλύτερων, σε ένα σκηνικό που παραπέμπει σε χώρο εστιατορίου.
Χορηγοί επικοινωνίας των ΒορΟινών είναι το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΜΕ-ΜΠΕ), η εφημερίδα «Καθημερινή», τα περιοδικά «Οινοχόος» και «Γαστρονόμος», η «Lifo», ο ραδιοφωνικός σταθμός «Pepper 96,6» καθώς και τα portals www.mamapeinao.gr και www.bitterbooze.com
Ξενοδοχείο Grande Bretagne | Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016
Ώρες λειτουργίας:
12.00-18.00 για επαγγελματίες (Είσοδος: αυστηρά με επαγγελματική κάρτα)
18.00-22.00 για το οινόφιλο κοινό (Είσοδος: 8 ευρώ)